April Jazz järjestetään sittenkin! Striimatut livet 22.-25.4.

896
lukukertaa
Tatu Rönkkö. Kuva: Ella Tommila.

Jo perutuksi ilmoitettu 34. April Jazz järjestetään 22.-25.4. livestriimattuna. AprilJazz Subgrooves-nimellä toteutettavilla striimausfestareilla on yhteensä kahdeksan eri esiintyjää, kaksi joka ilta. Keikat lähetetään Helsingin G Livelabista ja ne näkyvät Keikalla.fi alustalla. April Jazz lienee ensimmäisiä merkittäviä festivaaleja maailmassa, joka järjestetään alkuperäisessä aikataulussa, mutta striimaustekniikalla.

– Festareiden peruminen vallitsevan tilanteen takia harmitti ja mielessä alkoi heti pyöriä ajatus jotenkin striimattuna toteutettavasta festarimallista. Kun ajatus oli saatu mietittyä riittävän valmiiksi, alkoi mittava suunnittelu, soittelu ja asioiden sovittaminen. Aikaa ei paljoa ollut, rajoitteita sitäkin enemmän, joten teimme töitä lähes kellon ympäri, jotta kaikki saatiin järjestymään tekniikasta artisteihin, kertoo April Jazzin festivaalijohtaja Matti Lappalainen.

Nyt julkaistaan seitsemän esiintyjää ja viimeinen, kahdeksas esiintyjä paljastetaan ensi viikolla.  Artisteina on mielenkiintoinen kattaus kotimaisen jazzin kärkeä ja uudempia nimiä. Saksofonisti Timo Lassy ja rumpali Teppo Mäkynen julkaisivat ensimmäisen yhteisen levynsä viime vuonna ja tuovat nyt April Jazzin lavalle tinkimättömän osaamisensa ja kokemuksensa. Rumpali Olavi Louhivuoren kokoama Superposition on juuri julkaissut ensimmäisen levynsä. Laulaja Kadi Vijan johtaman Key Projectin esikoislevy ilmestyy loppukeväästä ja pianisti Kari Ikosen sooloalbumi elokuussa. Lyömäsoittaja Tatu Rönkkö luo soolokonsertissaan ennen kuulematonta musiikkia soittamalla muun muassa muovisia kierrätyspulloja.

Ohjelman rungossa on käytetty niin monta originaalifestivaaliartistia kuin näissä olosuhteissa oli mahdollista saada onnistumaan. Lisäksi kaikki viranomaismääräykset on huomioitu, joten mm. kokoonpanot pidetään pieninä, mutta samalla erittäin tasokkaina.

– Monesti soolot ja duot ovat haastavia buukattavia festivaaleille, mutta nyt pandemian aiheuttamat määräykset antavat niille ansaittua tilaa. Olen tästä innoissani, sillä nämä pienimmät kokoonpanot tuovat juuri sitä intiimiä fiilistä ja vaaran tuntua mikä tekee jazzista niin mielenkiintoisen, jatkaa Matti Lappalainen.

April Jazz Subgrooves: ei ihan perusstriimausta
April Jazzin Subgrooves-konsertit lähetetään G Livelab Helsingistä suorina livestream-lähetyksinä Keikalla.fi-sivustolla. Konsertteja on neljänä iltana, kunakin kaksi livekonserttia. Liput lähetyksiin maksavat joko 9,90€ / ilta (kaksi artistia) tai koko April Jazz Subgrooves (neljä iltaa ja yhteensä kahdeksan artistia) hintaan 29,90€. Kaikki keikat ovat lisäksi katsottavissa jälkitallenteina kuuden päivän ajan, joten lippuja voi ostaa myös menneisiin konsertteihin. Liput ovat myynnissä osoitteessa lippu.fi.

– Uskon, että myös koronan jälkeisessä maailmassa striimaus tulee olemaan osa festareiden toimintaa. Haluamme olla tässä edelläkävijöitä ja siksi olemme halunneet jo nyt miettiä tätä hieman pidemmälle. Saamme kolmella staattisella ja yhdellä liikkuvalla kameralla välitettyä live-esityksen tunnelman upeasti kotikatsomoihin. Koska striimaus näkyy kaikkialla maailmassa, olemme kutsuneet suuren määrän kansainvälisiä promoottoreita ja mediaa seuraamaan konsertteja. Hekin voivat nyt, vähäpäästöisesti, seurata suomalaista huippujazzia laadukkaasti ja aitiopaikalta, toteaa Lappalainen.

Konserttien väliajat täyttyvät omasta ohjelmasta, jossa haastatellaan artisteja, keskustellaan musiikista ja mietitään mm. sitä, miten pandemia vaikuttaa luovuuteen. Livehaastattelut hoitaa striimausfestareiden juontaja Njassa ja ne toteutetaan englanniksi.

– Olen erittäin kiitollinen koko meidän omalle tiimille, mukaan lähteneille artisteille sekä yhteistyökumppaneillemme Keikalla.fi, Muusikkojen liitto, Espoon kaupunki ja G Livelab, että homma saadaan toteutettua, lopettaa Lappalainen.

April Jazz Subgrooves -striimauksen lipputulot ohjataan tapahtuman artistituotantoon. Katsojien on mahdollista tukea artisteja myös lisämaksulla lipun oston yhteydessä. Lippupisteen verkkokaupassa voi valita Maksa enemmän -lipun, jonka avulla tuetaan suuremmalla summalla sekä esiintyjiä että Keikalla.fi -alustan kuluja.

APRIL JAZZ SUBGROOVES 22.-25.4.2020
Keskiviikko 22.4.
18.00 Verneri Pohjola & Mika Kallio: Eläimen kuva
20.00 Kadi Vija Key Project

Torstai 23.4.
18.00 Maja Mannila
20.00 Timo Lassy & Teppo Mäkynen

Perjantai 24.4.
18.00 Tatu Rönkkö: Muovipullomusiikkia
20.00 Superposition

Lauantai 25.4.
18.00 Yllätysesiintyjä!
20.00 Kari Ikonen Solo

Liput: www.lippu.fi
Yhden illan lippu (2 esiintyjää) alk. 9,90€ + toimitusmaksu alk. 1€.
April Jazz Subgrooves -passi (4 iltaa, 8 esiintyjää), alk. 29,90€ + toimitusmaksu alk. 1€.

VERNERI POHJOLA & MIKA KALLIO: ELÄIMEN KUVA
Valokuvaaja, elokuvantekijä Perttu Saksan ohjaama kokeellinen dokumentti kuvaa ihmisen ja eläimen ikiaikaista suhdetta. Runollinen elokuva rakentuu Pohjolan ja Kallion luoman musiikin ympärille. Improvisoidut sävellykset rakentavat sanattoman kielen eläimen ja ihmisen välille ja yhdistävät lumoavat mustavalkokuvat kokonaistaideteokseksi.

Dokumentti kutsuu pohtimaan ihmisen suhdetta omaan eläimeyteensä ilman kielen luomia rajoitteita. Maiseman ja luonnon poetiikkaan johdattava elokuva seuraa luontokuvaaja ja kirjailija Heikki Willamon pyrkimystä tavoittaa eläimen olemus kuvaan.

Verneri Pohjola, trumpetti, elektroniikka
Mika Kallio, rummut, gongit

KADI VIJA KEY PROJECT
Kadi Vija Key Project esittää musiikkia keväällä julkaistavalta debyyttialbumiltaan. Key Project on suomalaisen jazzin nuoren sukupolven ilmiömäisen jazzlaulaja Kadi Vijan ympärille syntynyt innovatiivinen, tunteita herättävä ja kamarimusiikinomainen yhtye. Sanaton laulu, bassoklarinetti, kitara ja rummut muodostavat yhdessä soundin, joka jää kuulijan mieleen, mutta jättää sen nälkäiseksi. Virtuoottisesta improvisoinnista ja instrumentinomaisesta äänenkäytöstä tunnettu suomalais-virolainen Kadi Vija ammentaa musiikkiinsa vaikutteita instrumentaalisesta jazzmusiikista, elokuvamusiikista, minimalismista ja abstraktiudesta. Yhtyeen muusikot lukeutuvat suomalaisen jazzin A-listan soittajiin.

”Laulaja Kadi Vija on kuin harvinainen soitin” – Katri Kallionpää, HS
”Yksi mielenkiintoisimmista äänistä, ja yksi parhaista” – Klaus Wing, Bassoradio

Kadi Vija, laulu
Max Zenger, bassoklarinetti
Tuomo Dahlblom, kitara
Olavi Louhivuori, rummut

MAJA MANNILA
”Herregud mikä ääni!”, kirjoitti Helsingin Sanomien Jazzkeittiön Katri Kallionpää kuultuaan Maja Mannilaa alkuvuodesta 2018. Maja Mannila on vaikuttava nuori jazz/soul-laulaja, pianisti ja säveltäjä. Nuorista helsinkiläismuusikoista koostuvan yhtyeensä kanssa hän esittää R&B:sta, soulista, jazzista ja gospelista ammentavaa, pääosin Mannilan säveltämää musiikkia. Muusikkoperheen kasvatilla on varma ote musisointiin samalla kun hän painottaa vapauden ja hauskanpidon olevan tärkeää musiikin luomisessa ja soittamisessa. Maja on ehtinyt tehdä vaikutuksen kuulijoihinsa niin April Jazzin F-Musiikki Stagella kuin April Jazz Clubillakin.

Maja Mannila, laulu, koskettimet
Johannes Granroth, basso
Severi Sorjonen, rummut

TIMO LASSY & TEPPO MÄKYNEN
Saksofonisti Timo Lassy ja rumpali Teppo Mäkynen tunnetaan 2000-luvun alussa esiinmarssin suorittaneen uuden suomalaisen jazz-sukupolven johtohahmoina. Vuosien varrella he ovat työskennelleet yhdessä monissa merkittävissä kokoonpanoissa (Teddy Rok 7, The Five Corners Quintet, Jo Stance, Timo Lassy Band). Nyt nämä huippumuusikot nousevat lavalle tuoreella duo-kokoopanolla, jonka esitys sisältää monipuolisen ja jännittävän kokonaisuuden aina spirituaalisesta vapaasta improvisaatiosta tiukkaan grooveen. Duon vuonna 2019 julkaistu debyyttialbumi on kerännyt loistavia arvioita niin meillä kuin muuallakin. Viimeisimpänä saavutuksena mainittakoon Gilles Peterson Worlwide FM Awardsin ”Jazz Album of the Year” -ehdokkuus.

”The two make simple sound simply divine.” 4/5 – DownBeat
”Like its multicolored but straightforward cover, this music is very simple but seductive.” 4/5 – All About Jazz

Timo Lassy, saksofoni
Teppo Mäkynen, rummut

TATU RÖNKKÖ: MUOVIPULLOMUSIIKKIA JA MUITA ARKISIA ÄÄNIÄ
Tatu Rönkkö on lyömäsoittaja, jolle mikä tahansa esine on mahdollinen soitin ja ovi uusien äänimaailmojen löytämiseen. Muovipullomusiikkia ja muita arkisia ääniä on soolokonsertti, jossa Rönkkö luo ennen kuulematonta musiikkia soittamalla mm. tyhjiä muovipulloja, emalikulhoja, tonnikalapurkkeja ja pakasterasioita. Esineillä luotujen monikerroksisten rytmisten kudosten ja ambient-äänimaailmojen hypnoottisuus sekä Rönkön ennalta-arvaamaton, suvereeni improvisointi lumoavat kuulijan ja vievät hetkeksi toisiin ulottuvuuksiin.

SUPERPOSITION
Kvanttifysiikan ihmeellisistä löydöksistä nimensä saanut Superposition on säveltäjä-rumpali Olavi Louhivuoren kokoama uunituore kvartetti. Yhtyeen musiikki ammentaa free jazzin ja improvisaation perinteestä, jossa kaikuja voi kuulla mm. Ornette Colemanin sekä Tomasz Stankon/Edvard Vesalan kvarteteista. Louhivuori on koonnut ympärilleen ryhmän lahjakkaimpia nuoria suomalaisia muusikoita, joita kaikkia yhdistää musiikillinen seikkailunhalu sekä pyrkimys etsiä ennakkoluulottomasti uutta. Saksofonisti Adele Sauros (Adele Sauros Quartet, Katu Kaiku) suorittaa tällä hetkellä opintojaan Lontoossa. Altto- ja baritonifonisti Linda Fredriksson on yleisölle tuttu etenkin Mopo -yhtyeestä. Musiikkityylillisiä karsinoita kaihtamaton basisti Mikael Saastamoinen on jazz-yhtyeiden (OK:KO, Katu Kaiku) ohella mukana yhtyeissä kuten Iso Auto sekä Perussastamala. Yhtyeen debyyttialbumi julkaistiin maaliskuun lopussa.

Adele Sauros, tenorisaksofoni
Linda Fredriksson, altto-, ja baritonisaksofoni
Mikael Saastamoinen, kontrabasso
Olavi Louhivuori, rummut

KARI IKONEN SOLO
Kari Ikosen soolopianolevy Impressions, Improvisations & Compositions julkaistaan keväällä. Nimensä mukaisesti levyn musiikki koostuu Ikosen sävellyksistä ja improvisaatioista, joissa soi laajasti pianon koko sointikirjo. Musiikissa on vaikutteita japanilaisesta koto-musiikista, sekä erityisesti arabimusiikista. Arabimusiikin maqam-asteikot mikrointervalleineen onnistuvat flyygelillä taiteilijan itse kehittämän, vähintäänkin mullistavan Maqiano-keksinnön avulla!

Suomen arvostetuimpiin jazzmuusikoihin lukeutuva Kari Ikonen on Yrjö-palkinnolla aateloitu ja Jazz-Emmalla palkittu pianisti, moogisti ja säveltäjä. Hän on konsertoinut myös Neuvostoliitossa, Kauko- ja Lähi-Idässä, Australiassa, Yhdysvalloissa ja yli kolmessakymmenessä Euroopan maassa.

Kari Ikonen, piano