Muusikkojen liiton tunnustuspalkinto 2018 UMO Jazz Orchestralle

1299
lukukertaa
Kuva: Tommi Tapola.

Muusikkojen liiton vuoden 2018 tunnustuspalkinto on myönnetty UMO Jazz Orchestralle merkittävästä työstä suomalaisen big band -musiikin edistämiseksi sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Palkinto on arvoltaan 5 000 euroa.

Suomen ainoan päätoimisen big bandin, UMO Jazz Orchestran rooli kotimaisessa jazz- ja rytmimusiikkikulttuurissa on keskeinen. 16-henkinen UMO tekee vuosittain noin sata konserttia ja tapahtumaa ympäri maan.

Muun muassa Emma-palkinnolla ja valtion säveltaidepalkinnolla palkittu UMO on julkaissut yli 50 albumia, ja sen ohjelmistoon kuuluu yli 3000 sävellystä. Ohjelmisto ulottuu jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen vanhaa ja uutta.

Matkan varrella UMO on konsertoinut jazzmaailman huippujen kanssa. Sen solisteina ovat vierailleet lukuisat jazzlegendat Dizzy Gillespiestä Natalie Coleen, Manhattan Transferiin ja Gregory Porteriin.

Heikki Sarmannon ja Esko Linnavallin vuonna 1975 perustama Uuden Musiikin Orkesteri UMO toimi osa-aikaisena big bandina vuoteen 1984 saakka, jolloin se muuttui kokopäivätoimiseksi ammattilaisorkesteriksi Helsingin kaupungin, Yleisradion ja Opetusministeriön välisen kolmikantasopimuksen myötä.

Toinen tärkeä virstanpylväs UMOn toiminnan vakiintumisessa oli Muusikkojen liiton kanssa tehty työehtosopimus, joka allekirjoitettiin vuonna 2002.

Tällä hetkellä UMO saa rahoituksensa Helsingin kaupungilta sekä Opetus- ja kulttuuriministeriöltä, ja sen omarahoitusaste on VOS-orkesterien joukossa verrattain korkea.

Marraskuussa 2018 Helsingin kaupungin konsernijaosto päätti, että UMOn toiminta jatkuu edelleen kokopäiväisenä, ja että sen nimi muuttuu UMO Helsinki Jazz Orchestraksi.

________________________________

Palkinto luovutetaan UMOn Tribute to Prince -konsertissa Savoy-teatterissa 29.11.2018.

5 000 euron suuruisen palkintosumman rahoittaa Muusikkojen liitto. Tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain merkittävästä työstä liiton toimintapiirissä.

________________________________

Muusikkojen liitto – Äänen kannattaja

www.muusikkojenliitto.fi

Suomen Muusikkojen Liitto ry on vuonna 1917 perustettu muusikkojen ammattijärjestö, johon kuuluu noin 3 400 jäsentä. Noin kolmannes jäsenistöstä on orkesterimuusikkoja, ja kaksi kolmannesta toimii freelancereina musiikin eri sektoreilla.