Outi Tarkiainen ehdolla Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi

1085
lukukertaa
Kuva: Sigel Eschkol.

Palkintolautakunta on asettanut ehdolle 13 teosta, jotka tavoittelevat Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2018 musiikkipalkintoa. Ehdokkuudet julkistettiin Norjassa Bergenin juhlaviikkojen yhteydessä 31. toukokuuta.

Ehdokasesittelyn mukaan

”Outi Tarkiaisen saksofonikonsertto Saivo (2017) on intensiivinen ja säihkyvä ääniseikkailu täynnä salaperäistä odotusta. Sana ”saivo” on peräisin saamelaisesta muinaisuskosta ja tarkoittaa alun perin kaksipohjaista järveä, jonka alapuolella on tuonpuoleisten olentojen asuttama maailma – kuin kuvajainen meidän maailmastamme. Konsertto rakentaa sointisiltoja efekteillä laajennetun sopraanosaksofonin ja orkesterin välille ja kasvaa lopulta illuusioksi rinnakkaisesta todellisuudesta, joka on samankaltainen, mutta merkillisellä tavalla erilainen kuin kokemamme todellisuus. Teos on Tapiola Sinfoniettan tilaus ja omistettu saksofonisti Jukka Perkolle, joka on ollut Suomi-jazzin tärkeimpiä lähettiläitä jo 30 vuoden ajan.

Outi Tarkiainen (s. 1985) kuuluu Suomen nouseviin nuoriin säveltäjiin. Tarkiainen on toiminut jazzorkesterien säveltäjänä ja kapellimestarina ja keskittyy nykyisin kirjoittamaan musiikkia sinfonia- ja kamariorkestereille sekä yhtyeille. Tarkiainen on syntynyt Rovaniemellä, ja Lappi onkin hänelle jatkuva inspiraation lähde. Tarkiainen opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa, Lontoon Guildhall School of Musicissa ja University of Miamissa. Hän on ollut residenssisäveltäjänä ranskalaisella Musique Classique d’Uzerche -festivaalilla ja toimii lappilaisen Hiljaisuus-festivaalin taiteellisena johtajana.”