Vapaiden äänien Charles Gil palkitaan ranskalaisella kunniamerkillä

1647
lukukertaa
Charles Gil. Kuva: Maarit Kytöharju.
Charles Gil. Kuva: Maarit Kytöharju.
Charles Gil. Kuva: Maarit Kytöharju.

Helsinkiläinen konserttituottaja Charles Gil palkitaan Ranskan kansallisen ansioritarikunnan ritarimerkillä pitkäjänteisestä työstään ranskalais-suomalaisen kulttuurivaihdon ja jazzkulttuurin kehittämisen parissa.

Charles Gilin luotsaama Vapaat äänet on jo vuodesta 1996 kehittänyt jazzin ja improvisoidun musiikin yhteistyötä Ranskan, Suomen, muiden Pohjoismaiden ja Baltian maiden välillä. Vapaat äänet järjestää vuosittain näissä maissa 5-6 jazzkiertuetta. Gil on vuosien varrella tuonut Suomeen yli 400 ranskalaista jazzmuusikkoa ja järjestänyt pitkälti toistatuhatta konserttia kymmenissä kaupungeissa.  Musiikkipiireissä Vapaista äänistä on muodostunut käsite, tinkimättömän laadun tae. Charles Gil oli vastuussa Pori Jazzin Ultra Music -konserttisarjan kuratoinnista ja tuottamisesta vuosina 2003-2013. Syksyllä 2014 hän otti vastaan Raahen Rantajatsien festivaalijohtajan pestin.

Vapaat äänet toimii myös aktiivisesti pohjoismaisen jazzin viennissä Ranskaan ja muualle Eurooppaaan, seka auttaa suomalaismuusikoita kehittämään kansainvälistä uraansa.

Charles Gilille luovutetaan 15. helmikuuta Ranskan suurlähetystössä Ranskan kansallisen ansioritarikunnan ritarimerkki. Aiemmin hänet on palkittu Ylen Jazzradion Varjo-Yrjö -tunnustuksella vuonna 2004 työstään suomalaisen jazzkulttuurin hyväksi sekä vuonna 2010 Ranskan taiteisiin ja kirjallisuuteen keskittyvän Arts et Lettres  -ritarikunnan kunniamerkillä.

Kunniamerkin luovutustilaisuudessa esiintyy ranskalainen Théo Ceccaldi Trio, joka kiertää Suomea 9.-21. helmikuuta 15 konsertin mittaisella Vapaat äänet -kiertueella. Viulisti Théo Ceccaldin, kitaristi Guillaume Akninen ja sellisti Valentin Ceccaldin muodostama kokoonpano esittää intensiivistä ja ilmavaa kamarijazzia. Théo Ceccaldi kuuluu lisäksi Ranskan kansalliseen jazzorkesteriin, Orchestre National de Jazziin. Suurlähetystön tilaisuudessa kuullaan myös suomalaisen nykyjazzin parasta antia: pianisti Aki Rissasen ja saksofonisti Mikko Innasen Frozen Gainsbourg -duoa.