Yrjö-palkinto Markus Ketolalle

1674
lukukertaa
Kuva: Antti Savolainen.
Kuva: Antti Savolainen.

Suomen arvostetuin jazzalan tunnustus, vuodesta 1967 asti jaettu Yrjö-palkinto, myönnettiin lauantai-iltana rumpali Markus Ketolalle Joensuussa järjestettyjen Valtakunnallisten Jazzpäivien pääkonsertin yhteydessä. Samassa tilaisuudessa julkistettiin Ylen Jazzradion Varjo-Yrjön saaja, helsinkiläinen pitkän linjan levykauppa Digelius Music.

Vuonna 1968 syntynyt musiikin tohtori Markus Ketola on opiskellut Sibelius-Akatemiassa pääinstrumenttinsa rumpujen lisäksi sävellystä. Ketolan yli kaksikymmenvuotiseen muusikonuraan mahtuu projekteja bändikeikkailusta lavatansseihin, teatteriproduktioihin, elokuviin ja musikaaleihin, mutta hänet on tunnettu jo pitkään ensisijaisesti jazzpuolen vaikuttajana. UMOn riveissä Ketola on toiminut jo vuodesta 1993.

Suomen Jazzliiton hallituksesta koostuva raati huomioi valinnassaan Ketolan rumpujensoitossa erityisesti hänen kykynsä hallita kokonaisuuksia, käyttää tilaa ja rakentaa musiikillisia kaaria. Ketolan vahvuutena pidettiin myös selkeää kokonaismusiikillista näkemystä, joka korostuu UMO:n suurta tyylillistä kirjoa edustavassa linjassa. Hallitus kiinnitti myös valinnassaan huomiota palkitun pitkään uraan, koulutustaustaan ja aktiivisuuteen jazzin alalla.

– Yrjö-palkituissa on henkilöitä, joiden panos suomalaisen jazzmusiikin historiassa on merkittävä ja joiden työtä kovasti ihailen ja arvostan. Suomen Jazzliiton hallituksen valitsemana on kunnia kuulua tähän joukkoon, Ketola kiittelee ja lisää: – Muusikko ei ole kuitenkaan koskaan valmis ja matka jatkuu. Eero Koivistoinen palkittiin vuosi ennen syntymääni ensimmäisellä Yrjö-palkinnolla ja hän on edelleen yksi merkittävimmistä suomalaisista jazzvaikuttajista. Toivon, että voin itsekin jatkaa tällä alalla vielä pitkään.

Samassa tilaisuudessa myönnettiin Yleisradion Jazzradio-ohjelman toimesta myös Varjo-Yrjö toiminnasta kotimaisen jazzkulttuurin edistämiseksi. Palkinnon vastaanotti helsinkiläinen levykauppa Digelius Music, joka on jo vuosikymmenien ajan ollut tärkeä kanava suomalaisen jazzin leviämiselle. Levyteollisuuden nykyisestä kriisistä huolimatta uutta suomalaista jazzia julkaistaan koko ajan runsaasti, ja jazzin harrastajat voivat luottaa siihen, että Digeliuksesta sitä löytyy. Myös aiemmin ilmestyneiden kotimaisten jazzlevyjen valikoima on kaupassa mahdollisimman kattava. Vuonna 1971 perustettua Digelius Musicia arvostetaan kansainvälisestikin, ja monet kaupan ulkomaiset asiakkaat hankkivat nimenomaan suomalaista jazzia Digeliuksen kautta. Lisäksi levykaupassa kuullaan joskus livejazzia, esimerkiksi kotimaisten yhtyeiden levynjulkaisukonsertteja.

Aiempia Yrjö-palkittuja ovat viime vuosina olleet saksofonistit Manuel Dunkel (2011) ja Joonatan Rautio (2010) sekä kitaristi Teemu Viinikainen (2009). Varjo-Yrjö on jaettu viimeksi We Jazz Oy:n toimitusjohtaja Matti Nivekselle (2011), Ricky-Tick Recordsin Antti Eerikäiselle (2010) ja DJ A.Myllykoskelle (2009).

Suomen Jazzliitto

——————————-

Markus Ketola (s. 1968)

Ketola on tehnyt pitkän uran UMOn kompissa – ensi vuonna täyteen tulee kaksikymmentä vuotta big band -pestissä! Rumputohtori on myös vieraillut muissa eurooppalaisissa orkestereissa (mm. NDR Hampuri, Norrbotten Luleå, Bohuslän Göteborg). Ketola on soittanut useiden kansainvälisten artistien kanssa, joista mainittakoon Michael Brecker, John Scofield, Dave Liebman, Benny Golson, Mercer Ellington, Bill Evans, Joe Lovano, Wayne Krantz.

Vuonna 1998 hänen Tila Ensemblensa ensilevy Tila (Lake End 1998) valittiin Helsingin Sanomien Vuoden Jazzlevyksi; seuraavana vuonna se voitti Jazz-Emma-palkinnon. Omien kokoonpanojensa lisäksi hän on säveltänyt musiikkia niin UMOlle kuin Yleisradion ja European Broadcasting Unionin kansainvälisiin produktioihin, sekä yksittäisille solisteille. Ketola on säveltänyt myös elokuvamusiikkia, josta mainittakoon tv-elokuva Puhdas päämäärä (YLE TV1/Draama 2005), josta Ketola pokkasi Kopioston Koura-palkinnon. Elokuvan musiikin esittää Radion Sinfoniaorkesteri. Hänen tuorein yhtyeensä on kuluvan vuoden keväällä debyyttilevynsä julkaissut, rockisti groovaava Ketola Rewired.

Bio:
2007 – Valmistuu tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta
2000 – UMOn taiteellisen toimikunnan jäsen
1999 – Tila-levy saa Jazz-Emman
1998 – Musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta
1995 – 1998 – UMO:n taiteellisen toimikunnan jäsen
1993 – UMOn jäseneksi
1986 – Ura alkaa Kokkolan kaupunginteatterissa

Viimeisimmät levytykset:
2012 – Ketola Rewired: No Idling, Lake End Productions
2012 – UMO w/ Nils Landgren, Magnum Coltrane Price ja Victoria Tolstoy
2010 – Peter Nordwall: Homecoming, Nordwall Music
2010 – Tessa Virta: Punainen sävellys, Kumina Production
2010 – Jan Simons & Max Schultz: Ghost, Rithem Music

www.markusketola.com