On the spot – a peek at the 1960’s Nordic jazz scene

1343
lukukertaa

2006 Ricky-Tick Records RTCD02

Photographs & sleeve design: Antti Eerikäinen.

1. Staffan Abeleen Quintet: Pia
2. The Dexter Gordon – Slide Hampton Sextet: A Day in Vienna
3. Kjell Karlsen and His Orchestra: Big P.
4. Sahib Shihab and the Danish Radio Jazz Group: Di-Da
5. Esa Pethman: Mr.Peter
6. Jazz Quintet ’60: Buddah
7. The Otto Donner Element All Stars: Haka Blues
8. Brew Moore: Piger
9. Erik Andersen Quartet: Cordon Bleu
10. Lars Lystedt Sextet: The Runner
11. Christian Schwindt Quintet: Helsinki at Noon

Compiled & Produced by Antti Eerikäinen
Mastered by Svante Fosrsbäck at Chartmakers

Arvio: 4,5 tähteä

Helsinkiläinen Ricky-Tick Records on muutamassa vuodessa tullut tunnetuksi tyylikkäistä julkaisuistaan. Levyintoilija/dj Antti Eerikäisen levymerkin kokonaisvaltainen konsepti on viitoittanut tietä kotimaisen nykyjazzin julkaisemisessa. Nyt vuorossa on 1960-luvun skandinaavi-jazzia tutkiskeleva kokoelma, On the Spot.

Laajasta ja laadukkaasta skenestä on levylle poimittu mukaan lähinnä nykyisen dancefloor jazzin esikuvana toimivaa 60-luvun soundia. Ei lienekään sattumaa, että elokuisella Flow-festivaalien keikalla levyn materiaalia esitti juuri Ricky-Tickin lippulaiva, Five Corners Quintet. Tuttua svengiä ja lattarirytmejä kokoelmalta toki löytyy, mutta yksiulotteiseksi sitä ei pidä mennä luulemaan.

Varsinaisia ”suomalaisbiisejä” levyllä on mukana kolme. Esa Pethmanin Modern Sounds of Finland -merkkiteokselta on poimittu Mr.Peter. Kappale on, kuten Eerikäinen mainioissa hihanuoteissaan toteaakin, leikkisä rytmipala, jossa Pethmanin huilu ja Heikki Laurilan kitara dominoivat yhtyeen sointia. Christian Schwindt Quintetilta kuullaan puolestaan osuvasti kauniin merellisen iltapäivän mieleentuova Helsinki at Noon. Keskeisesti aikakauden suomijazziin kuuluva Otto Donner puhaltaa aurinkoisen Kaivopuiston ylle suloisen soolonsa muiden seuratessa tiukasti trumpetistin kintereillä.

Kiinnostavin kolmikosta lienee kuitenkin Donnerin oman yhtyeensä kanssa esittämä Haka Blues. Parempaan asumiseen -nimiseen lyhytelokuvaan sävelletty kappale on käsittääkseni jo jonkinasteinen suomalaisen jazzin kulttisuosikki. Veikeän kaksijakoinen teos hämää alun pompahtelullaan ja asettuu lopulta seesteiseksi valssinpoikaseksi – ainoastaan palatakseen lopulta taas alkuteemaansa. Kokeellista? Luultavasti.

Muista kappaleista vakuuttavat erityisesti Dexter Gordon – Slide Hampton Sextetin menevä A Day in Vienna, tanskalaisen Jazz Quintet ’60:n pikkuhitti Buddah, sekä Staffan Abeleen Quintetin kauniisti levyn avaava Pia. Kokoelmana On the Spot on siitä erittäin harvinaislaatuinen, että siltä on varsin hankala löytää heikkoja lenkkejä tai muuten vain kokonaisuuteen sopimattomia valintoja. Itse asiassa juuri koherenssin tunne on levyn hämmästyttävin piirre. Kappaleet ovat todella tarkoin valikoituja ja aseteltuja, sillä albumi ei myöskään pääse missään vaiheessa käymään liian tasalaatuiseksi.

Kaiken kaikkiaan On the Spot on suositeltava hankinta kelle tahansa 1960-luvun skandinaavisesta jazz-maisemasta kiinnostuneille, tai ylipäätään vain kaikille kyseisen aikakauden soundiin ihastuneille. Antti Eerikäinen puolestaan ansaitsee mittavan hatunnoston julkaisutoiminnastaan. Ricky-Tick nimittäin pysyy edelleen aikamme tyylikkäimpänä jazz-levymerkkinä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Moista ei kannata ottaa itsestäänselvyytenä.

Viisi tähteä kokoelmalle? No, ehkä sentään vain neljä ja puoli tällä kertaa.