Sähkökitarakvartetin kolmoslevy julki 14.4.2023

494
lukukertaa
Kuva: Miikka Pirinen.

Helsinkiläinen Sähkökitarakvartetti julkaisee kolmannen albuminsa ’III’, joka tuo yhteen viisi vahvaa säveltäjää modernin jazzin, nykymusiikin ja improvisaation kentiltä. Albumi esittelee yhtyeestä uuden, nopeatempoisen ja äkkiväärän puolen. Kalle Kaliman ”Ajan Haju” piirtää eteemme hurjan ja savuntuoksuisen maailman, joka soi kärventyneen säröisesti jazz- ja rock- vivahtein. Pauli Lyytisen ”Särmiö” yhdistää syvälliseen lyyrisyyteen psykedeelisiä äänimaisemia. Hafdís Bjarnadóttirin ”Hyrnan IV” perustuu muinaiseen islantilaiseen neulekuvioon ja punoo mutkikkaiden, mekaanisten rytmien kudosta. Sergion Castrillónin ”12 Miniatures” -teoksessa kuullaan Sähkökitarakvartetin lisäksi myös itse säveltäjän selloa – sävellys etenee luoden tiheitä, kerrostettujen sointivärien mikromaailmoja. Juhani Grönroosin konseptuaalisen hykerryttävä ”Orb” antaa tilaa hillittömille ja räjähtäville improvisaatioille.

Sähkökitarakvartetti on 2017 perustettu uuden musiikin yhtye. Sen jäsenet Juhani Grönroos, Lauri Hyvärinen, Jukka Kääriäinen ja Sigurdur Rögnvaldsson ovat tahoillaan syventyneet sähkökitaran mahdollisuuksiin monipuolisesti, esimerkiksi jazzin, rockin, klassisen musiikin, vapaan improvisaation, kokeellisen musiikin ja äänitaiteen kentillä. Sähkökitarakvartetin tavoitteena onkin moninaisten ainesosien yhteen sulauttaminen ja uusien, vielä hahmottumattomien yhdistelmien ja ilmaisumuotojen etsiminen. Sähkökitarakvartetti on konsertoinut Suomessa, Ruotsissa, Islannissa ja Liettuassa sekä kantaesittänyt yhteensä 23 teosta, joiden säveltäjiin lukeutuvat Tytti Arola, Sami Klemola, Clara De Asís, Edigija Medekšaitė ja Lauri Supponen.

III on kuunneltavissa kaikissa suoratoistopalveluissa 14.4.2023. Hankkeen on mahdollistanut Koneen Säätiön tuki.