We Jazz julkaisee saksofonisti Stanley J. Zappan uuden albumin 7.8.2020

1296
lukukertaa

We Jazz Recordsin seuraava julkaisu näkee päivänvalon 7. elokuuta. Muster Point -nimeä kantavalla levyllä yhdysvaltalaissaksofonisti Stanley J. Zappa ja Black Motor -yhtyeestä tuttu rumpali Simo Laihonen yhdistävät voimansa. Osalla kappaleista kuullaan lisäksi kokoonpanon triomuotoon täydentävää Black Motor -basisti Ville Rauhalaa.

Yhdysvaltalainen saksofonisti Stanley J. Zappa ja mm. Black Motorin ja Oaagaadan riveistä tutuksi tullut rumpali ja perkussionisti Simo Laihonen yhdistävät voimansa We Jazz Recordsin 7. elokuuta julkaisemalla albumilla Muster Point. Vuonna 2018 Suomen-kiertueensa myötä yhteisen sävelen löytäneitä muusikoita yhdistää opiskelu free jazz -pioneeri MilfordGravesin alaisuudessa. Muster Point -albumilla kaksikko saa seurakseen myös basisti VilleRauhalan, joka on Laihosen tapaan tuttu Black Motorin riveistä. Spirituaalisen jazzin ytimessä etenevä pitkäsoitto äänitettiin sekä studiossa että livenä Zappan vieraillessa Suomessa edellä mainitun kiertueen yhteydessä. Tuloksena on yhdeksän alkuperäiskappaletta sisältävä seikkailunhaluinen ja meditatiivinen vapaan jazzin kokonaisuus.

Stanley J. Zappan ja Simo Laihosen uuden albumin julkaisua juhlistava duokiertue on siirtynyt jo kaksi kertaa koronapandemian vuoksi, mutta tällä hetkellä uutta kiertuetta järjestellään joulukuulle, jolloin suunnitelmissa on ainakin esiintyminen Helsingissä We Jazz -festivaalilla.

Pleasant Avenue -single kuunneltavissa suoratoistopalveluissa.

”Idea Stanley J. Zappan albumista syntyi yhdessä Simo Laihosen kanssa ja suunnitelma syveni projektin edetessä”, kertoo We Jazzin taiteellinen johtaja ja levyn tuottaja Matti Nives. ”Kuuluisan musiikkisuvun jäsen Stanley on operonut jonkinlaisessa improvisoidun musiikin sokeassa pisteessä jo vuosikymmeniä ja toivon, että hän saa runsaasti lisää kuulijoita uuden julkaisumme myötä. Jos levymerkillämme on jokin tehtävä, olkoon se hänen kaltaistensa aiemmin aliarvostettujen näkemyksellisten taiteilijoiden esille nostaminen.”

New Jerseystä kotoisin oleva, nykyisin Kanadan Oliverissa asuva Stanley J. Zappa on omaperäinen pitkän linjan muusikko, joka sattuu myös olemaan kuuluisan Frank Zappanveljenpoika. Muster Point koostuu lyhyistä, intensiivisesti ryöpsähtelevistä trio-kappaleista (Muster Point I-IV) sekä pohdiskelevista duo-kappaleista kuten levyn ensimaistiaisena alkukesästä julkaistu Pleasant Avenue. Albumilla kuultava materiaali pohjautuu improvisoidun jazzmusiikin pitkiin perinteisiin, ja levyllä onkin kuultavissa luovien muusikoiden vahvaan vuoropuheluun perustuva äänimaailma.

Uudelle albumilleen Stanley ammentaa koko uransa aikana kertynyttä inspiraatiota, jonka esille tuomisen keskeisessä roolissa on kaukaa Suomesta löytyneet hengenheimolaiset Black Motorin riveistä. Albumin fyysisten versioiden mukana tulee kattava kansiteksti, jossa Stanley kertoo tiivistetysti koko elämäntarinansa aina Frankin vaikutuksesta opiskeluihin mm. Milford Gravesin jaBill Dixonin ohjauksessa. Osansa saavat myös inhimilliset haasteet kuten syövän selättäminen ja ulkopuolisuuden kohtaaminen. Levyllä mukana oleva teksti on alunperin Stanleyn We Jazzin Matti Nivekselle lähettämästä kirjeestä, jonka mukana tulleet kalapiirrokset toimivat myös levyn visuaalisen ilmeen lähtökohtana.

We Jazz Records julkaisee Muster Point -albumin mustana sekä violettina vinyylinä ”inside-out”-mattakansin, sekä CD:nä ja digitaalisesti. Vinyylissä ja CD:ssä mukana ovat yllä mainitut Zappan kirjoittamat kansitekstit.

”Muster Point plays hard and footloose with freeform jazz; dipping into the spiritual and rapidly evoking hard bop dashes. Yet again its another fruitful experiment and performance from the We Jazz label.”
– Dominic Valvona / Monolith Cocktail

”Definitely on that exploratory We Jazz tip.”
– Alex Ruder, KEXP Seattle

”Deep and essential listening!”
– Jay Scarlett / Sounds Supreme

”Amazing stuff out of the We Jazz camp yet again, I continue to be impressed with what they put out.”
– Kerem Gokmen / Dubmission

”Feel the deep meditative stylings here.”
– Chris Welch / Sounds Like This

Stanley J. Zappa: Muster Point
We Jazz Records LP/CD/digi (WJLP24 & WJCD24)
Julkaisupäivä 7.8.2020
Jakelu: We Jazz, records@wejazz.fi (Suomi) / Kudos Distribution (muu maailma)

1. Muster Point / 2. Pleasant Avenue / 3. Operator Get Me Bennington College / 4. Muster Point II / 5. E 14th, City Of Piss, USA / 6. Muster Point III / 7. Putte’s Bar & Pizza / 8. South Okanagan / 9. Muster Point IV

Stanley J. Zappa, tenori- sekä sopraanosaksofoni, alttoklarinetti / Simo Laihonen, rummut & perkussiot
+ Ville Rauhala, basso (Muster Point I-IV)

Sävellykset: Stanley J. Zappa & Simo Laihonen (paitsi Muster Point I-IV S. J. Zappa, S. Laihonen & V. Rauhala)
Tuotanto: Matti Nives, Stanley J. Zappa & Simo Laihonen
Miksaus ja masterointi: Markus Pajakkala (2., 3. & 8. miksannut Juuso Nordlund)
Alkuperäiskuvitus ja kansitekstit: Stanley J. Zappa
Design: Matti Nives

http://wejazzrecords.bandcamp.com/album/muster-point
http://facebook.com/stanleyjzappa
http://twitter.com/stanleyzappa