Savoy JAZZFest Helsingissä maaliskuun alussa

1051
lukukertaa

Savoy-teatteri lanseerasi viime vuonna Helsinkiin uuden kansainvälisen tapahtuman Savoy JAZZFest. Festivaali oli menestys. Tämän kevään festivaalilla esiintyjät ovat entistäkin kiinnostavampia, ja ohjelmisto todella monipuolinen. Erityisen kirkkaina tähtinä loistavat naisartistit: Suomen soul-kuningatar Johanna Försti, brasilialainen bossa novan -perinteitä jatkava Joyce Moreno ja amerikkalainen jazzhuilisti Elena Pinderhughes.

Tänään julkistettu ohjelma on rakennettu niin, että Savoy JAZZFesteiltä on jokaisen helppo löytää itselleen mieluisaa ohjelmaa. Perjantaina ja lauantaina yhdellä lipulla näkee kaksi konserttia.

TORSTAINA Savoy JAZZFestin avaa maailmanluokan trio Richard Bona with Alfredo Rodriguez & Pedrito Martinez. Trio tarjoaa tyylikkään sekoituksen kuubalaisia ja kamerunilaisia rytmejä jazz -maustein.

PERJANTAINA Savoyn lavalla brasilialainen Joyce Moreno kohtaa maamme ykkösbigbandin UMO Helsinki Jazz Orchestran. Yhdessä he pureutuvat bossa novan isän, Antônio Carlos Jobimin musiikkiin. Luvassa on harvinainen yhdistelmä autenttista ja intiimiä bossa novaa ja sambaa höystettynä big bandin muhkealla soundilla. Perjantain päättää yhdysvaltalaistrumpetisti Tom Harrelin konsertti, joka kuulunee festivaalin kohokohtiin. Grammy-palkittu Harrell on dynaaminen muusikko ja postmodernin jazzmusiikin merkittävimpiä instrumentalisteja. Savoyssa Harrell esiintyy nimekkäistä esiintyjistä koostuvan Infinity Quintetin kanssa. Luvassa on musiikkia, joka on yhtä aikaa älykästä, sielukasta, tuoretta ja lähestyttävää.

LAUANTAINA on luvassa herkkua rytmikkään jazzmusiikin ystäville kun israelilainen kontrabassovirtuoosi Adam Ben Ezra ja jazzia ja hip-hop -musiikkia yhdistelevä Ricky-Tick Big Band solistinaan yhdysvaltalainen jazzhuilisti Elena Pinderhughes valtaavat Savoyn. Kontrabasso on totuttu näkemään ja kuulemaan takarivin säyseänä säestyssoittimena. Ei enää! Ezra tuo instrumenttinsa suoraan valokeilaan musiikillaan, joka rikkoo lajityyppien rajoja. Konsertilta on lupa odottaa myös visuaalisesti paljon sillä Ezran lavaesiintymistä on kutsuttu henkeäsalpaavan atleettiseksi. Valtteri Laurell Pöyhösen johtama seitsemäntoistahenkinen Ricky-Tick Big Band puolestaan esiintyy solistinaan tämän hetken kysytyimpiin amerikkalaismuusikoihin lukeutuva jazzhuilisti Elena Pinderhughes. Pinderhughes on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt työskentelemään mm. Herbie Hancockin, Joshua Redmanin, Robert Glasperin, Carlos Santanan ja hip-hop -ikoni Commonin kanssa.

SUNNUNTAINA naistenpäivänä Savoy JAZZFestissä juhlistetaan Suomen soul-kuningattareksi tituleeratun Johanna Förstin uutta englanninkielistä ja gospelvaikutteista A Song to Sing -albumia. Monipuolisena solistina tunnetun Förstin fraseerauksessa kipinöi tulinen temperamentti. Levynjulkaisukeikallaan kovassa nosteessa oleva Försti astuu lavalle seuranaan Mikko Helevä (Hammond-urut), Abdissa ”Mamba” Assefa (rummut), Ville Herrala (kontrabasso) sekä Jukka Eskola vierailevana trumpetistina.

Savoy JAZZFest

Jazzmusiikin kansainvälistä ja kotimaista parhaimmistoa esittelevä Savoy JAZZFest järjestetään vuosittain maaliskuussa. Festivaalin ensimmäisen kolmivuotiskauden 2019-21 taiteellinen johtaja on trumpetisti Jukka Eskola. Festivaalin pääyhteistyökumppanina jatkaa Hotel Haven, joka järjestää myös tapahtuman viralliset jatkoklubit.

Savoy JAZZFest 5.-8.3.2020
To 5.3. Richard Bona with Alfredo Rodriguez & Pedrito Martinez
Pe 6.3. Joyce Moreno & UMO Helsinki | Tom Harrell
La 7.3. Adam Ben Ezra | Ricky-Tick Big Band & Elena Pinderhughes
Su 8.3. Johanna Försti: A Song to Sing: levynjulkaisukonsertti
Torstain, perjantain ja lauantain konsertit alkavat klo 19.00. Sunnuntainen Johanna Förstin levynjulkaisukonsertti alkaa klo 15.00.

Lipunmyynti