Lahden Jazztori 30 vuotta!

1194
lukukertaa

Lahden Jazztorin 30-vuotisjuhlien tähtivieraana esiintyy tänä vuonna saksofonisti Marius Neset. Nina Tapio laulaa Lahti Big Bandin solistina. Tulossa on jälleen usean tuottajatahon viikon mittainen yhteisponnistus.

Festivaali polkaistaan käyntiin ilmaiskonsertilla Kalevi Aho -salissa sunnuntaina 22.9. Myös päätöskonsertti viikkoa myöhemmin on ilmainen, kun Lahti Big Bandin järjestämän big band- ja rytmimusiikkileirin osanottajat pääsevät Vaahterasalissa esittelemään osaamistaan.

Lahti Big Band on kutsunut oman keikkansa (pe 27.9.) vierailevaksi solistiksi monesta yhteydestä tutun Nina Tapion, joka tulkitsee Whitney Houstonin tunnetuksi tekemiä lauluja. Sovitukset ovat Erno Tiittasen käsialaa. Myös orkesterin omat solistit pääsevät ääneen, kun Klaara Koivunen ja Kent Jonasson tulkitsevat Stevie Wonderin hittejä.

Juhlakonsertti (la 28.9.) on yksi Jazztorin lähimenneisyyden kunnianhimoisimmista hankkeista. Menestyksestä toiseen viime vuosina kulkeneen Sointi Jazz Orchestran solistina Vaahterasalissa kuullaan April Jazzillakin vieraillutta Marius Nesetiä. Valovoimainen norjalaissaksofonisti oli ainoa eurooppalainen muusikko arvovaltaisen Down Beat -julkaisun vuonna 2016 julkaisemalla sukupolvensa mielenkiintoisimpia nimiä esitelleellä 25 for the Future -listalla.

Mielenkiintoinen kohtaaminen on luvassa myös, kun Jimi Tenorin elektroniikka saa tuekseen Arricone Brass Septetin vasket Kalevi Aho -salissa sunnuntaina 22.9. Tarjolla on parhaita paloja lahtelaislähtöisen artistin mittavasta sävellysarsenaalista.

Tiistaina 24.9. kaksi nuorista muusikoista koostuvaa kokoonpanoa tuo Pikkuteatterille tuulahduksen pääkaupungin musiikkioppilaitoksista. 2+2 Bandilla ja Jonas Metsäkylä Triolla on juuret Sibelius-Akatemiassa ja Pop & Jazz Konservatoriossa.

Tirrassa kuullaan keskiviikkona 25.9. kahta paikallista yhtyettä, kun Bay Swing Band ja keväällä koottu Groove Buddies nousevat lavalle.

Möysän Musaklubi on jälleen vahvasti mukana järjestelyissä. Torstaina 26.9. Mössön lavan valtaa Tomi Salesvuo East Funk Attack. Lahti Big Band viihdyttää samoissa tiloissa vuorokautta myöhemmin.

Runko-ohjelman ympärille rakennetaan muuta oheistarjontaa kesän ja alkusyksyn aikana. Näillä näkymin ohjelmassa on viime vuoden tapaan myös lyriikkaa, tällä kerralla ”Jazz Poetry” -teemalla. Lahden kaupunginkirjastokin osallistuu ohjelman rakentamiseen myöhemmin julkistettavalla omalla tuotannollaan.

Tarkemmat ohjelma- ja esiintyjätiedot Jazztorin kotisivuilta, ja ajankohtaisinformaatio Jazztorin facebook-sivulta. Ennakkomyynti osaan tapahtumista Tiketissä.

Festivaali saa Lahden kaupungilta taloudellista tukea ja apua muun muassa tilajärjestelyihin.

jazztori.fi
lahtibigband.fi

Lahden Jazztori on vuodesta 1989 yhtäjaksoisesti järjestettynä vanhin yhä toimintaansa jatkava lahtelainen kaupunkifestivaali.

30-vuotistäkyjä:

Jimi Tenor (oik. Lassi Lehto)
Lahtelaistaustainen maailmankansalainen. Isä Tapio Lehto kuoli tämän vuoden puolella, oli merkittävä vaikuttaja paikallisessa urheiluelämässä.

Jonas Metsäkylä Trio
Jonas palkittiin 2014 Lahden kulttuurin nuorena lupauksena. Mitä kuuluu nyt?

Lahti Big Band ja Nina Tapio
LBB:n keikka Lahden Jazztorilla viime syksynä sai erinomaiset arviot. Nyt ohjelmassa Stevie Wonderia ja Whitney Houstonia.

Marius Neset ja Sointi Jazz Orchestra
Yksi lahtelaisen kulttuurisyksyn tähtihetkistä! Jazztorin 30-vuotisjuhlakonsertti esittelee kansinvälisen huippusolistin. Marius Neset on DownBeat-lehden tämänvuotisen Critics Pollin Rising Star, jo vuonna 2016 ainoa eurooppalainen julkaisun 25 for the future -listauksessa.