Jukka Eskola Oulu All Star Big Bandin taiteelliseksi johtajaksi

1010
lukukertaa

Jazztrumpetisti Jukka Eskola on nimetty Oulu All Star Big Bandin taiteelliseksi johtajaksi. Tällä viikolla orkesteri tarttuu Jussi Lampelan Jazz Noir -teokseen solisteinaan Eskola ja Jukka Perko.

Jukka Eskola aloittaa Oulu All Star Big Bandin taiteellisena johtajana vuoden 2019 alusta alkaen. Sopimus Eskolan kanssa on kaksivuotinen, ja sopimuksessa on yksi optiovuosi.

Eskola on toiminut trumpetistina ja musiikin ammattilaisena laajasti kahdenkymmenen vuoden ajan tehden töitä jazzmusiikin parissa sekä sessiomuusikkona niin Suomessa kuin
ulkomailla. Omien yhtyeidensä, kuten Jukka Eskola Soul Trion ja Jukka Eskola Quintetin lisäksi maamme eturivin trumpetisteihin lukeutuva Eskola on tullut tutuksi muun muassa Nuspirit Helsingin, The Five Corners Quintetin ja Ricky-Tick Big Bandin riveistä. Suomessa hänet on palkittu mm. Sony Jazzpalkinnolla 2006 sekä Pori Jazzin Vuoden
Taiteilijana 2007. Viime aikoina Jukka Eskola on toiminut lisääntyvissä määrin solistisissa tehtävissä useiden kotimaisten sinfoniaorkestereiden sekä big bandien edessä. Lisäksi Eskola on soittanut sessiotrumpetistina lukuisissa teatteriproduktioissa, esiintynyt useissa television viihdeohjelmien orkestereissa, kuten SuomiLOVE ja Tanssii Tähtien Kanssa ja soittanut yli 200 kotimaisella äänitteellä sekä vierailijana lukuisilla ulkomaisilla jazzjulkaisuilla. Lisäksi hän on toiminut oululaisen Elojazz -festivaalin taiteellisena johtajana vuodesta 2012 alkaen ja aloittaa Helsingissä uuden SavoyJAZZFestin taiteellisena johtajana vuonna 2019.

Oulu All Star Big Band haluaa Jukka Eskolan kiinnityksen kautta tuoda uutta näkökulmaa ja vahvuutta ohjelmiston taiteelliseen suunnitteluun sekä vahvistaa Suomen lisäksi kansainvälisiä yhteyksiä sekä muiden kokoonpanojen että solistien ja kapellimestareiden kanssa.

”Olen mielettömän innoissani tästä mahdollisuudesta, koska orkesterin taiteellinen suunnittelu ja yhteistyö on uusi aluevaltaus urallani. Mielenkiintoista nähdä mitä saamme yhdessä tulevaisuudessa aikaiseksi.”, Jukka Eskola sanoo.

LAMPELAN JAZZ NOIR ON KOKONAISTAIDETEOS

Jazz Noir -teoksen säveltäjä Jussi Lampela (s. 1972) asuu nykyään Kokkolassa. Hän toimii laajasti musiikin kentällä päätyönään sovitus- ja sävellystyöt erilaisille kokoonpanoille konsertteihin, äänilevyille, elokuviin ja televisioon. Hän on myös kitaristi sekä toimii alan opettajana. Jazz Noir sai kantaesityksensä maaliskuussa 2018 Turku Jazz Orchestran esittämänä.

Jazz Noir vie yleisön 40-50-luvun crime jazzin ja film noirin maisemiin. Teos on saanut assosiaationsa tummanpuhuvista draamoista ja rikoselokuvien klassikoista lainaava teos on kapellimestari Jussi Lampelan käsialaa. Jazzmusiikki on usein yhdistetty elokuvan kielessä ihmismielen paheiden ja rikosten tulkiksi ja soivia esikuvia projektille ovatkin lukuisat Hollywoodin elokuvasäveltäjät, kuten Elmer Bernstein ja Henry Mancini. Illan solisteina ovat maamme eturivin jazzmuusikot, saksofonisti Jukka Perko ja trumpetisti Jukka Eskola.

Tärkeä osa Jazz Noir -konserttia on videotaiteilija Joonas Tikkasen videoinstallaatio klassisista film noir -elokuvista ja nauhalta kuultavat katkelmat muutamista aikakauden tärkeistä poliittisista puheista, jotka osaltaan olivat mukana muuttamassa historian kulkua. Linkkinä suomalaisuuteen on J.K. Paasikiven puhe kansalle YYA-sopimuksen taustoista vuodelta 1948. Teokseen valitut puheet ovat myös osaltaan olleet mukana tuomassa pieniä toivonkipinöitä kylmän sodan luomiin uhkakuviin, ja ulottuvat 1940-luvulta aina 1980-luvun glasnostiin.

Oulu All Star Big Band
JAZZ NOIR
La 22.9. klo 19.00
Pohjankartanon juhlasali (Leevi Madetojan katu 1)
Liput 25/20 €
Ticketmaster Suomi kautta maan. Lipunhintaan lisätään toimituskulut.
Liput ilman toimituskuluja:
Oulu 10 -palvelupisteet ja Valveen lippumyymälä.
Ovelta tuntia ennen konserttia (käteinen ja pankkikortti).

Oulu All Star Big Band
Jussi Lampela | kapellimestari
Jukka Perko | saksofoni
Jukka Eskola | trumpetti