Muusikkojen liitto julkilausuu UMOn puolesta

1094
lukukertaa
Kuva: Tommi Tapola.

Muusikkojen liitto
Julkilausuma
Muusikkojen liiton liittovaltuuston kokous 28.5.2018

UMO:n tulevaisuus turvattava

Kun eturivin suomalaiset jazzmuusikot perustivat Uuden Musiikin Orkesterin vuonna 1975, tavoitteena oli kehittää taiteellista tasoa ja edistyksellistä musiikkia ennakkoluulottomasti. Tällä hetkellä, 43 vuotta myöhemmin, UMO Jazz Orchestra edustaa lajityyppinsä huippua ja se on edistänyt kotimaista jazz- ja rytmimusiikkikulttuuria ainutlaatuisella tavalla. Se on myös kansainvälisesti ansioitunut orkesteri, joka tunnetaan maailmalla.

Valtionosuusorkesterina UMO:n omavaraisuusaste kestää vertailun. Talousongelmat johtuvat puutteellisesta julkisesta rahoituksesta. Rahoitusvaje on kärjistynyt toiminnan säätiöinnin jälkeen entisestään, kun Yleisradio ei jatkanut yhteistyösopimusta aiemmalla tasolla.

UMO Jazz Orchestra on maamme ainoa päätoiminen big band. Orkesterityön jatkuvuus ja ammattimaisuus mahdollistavat pitkäjänteisen keskittymisen saumattoman yhteissoiton ja monipuolisen ohjelmiston rakentamiseen. Ne mahdollistavat myös sitoutumisen päätoimisen jazzmuusikon ammattiuralle.

Puutteellinen rahoitus on johtanut lomautuksiin ja toiminnan supistamiseen. Jollei rahoitusta saada kuntoon, UMO:n tulevaisuus on vaakalaudalla. UMO on ryhtynyt aktiivisesti toimiin tilanteen ratkaisemiseksi, mutta ilman julkisen rahoituksen kuntoon saattamista UMO:n tilanne tuskin korjaantuu lähivuosina.

UMO on arvokas ja omaleimainen osa suomalaisen musiikkielämän monimuotoisuutta ja kulttuurista pääomaa, jota ei pidä riskeerata. VOS-orkesterien joukossa UMO on ainoa laatuaan. Vetoamme päättäjiin, että UMO:n talous turvataan pitkäkestoisella ratkaisulla, jotta voimme nauttia UMO:n huippuosaamisesta myös tulevaisuudessa.