Iiro ja bremeniläiset julkistavat huhtikuussa

1297
lukukertaa

ACT -levymerkki julkaisee taltioinnin pianisti Iiro Rantalan ja The Deutsche Kammerphilharmonie Bremen -orkesterin yhteisesiintymisestä Bremenin jazzahead! -festivaaleilla huhtikuussa 2017.

Konsertin ja siitä nyt julkaistavan taltioinnin ytimenä on Wolfgang Amadeus Mozartin C-duuri -pianokonserton toinen osa, Andante, jonka Rantala tunsi jo kauan ennen kuin hän oli kuullut konserton kokonaisuudessaan: ”Se on eniten rakastamani Bond-elokuvan 007 – Rakastettuni soundtrackilla. Teema kuullaan elokuvassa kun vedenalainen kaupunki nousee pintaan.”

Rantala kuuli koko konserton K.467 vasta vuosia myöhemmin ja rakastui teokseen välittömästi. ”Teoksen avaavassa teemassa on jotain maagista. Melodia on yksinkertaisesti fantastinen, ja musiikki soljuu yhtä luontevasti kuin hengitys.” Rantalan innostus on ilmiselvää: ”Teoksen teemat, harmoniat ja rytmit ovat lähes yliluonnollisia.”

Rantala, joka on saanut myös klassisen musiikin koulutuksen, oli aina haaveillut voivansa esittää konserton myös itse elävän yleisön edessä. Joten kun tilaisuus tuli, hän tarttui siihen välittömästi. Tämä tapahtui huhtikuussa 2017 Bremenissä järjestetyillä jazzahead! -festivaaleilla, jonka gaalakonsertin ohjelmaa Rantala oli kutsuttu suunnittelemaan osana festivaalin Suomi-teemaa. Nyt tuo paljon kehuttu ja kiitelty esiintyminen tulee vihdoin saataville myös äänitteenä.

Iiro Rantalan valinta konsertin orkesteriksi oli Florian Dondererin johtama Deutsche Kammerphilharmonie Bremen (DKPB). Valinta ei kuitenkaan niinkään johtunut orkesterin paikallisuudesta, vaan siitä, että Rantala oli seurannut ja ihaillut orkesteria jo 35 vuoden ajan. Rantala ei peittele orkesteria kohtaan tuntemaansa kunnioitusta, vaan toteaa heidän olevan Saksan paras kamariorkesteri. Rantalaa ei haitannut myöskään se, etteivät orkesterin soittajat tunteneet häntä ja hänen tuotantoaan lainkaan ennen tätä yhteisesiintymistä. Orkesterin ja Rantalan yhteistyö sujui uteliaisuuden ja avoimuuden hengessä, ja lopputuloksena kuullaan loistava ja uskomattoman kirkas Mozart-tulkinta.

Nyt julkaistavan albumin lisäksi Iiro Rantala on mukana lukuisissa projekteissa ja mm. konsertoi ahkerasti sekä soolona että eri kokoonpanojen kanssa.

Iiro Rantala & The Deutsche Kammerphilharmonie Bremen: 
Mozart, Bernstein, Lennon

Levy-yhtiö: ACT
CD: ACT9868-2
EAN: 614427986825
Hintakoodi: 450

Jakelu: Oy Fg-Naxos Ab

Julkaisupäivämäärä: 27.4.2018

Kappaleet:

1. Pekka Pohjola 7:23
2. Freedom 9:27

Piano concerto no. 21, c major, kv 467 by Wolfgang Amadeus Mozart
3. I Allegro maestoso 15:25
4. II Andante 7:08
5. III Allegro vivace 8:47

6. Candide Overture (Leonard Bernstein) 5:08
7. Karma / Anyone with a Heart 10:08
8. Tears for Esbjörn 5:57
9. imagine (John Lennon) 6:35

Iiro Rantala: flyygeli
The Deutsche Kammerphilharmonie Bremen
Florian Donderer: viulu, kapellimestari

Musiikki: Iiro Rantala, ellei muuta mainittu

Jousisovitukset: Teppo Ali-Mattila, paitsi Karma: Iiro Rantala

Konserttiäänitys: Michael Leverkus. A Deutschlandfunk Kultur recording
Die Glocke Bremen, jazzahead! gaalakonsertti, 28.04.2017