Aki Rissanen Trio julkaisee uuden albuminsa marraskuussa

1732
lukukertaa

Brittiläinen levymerkki Edition Records julkaisee pianisti Aki Rissasen johtaman nimekkään triokokoonpanon toisen albumin 10. marraskuuta. Tuoreen julkaisun yhteydessä yhtye esiintyy muun muassa Lontoon legendaarisella PizzaExpress-klubilla sekä Koko Jazz Clubilla Helsingissä. Trio kiertää lokakuussa esiintymässä myös laajasti ympäri Japania.

Maineikas brittiläinen Edition Records -levymerkki julkaisee suomijazzin huippunimistä koostuvan Aki Rissanen Trion uuden Another North -albumin 10.11. Pianisti Aki Rissasen, basisti Antti Lötjösen ja rumpali Teppo Mäkysen muodostaman triokokoonpanon tuorein julkaisu on kunnianhimoinen ja rytmisesti intensiivinen jatke Amorandom-debyytille, joka voitti Jazz-Emma-palkinnon vuonna 2016. Another North erottuu vahvalla visiollaan ja halullaan tutkiskella pianotrion ilmaisun ulottuvuuksia. Levyn julkaisun yhteydessä Aki Rissanen Trio esiintyy Euroopassa muun muassa Lontoon tunnetulla PizzaExpress-jazzklubilla sekä Saarbrucken Jazz Festivalilla Saksassa. Suomessa uutta levyä juhlistetaan keikoilla Espoon Sellosalissa, TTT-klubilla Tampereella sekä Koko Jazz Clubilla Helsingissä.

Another North on väkevä albumi, joka nostaa Aki Rissanen Trion koko eurooppalaisen jazzkentän eturiviin. Yhtye on uudella albumillaan halunnut välttää pohjoismaisen pianotrion kliseistä määritelmää, ja tilan luomisen ja riisutun minimalistisen otteen sijaan se tutkiskelee uusia musiikillisia maisemia kokonaan omalla kartallaan. Kolmikon pitkä yhteinen soittohistoria kuuluu levyllä komeasti ja trion musiikillinen ajatus kulkee läpi levyn kirkkaana. Juuri luonteva musiikillinen kommunikaatio on se punainen lanka, jonka ympärille Another Northin kaltainen omaääninen ja voimakas albumi voi rakentua.

”Uuden albumin musiikki on tulosta trioni viime vuosien kehityksestä ja kollektiivisesta pohdinnasta, millaiselta pohjoismainen jazzpianotrio voisi kuulostaa”, Rissanen kertoo uudesta albumista. ”Kehittyvät tekstuurit, ilmaisun kiireetön mutta intensiivinen energia sekä sävelletyn materiaalin ja improvisoinnin rajojen hälventäminen ovat olleet keinoja, joilla olemme luoneet yhtyeellemme tunnistettavan saundin.”

Another Northin avausraita Blind Desert osoittaa yhtyeen nykyisen suunnan, joka ei irrota otteestaan levyn edetessä. Rohkealla uudelleensovituksella unkarilaissäveltäjä György Ligetin pianoetydistä yhtye luo uusiksi tämän pianisti Bill Evansin musiikista inspiroituneen mestariteoksen sekoittamalla siihen saumattomasti jazzrytmiikkaa ja klassisen musiikin maailmasta ammentavaa herkkyyttä. Ligetin, Evansin ja Aki Rissanen Trion kohtaaminen on laajemminkin hauska sattuma, sillä Evans on myös Rissasen suuri inspiraation lähde ja tyylillinen vaikuttaja.

Klassisen musiikin perinnettä ja jazzia soitossaan poikkeuksellisen monitasoisesti yhdistelevä pianisti Aki Rissanen (s. 1980) kuuluu maamme tuotteliaimpiin sekä sukupolvensa lahjakkaimpiin muusikoihin. Vuonna 2004 Rissanen sijoittui toiseksi Montreux’n jazzfestivaalin arvostetussa soolopianokilpailussa, minkä lisäksi Pariisin La Defense Festival palkitsi hänet parhaana solistina ja parhaasta ohjelmistosta vuonna 2006. Vuonna 2015 Rissanen julkaisi elektronisen musiikin suuntaan taipuvan soololevynsä Sturm Ilma Recordsin kautta ja vuonna 2014 julkaisunsa sai Aki Rissanen // Jussi Lehtonen Quartetin albumi, jolla mukana oli yhdysvaltalainen jazzlegenda Dave Liebman. Kyseistä albumia puolestaan edelsi Aleatoric-albumi, jolla Rissanen yhdisti voimansa belgialaissaksofonisti Robin Verheyenin ja rumpali Markku Ounaskarin kanssa. Rissasen tuorein kokoonpano Aki Rissanen Trio julkaisi kehutun debyyttinsä Amorandom vuonna 2016, ja uusin julkaisu Another North viimeistään nostaa yhtyeen kansainvälisen jazzkentän kärkeen.

AKI RISSANEN TRIO: ANOTHER NORTH
Edition Records 2017 CD/LP/digi (EDN1101/ EDNLP1101, julkaisupäivä 10.11.2017)
Jakelija: Border Music / The Orchard

1. Blind Desert / 2. John’s Sons / 3. New Life And Other Beginnings / 4. Étude 5: Arc-en-ciel Reimagined / 5. Nature Of The Beast / 6. Before The Aftermath / 7. Hubble Bubble

Aki Rissanen, piano / Antti Lötjönen, kontrabasso / Teppo Mäkynen, rummut
Kaikki sävellykset: Aki Rissanen, paitsi 2. Jarmo Savolainen, 4. György Ligeti ja 7. Rissanen/Lötjönen/Mäkynen

AKI RISSANEN TRIO LIVE

Su 8.10. Aki Rissanen Trio, Yokohama Jazz Promenade Festival
Su 8.10. Aki Rissanen Solo, Airegin, Yokohama
Su 8.10. Aki Rissanen Trio, Pit Inn, Tokyo
Ma 9.10. Aki Rissanen Trio, Nardis, Kashiwa
Ma 9.10. Aki Rissanen Trio, Airegin, Yokohama
Ti 10.10. Aki Rissanen Trio, Candy, Chiba
Ke 11.10. Aki Rissanen Solo, Jazz Flash, Niigata
To 12.10. Aki Rissanen Solo, Seamen’s Club, Yokohama
Pe 13.10. Aki Rissanen Solo, KyotoRAG, Kyoto
La 14.10. Aki Rissanen Solo, Salon D’Avene, Osaka
La 14.10. Aki Rissanen Solo, Great Blue, Kobe
Su 15.10. Aki Rissanen Solo, NAM Hall, Finland 100 Charity Concert, Kyoto
Ma 6.11. Aki Rissanen Trio, Saarbrucken Jazz Festival, Saarbrücken
Ti 28.11. Aki Rissanen Trio, PizzaExpress Jazz Club, Lontoo

Pe 24.11. klo 21 Helsinki, Koko Jazz Club, liput 22,5 € http://bit.ly/2gtMc2R
To 30.11. klo 19 Espoo, Sellosali, liput alk. 16 € http://bit.ly/2f5tWJ5
To 7.12. klo 19 Tampere, TTT-Klubi, liput 14 € http://bit.ly/2ffgLZV

http://akirissanen.com
http://facebook.com/akirissanenmusic
http://editionrecords.com/artists/aki-rissanen/