Sointi Jazz Orchestra Suomen kiertueelle

1581
lukukertaa
Kuva: Juho Luukkainen.
Kuva: Juho Luukkainen.

Sointi Jazz Orchestra suuntaa keväällä Jazzliiton tukemalle Suomen kiertueelle, joka kattaa kaikkiaan seitsemän paikkakuntaa eri puolilla Suomea. 18-henkinen orkesteri on kaikkien aikojen suurin Suomen Jazzliiton yhteistuotantokiertueelle valittu kokoonpano. Yhtyeen omaa kantaohjelmistoa esittelevä kiertue starttaa konsertilla Helsingin Malmitalossa keskiviikkona 5.4.2017. Kiertueen yhteydessä SJO julkaisee myös uuden musiikkivideon debyyttialbumin kappaleesta Pyörä (säv. Rasmus Soini).

Sointi Jazz Orchestra lähtee ensimmäiselle Suomen kiertueelleen, mistä kapellimestari Rasmus Soini on erittäin innoissaan: ”Bändin toiminta on vuosi vuodelta kehittynyt ja lisääntynyt, ja nyt tämä pitkäjänteinen työskentely alkaa todella tuottaa tuloksia! 18-henkisen kokoonpanon saaminen kiertueelle ei ole mikään helppo juttu – olemmekin todella innoissamme Jazzliiton myöntämästä tuesta, joka mahdollistaa bändin viemisen uusille paikkakunnille konsertoimaan. Tämä on bändille todella iso juttu!”.

Yhtye onkin nyt kovassa nosteessa, sillä se mm. sijoittui jaetulle ensimmäiselle sijalle viime marraskuussa järjestetyssä big band –suomenmestaruuskilpailussa. Suomen parhaita big bandeja voikin kuulla samassa konsertissa, kun Sointi Jazz Orchestra ja Jyväskylä Big Band konsertoivat Jyväskylän ammattiopiston Siltasalissa lauantaina 22.4.

Kiertueella kuullaan toukokuussa 2016 julkaistun Syntymä-debyyttialbumin kappaleita sekä kiertueelle sävellettyjä täysin uusia teoksia. Soini kirjoittaa sävellyksensä Sointi Jazz Orchestralle yksittäisiä soittajia ajatellen, jolloin myös soittajien persoonat ohjaavat sävellyksiä. ”Sointi Jazz Orchestrassa on 17 upeaa solistia, joiden oman äänen haluan myös saada kuuluviin”, Soini kertoo. ”Ammattilaisina he pystyvät tarvittaessa soittamaan hitsautuneena ensemblenä, mutta pyrin jättämään heille myös tilaa ja sooloja tulkita musiikkia omalla äänellä. Tämä tekee mielestäni SJO:sta ainutlaatuisen – se on kuin 17-henkinen pikkubändi!”. Monet yhtyeen muusikoista keikkailevatkin aktiivisesti myös omilla yhtyeillään.

Sointi Jazz Orchestra on Helsingissä vuonna 2013 perustettu 18-henkinen orkesteri, jonka Rasmus Soini kasasi alun perin sävellyskonserttiaan varten. Menestyksekkään konsertin jälkeen toimintaa päätettiin jatkaa ja pian kokoonpano ottikin paikkansa big band –musiikin uudistajana ja elävöittäjänä. Erityisen yhtyeestä tekee runsas vaihtosoittimien käyttö sekä perinteisestä kokoonpanosta poikkeava instrumenttivalikoima, johon kuuluvat oleellisesti mm. käyrätorvi, tuuba, oboe, huilut ja klarinetit. Laaja instrumenttivalikoima mahdollistaa orkestraalisten äänenvärien käytön, mikä yhdessä taidokkaiden improvisaatioiden kanssa tekee konserteista monipuolisen ja kiinnostavan kokemuksen. Musiikkityylejä yhdistelevä elokuvamainen musiikki on kuin sanaton musiikkitarina.

Kantaohjelmiston esittämisen lisäksi Sointi Jazz Orchestra tekee uusia produktioita myös vierailevien solistien kanssa. Muista suurista yhtyeistä poiketen jokaisen produktion musiikki on aina sävelletty ja sovitettu juuri kyseisille esiintyjille. Viime vuonna yhtyeen vieraaksi saapui legendaarinen saksofonisti-huilisti Juhani Aaltonen, joka esitti Sointi Jazz Orchestran kanssa heille sävelletyn viisiosaisen Saarnaaja-teoksen. Kolmena aiempana jouluna kokoonpano on esittänyt yhdessä neljän laulajan kanssa Siiri Partasen ja Rasmus Soinin konserttisovitusta perinteisestä Tiernapojat-kuvaelmasta. Lisäksi yhtye on esittänyt Helsingin Ylioppilasteatterin kanssa jazzkonsertin ja teatterin yhdistänyttä Juhlat-esitystä sekä äänittänyt Jouluradion tilauksesta uuden Hoosianna-sovituksen yhdessä saksofonisti Jukka Perkon kanssa. Kiertueen jälkeen luvassa on uuden kokonaisuuden kantaesitys, jonka solistina vierailee laulaja Aili Ikonen.

Sointi Jazz Orchestran ja Suomen Jazzliiton yhteistuotantokiertue 2017

5.4. Malmitalo, Helsinki
7.4. Cafe Tiljan, Turku
9.4. Wanha Casino, Savonlinna
10.4. Konservatorion sali, Joensuu
22.4. Siltasali, Jyväskylä
24.5. Krapin paja, Tuusula
25.5. Ylioppilasteatteri, Tampere

Kokoonpano:
Rasmus Soini – musiikin johto, sävellykset

Petteri Hietamäki – saksofonit, huilut
Pekka Seppänen – alttosaksofoni, klarinetti, huilu
Frans Thomsson – saksofonit, klarinetti, huilu
Janne Saarinen – tenorisaksofoni, oboe
Max Zenger – baritonisaksofoni, bassoklarinetti, huilu

Teemu Mattsson – trumpetti, flyygelitorvi
Leo Kylätasku – trumpetti, flyygelitorvi
Ilkka Arola – trumpetti, flyygelitorvi
Jasmin Afaneh – trumpetti, flyygelitorvi, huilut

Pyry Kannisto/Ilkka Hongisto – käyrätorvi
Heikki Tuhkanen – pasuuna
Panu Luukkonen – pasuuna, tuuba
Matti Vuolahti – pasuuna
Kenneth Ojutkangas – tuuba

Aleksis Liukko – piano
Oskari Siirtola – kontrabasso
Siiri Partanen – rummut

http://www.sointijazzorchestra.com | https://www.facebook.com/sointijazzorchestra/