Jazzliiton juhlavuosi esitteli monipuolisesti suomalaisen jazzin historiaa ja nykyisyyttä

2046
lukukertaa
Jazzliiton Juhlaorkesteri oli täynnään Yrjö-palkittuja muusikoita.

Vuonna 1966 perustettu Suomen Jazzliitto päätti vuodenvaihteessa 50-vuotisjuhlavuotensa. Suomalaisen jazzmusiikin tärkein edunvalvoja ja kattojärjestö esitteli juhlavuotenaan useita erikoisprojekteja, joissa yhdistyivät monitasoisesti suomijazzin värikäs historia sekä kansainvälistyneet nykytekijät. Jazzliiton 50-vuotisjuhlallisuudet saivat virallisesti alkunsa huhtikuussa Espoon April Jazz -festivaalilla, jossa esiteltiin tutkija Janne Mäkelän laatima ja musiikkiarkisto JAPAn kanssa yhteistyössä tuotettu mittava historiikki Jazzliiton toiminnasta. Mäkelän toimittama historiikki julkaistiin verkkojulkaisuna April Jazzin juhlakonsertin yhteydessä 22.4., ja se pitää sisällään tekstin lisäksi runsaasti maamme jazzhistorian kannalta merkittävää kuvaa ja ääntä. Materiaalin jäsentämisen ja esittämisen suhteen Jazzliitto teki projektin tiimoilta kiinteää yhteistyötä paitsi Musiikkiarkisto JAPAn, myös Ylen Elävän arkiston kanssa.

Jazzliiton historiikin tekstiosuus

April Jazzeilla ensisoittonsa sai myös saksofonisti Mikko Innasen johtama Jazzliiton juhlaorkesteri. Johtaja Innasen lisäksi Jazzliiton juhlavuotta varten kasaamassa juhlaorkesterissa soittivat 2000-luvulla Yrjö-palkinnolla kruunatut suomalaisen jazzin kärkinimet kitaristi Teemu Viinikainen, pianisti Kari Ikonen, basisti Ulf Krokfors sekä rumpali Teppo Mäkynen. Juhlaorkesteri esiintyi April Jazzin lisäksi Pori Jazzissa 16.7., Turku Jazzissa 19.8., Porvoo Jazz -festivaalilla 1.10. sekä 4.11. Tampere Jazz Happeningissa, ja yhtyeen esiintymiset keräsivätkin vuoden aikana arviolta 2500 kuulijaa. Juhlayhtyeen vierailijoina konserteissa on lisäksi esiintynyt Yrjö-palkittuja solistivieraita, kuten Pori Jazzissa 70-vuotisjuhliaan viettänyt Eero Koivistoinen, Porvoossa pianisti Seppo Kantonen ja Tampere Jazz Happeningissa tuore vuoden 2016 Yrjö-voittaja saksofonisti Esa Pietilä. Rumpali Reiska Laine kuultiin juhlaorkesterin vieraana peräti kahdesti, Pori Jazzissa sekä Porvoo Jazz Festivalilla. April Jazzin konsertissa nähtiin lisäksi useampi vierailija, kun juhlaorkesterin kanssa lavalle nousivat Yrjö-palkitut laulaja-pianisti Anna-Mari Kähärä, saksofonistit Eero Koivistoinen, Paroni Paakkunainen ja Antti Sarpila sekä vibrafonisti Severi Pyysalo. Yle radioi Jazzliiton Juhlaorkesterin avajaiskonsertin April Jazzissa 22.4., ja radioinnin kummatkin osat on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Tampere Jazz Happeningissä marraskuussa Jazzliitto jakoi Valtakunnallisten Jazzpäivien yhteydessä lähes 50-vuotiaan Yrjö-palkinnon Vuoden suomalaiselle jazzmuusikolle. 49. Yrjö myönnettiin pitkän uran avantgardejazzin, sävellystyön ja improvisaation saralla tehneelle saksofonisti Esa Pietilälle. Itse Yrjö-palkinto on vuosittain vaihtuvan kotimaisen taiteilijan tilausteos, ja tänä vuonna palkinto oli vuonna 1973 syntyneen tamperelaistaiteilija Ville Pirisen uusi tussipiirros Snake Charmer. Yrjö-palkinnon jaon yhteydessä Yleisradion Jazzradio myönsi myös vuotuisen Varjo-Yrjö –palkinnon Suomen jazztapahtumia useamman vuosikymmenen ajan ikuistaneelle valokuvaaja Maarit Kytöharjulle arvostetusta työstä jazzkulttuurin hyväksi. Yle televisioi juhlaorkesterin Tampereen-konsertin, ja se lähetetään Yle Teemalla tänä vuonna.

Yrjö-taiteilijoiden valittuja paloja nähtiin juhlavuonna myös ensi kertaa yhtenä historiallisena koontina kiertävässä, Noin 50 Yrjöä -juhlanäyttelyssä, jonka Jazzliitto avasi April Jazzin yhteydessä. Taidenäyttely on kiertänyt kuluvana vuotena Suomea juhlaorkesterin kanssa yhdessä ja erikseen ja ollut esillä viidessä jazztapahtumassa: April Jazzissa Espoossa, Savitaipale Soi -festivaalilla, Turku Jazzissa, Porvoo Jazzissa ja Tampere Jazz Happeningissa. Loppuvuodesta Noin 50 Yrjöä palasi vielä pääkaupunkiseudulle Kirjasto 10:n näyttelytilaan, jossa se oli esillä jouluun saakka. Juhlanäyttelyssä esiteltiin taiteellisesti merkittävimmät ja kulttuurisesti kiinnostavimmat Yrjö-palkinnot ja tekijät kaikilta palkinnon vuosikymmeniltä, 1960-luvun lopusta nykypäivään.

Juhlavuoden aikana Suomen Jazzliitto on luonnollisesti jatkanut myös ydintoimintaansa, kuten kotimaisten jazzyhtyeiden kiertueiden tuottamista. Vuoden aikana Jazzliiton omilla kiertuella ovat kiertäneet Jorma Tapio & Kaski sekä Pauli Lyytinen Machinery, Kasperi Sarikoski & Nuance, Nina Mya ja Alexi Tuomarila Trio. Yhteistuotantoisia kiertueilla kiersivät Théo Ceccaldi Trio ja Pepa Päivinen & Good Romans, Elena Mindru & Rom Ensemble, Fifth Avenue, Mirja Mäkelä Trio ja Teddy’s West Coasters. Mausteena kuluvaan vuoteen Jazzliiton pitkäaikainen yhteistyökumppani, Charles Gilin johtama agentuuri Vapaat Äänet vietti 20-vuotisjuhlaansa ja Jazzliitto oli mukana kahden konserttikokonaisuuden tuotannossa syksyllä 2016. Vapaiden Äänien kanssa Jazzliitto järjesti myös suomalais-ranskalaisia improvisoidun musiikin tuplakiertueita kotimaassa.

Vuonna 1966 perustettu Suomen Jazzliitto ry on tärkein jazzin edunvalvoja ja kattojärjestö Suomessa. Jazzliitto osallistuu jazzin asiantuntijatahona kulttuuripoliittiseen keskusteluun Suomessa. Jazzliitto myös ylläpitää Jazz Finland -sivustoa, joka on suomijazzin tärkein tiedotuskanava, tietopankki ja konserttikalenteri. Uusimpia Jazzliiton kehityshankkeita ovat vuoden 2016 alusta käynnistynyt jazzalan suurhanke Jazz Finland LIVE, jossa kehitetään uutta tukimallia jazzklubien toimintaan, sekä Jazz Finland International -vientihanke, jossa alan yritykset saavat tukea ja apua strategiansa toteuttamiseen. Janne Mäkelän juhlavuodeksi Jazzliitolle koostama historiikki liiton vaiheista on luettavissa kokonaisuudessaan Jazz Finland -sivustolta kohdasta ”Jazzliitto 50” tai suoraan linkistä www.jazzliitto50.fi.