We Jazz 2016 valtaa Helsingin 4.-11.12.

1306
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.

Neljättä kertaa järjestettävä Helsingin laajin vuosittainen jazzfestivaali esittelee kiinnostavinta jazzia Suomesta ja ulkomailta. Tämän vuoden kansainvälisiin artistivieraisiin lukeutuvat mm. yhdysvaltalainen Mark Turner Quartet, Berliinistä saapuva Lucia Cadotsch ”Speak Low” ja norjalainen Huntsville. Kotimaisista artisteista mukana ovat esimerkiksi Jukka Eskola Soul Trio, Dalindèo, Jukka Perko Avara ja Iro Haarla Trio. Paikallisten ja ulkomaisten artistien yhteistyötä kuullaan yhtyeissä Helsinki X Berlin Ensemble, Otis Sandsjö & Friends ja Dunstan. Uusina esityspaikkoina mukana ovat G Livelab, Kansallisteatterin suuri näyttämö, El Fant, Lapinlahden Lähde ja Helsinki Contemporary.

Kotimaisen jazzkentän kekseliäänä edelläkävijänä tunnettu We Jazz järjestää Helsingissä 4.–11.12. järjestyksessään neljännen viikon mittaisen We Jazz -tapahtuman. Ympäri Helsinkiä levittäytyvä jazzviikko laajenee peräti kahdeksan päivän mittaiseksi ja esittelee suomijazzin terävintä kärkeä kansainvälisillä huippunimillä maustettuna. We Jazz 2016 -esiintyjiin kuuluvat mm. sukupolvensa kiistattomat huippunimet yhteen tuova amerikkalaisyhtye Mark Turner Quartet, jossa saksofonisti Turnerin ohella nähdään trumpetisti Avishai Cohen, basisti Joe Martin ja rumpali Damion Reid, saksofonisti Timo Lassyn ja saksalaistrumpetisti Sebastian Studnitzkyn suomalais-saksalainen Berlin X Helsinki Ensemble, triokokoonpano Dunstan eli yhdysvaltalaissaksofonisti Logan Richardson, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen, sekä Amok Amor, jossa kovatasoinen saksalaiskolmikko Wanja Slavin–Petter Eldh–Christian Lillinger saa seurakseen amerikkalaistrumpetisti Peter Evansin. Kotimaisiin esiintyjiin lukeutuvat esimerkiksi Dalindèo, Oddarrang, Mikko Innannen 10+, Iro Haarla Trio ja Jukka Perko Avara. Lapinlahden entisessä sairaalassa kuullaan sooloimprovisaatioita Aleksis Kiven huoneessa hänen diagnoosiinsa eli ”luokattu kirjailijankunnia” ja ”yleinen maailmantuska” liittyen. Tapahtuman liput ovat myynnissä Lippupisteen toimipisteissä.

We Jazzin ideologiaan uuden jazzmusiikin eturintamassa operoimisesta sopii hyvin myös se, että tapahtumassa nähdään useita levynjulkistuskonsertteja. Oddarrang, Dunstan, Mikko Innanen 10+, Mikko Innanen & Simo Laihonen ja Jukka Eskola Soul Trio juhlistavat joulukuun festivaalin yhteydessä uusia julkaisujaan. Näistä kolme – Innasen 10+, Dunstan ja Eskolan Soul Trio, ovat osa Grotto Editions -levymerkin ja We Jazzin yhteistä kymmentuumaisten vinyylijulkaisuiden sarjaa.

”Tänä vuonna We Jazz laajenee kahdeksanpäiväiseksi ikään kuin vaivihkaa”, sanoo tapahtuman taiteellinen johtaja Matti Nives. ”Tapahtuman laaja bändi- ja esityspaikkakattaus vaativat tällä kertaa yhtä lisäpäivää, joten laajeneminen ei ole itsetarkoituksellista vaan konseptuaalista. Ohjelmapuolella kotimaisen jazzin vahva nousu jatkuu ja saimme lisäksi mukaan muutamia omiin suosikkeihimme lukeutuvia ulkomaisia starboja. Mukana on myös tuttuun tapaan jazzin rajoja ja esitystapoja rikkovia kokeiluja, joiden lisäksi uusia ulottuvuuksia We Jazzissa ovat tänä vuonna alkanut julkaisutoimintamme sekä vahva yhteistyö Berliinin jazz-skenen kanssa.”

Berliini-ulottuvuus näyttäytyy We Jazzissa paitsi vierailulle saapuvien Berlin X Helsinki Ensemblen saksalaismuusikoiden, Amok Amorin, Lucia Cadotschin ”Speak Low’n” ja berliiniläistyneen Markus Pesosen esityksissä, myös toimittajavierailuissa. Saksan johtaviin jazzmedioihin lukeutuva Jazzthetik, valtakunnallinen radiokanava Deutschlandradio Kultur ja suurlehti Der Spiegel raportoivat We Jazzista saksalaismediaan. Marraskuussa We Jazz järjesti yhteistyössä berliiniläisen XJazzin kanssa ensimmäisen Scope-festivaalin Berliinissä. Lisäksi We Jazzin tähänastiset levyt saavat vuodenvaihteessa julkaisunsa Saksassa ja ovat jatkossa jakelussa saksalaisen Herbie Martin Musicin kautta.

Kirjallista antia tapahtumaan tuo We Jazz -tapahtuman suojelija M.A. Numminen, joka lukee otteita tuoreesta Jazzin Meining -kirjastaan. Numminen on lisäksi valmistellut sunnuntaina 4.12. järjestettävään Avajaiskonserttiin musiikillisen avajaisperformanssin, jossa nähdään myös yllätysvieraita. Ensi kertaa ohjelmistossa on myös elokuvanäytös, kun Kallion uudessa Riviera Cinema Barissa nähdään astrojazz-legenda Sun Ran maailmaa avaava vuoden 1974 scifi-eepos Space Is the Place.

Tänä vuonna itsenäisyyspäivä osuu ensi kertaa We Jazz -viikolle ja sitä juhlistetaan myöhemmin julkistettavan Milo & Moses -duon esityksellä Lapinlahden Lähteen itsenäisyyspäivän iltapäivävastaanotolla, jonne yleisöllä on vapaa pääsy.

We Jazz 2016 Helsingissä 4.–11.12.
Lisätiedot ja koko ohjelma: http://wejazz.fi/2016
Tapahtuma Facebookissa

Liput: http://lippu.fi/wejazz2016

KAIKKI ESIINTYJÄT
Aki Rissanen Trio
Amok Amor (DE/US)
Anni Elif Egecioglu
Berlin X Helsinki Ensemble (DE/FI)
Buba Wii Aa
Dalindèo
Dunstan (US/FI)
Harri Kuusijärvi
Huntsville (NO)
Iro Haarla Trio
Jazz kiinnostaa live
Jorma Tapio & Kaski
Jukka Eskola Soul Trio
Jukka Perko Avara
Katu Kaiku
Lucia Cadotsch ”Speak Low”
M. A. Numminen
Mark Turner Quartet (US)
Markus Pesonen
Mikko Innanen 10+
Mikko Innanen & Simo Laihonen
Mikko Sarvanne Hip Company & Beibi P
Milo & Moses
Oddarrang
OK:KO (We Jazz Rising Star 2016)
Otis Sandsjö & Friends (SE/FI)
Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri
Ville Herrala
We Jazz DJs

ESITYSPAIKAT
El Fant
Elokuvateatteri Andorra
G Livelab
Dubrovnik Lounge&Lobby
Genelec House
Kahvila Sävy
Kansallisteatteri
Lapinlahden Lähde
Riviera Cinema Bar
WHS Teatteri U:NI:ON

OHJELMA

SU 4.12. klo 11
El Fant
JAZZ KIINNOSTAA -BRUNSSI

SU 4.12. klo 18
Kansallisteatterin suuri näyttämö
BERLIN X HELSINKI ENSEMBLE (DE/FI)
JUKKA ESKOLA SOUL TRIO
M.A. NUMMINEN

MA 5.12. klo 18
Kahvila Sävy
M.A. NUMMINEN: JAZZIN MEINING

MA 5.12. klo 19
Elokuvateatteri Andorra
MARK TURNER QUARTET (US)

MA 5.12. klo 21
Dubrovnik Lounge&Lobby
DUNSTAN (US/FI)
KATU KAIKU
WE JAZZ DJs

TI 6.12. klo 14
Lapinlahden lähde / Itsenäisyyspäivän vastaanotto
MILO & MOSES

KE 7.12. klo 17
Riviera Cinema Bar
Elokuvanäytös: SUN RA – SPACE IS THE PLACE (1974, 82 min)

KE 7.12. klo 19
WHS Teatteri U:NI:ON
LUCIA CADOTSCH ”SPEAK LOW” (CH/SE/DE)
AMOK AMOR (DE/US)

TO 8.12. klo 18
Kahvila Sävy
OTIS SANDSJÖ & FRIENDS (SE/FI)

TO 8.12. klo 19
Genelec House
PAULI LYYTINEN MAGNETIA ORKESTERI
BUBA WII AA
WE JAZZ DJs

PE 9.12. klo 18
Kahvila Sävy
JORMA TAPIO & KASKI

PE 9.12. klo 19
Elokuvateatteri Andorra
MIKKO INNANEN 10+

PE 9.12. klo 21
Dubrovnik Lounge&Lobby
DALINDÈO
HUNTSVILLE (NO)
WE JAZZ DJs

LA 10.12. klo 16
Helsinki Contemporary
OK:KO (We Jazz Rising Rising 2016)

LA 10.12. klo 17
G Livelab
ODDARRANG

LA 10.12. klo 19
Lapinlahden Lähde
JUKKA PERKO AVARA
MIKKO SARVANNE HIP COMPANY & BEIBI P
MARKUS PESONEN: WATERISTIC
IMPROVISAATIOITA ALEKSIS KIVEN HUONESSA:
ANNI ELIF EGECIOGLU, HARRI KUUSIJÄRVI, MARKUS PESONEN, VILLE HERRALA
WE JAZZ DJs

SU 11.12. klo 11
El Fant
JAZZ KIINNOSTAA -BRUNSSI

SU 11.12. klo 16
Helsinki Contemporary
MIKKO INNANEN & SIMO LAIHONEN

SU 11.12. klo 18
G Livelab
AKI RISSANEN TRIO
IRO HAARLA TRIO
WE JAZZ DJs

Yhteistyökumppanit / We Jazz 2016: Finarte, Genelec, GLO Hotel, Goethe-Institut Finnland, Grotto Editions, Helsinki Contemporary, Helsinki Design Week, Image, Lapinlahden Lähde, Radio Helsinki, Suomen Jazzliitto, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmä, Unifilm, Web-Veistämö
Tukijat: Helsingin kulttuurikeskus, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Musiikin edistämissäätiö, Taiteen keskustoimikunta

Yhteistyökumppanit / Scope: Saksan Suomi-instituutti, XJazz Berlin