Martti Vesala Soundpost Quintetilta debyyttialbumi syyskuussa

1545
lukukertaa
Photo: Tero Ahonen ; Design: Nina Sangenstedt.

 

Nuoren suomijazzsukupolven trumpetisti Martti Vesalan liidaama Martti Vesala Soundpost Quintet julkaisee esikoisalbuminsa Helsinki Soundpost 16. syyskuuta. Suomalaisen jazzin kärkikaartin soittajista, trumpetisti Vesalasta, saksofonisti Pope Puolitaipaleesta, pianisti Joonas Haavistosta, rumpali Ville Pynssistä ja kontrabasisti Juho Kivivuoresta, koostuva Soundpost Quintet imee tyylillisesti vaikutteensa Miles Davisin 1960-luvun kvintetin dynaamisesta groovesta, saman aikakauden kokeellisesta yhdysvaltalaisesta jazzista sekä saksofonisti-säveltäjä Wayne Shorterin elegantista sävelkielestä. Soundpost Quintetin debyytin julkaisee maineikas saksalainen Ozella-levymerkki, joka on aiemmin julkaissut suomalaisista jazzmuusikoista muun muassa pianisti Kari Ikosen musiikkia. Levynjulkaisun yhteydessä kvintetti esiintyy Flame Jazz Cruisella Viking Line Gracella 24.9. Tammikuussa 2017 yhtye nähdään myös kattavalla Suomen Jazzliiton tuottamalla kiertueella Suomessa.

Martti Vesala Soundpost Quintet esittää helsinkiläisen trumpetisti Martti Vesalan säveltämiä originelleja, moderneja jazzsävellyksiä. Vuonna 2011 perustettu kvintetti koostuu suomalaisista jazzin huippuammattilaisista, ja pääosassa Helsinki Soundpost -albumilla kuullaankin taitavaa dynamiikan käyttöä ja saumatonta yhteissoittoa, jonka runkona Vesalan sävellykset toimivat. Jo ennen sävellystyötä Vesala tiesi, että haluaa tehdä seuraavaksi albumin klassisen jazzkvintetin kanssa, jossa kompin lisäksi pääsee säveltämään juuri tenorisaksofonille ja trumpetille. ”Halusin haastaa taitojani säveltäjänä, ja kokeilla millaisia nyansseja ja musiikillisia muotoja löydän tälle kyseiselle kokoonpanolle”, Vesala kertoo levyn sävellysprosessista.

Soundpost Quintetin debyytti on temaattisesti tribuutti Vesalan kotikaupungille Helsingille. Levyllä yhtye maalaa teoksissa musiikillisia maisemia ja tunnelmia pääkaupunkimme hengestä, vuodenajoista sekä ihmisistä, jotka elävät kaupungin sykkeessä. Vesala on hakenut sävellyksiinsä inspiraatiota pohjoismaisen saundin sijaan urbaanista amerikkalaisesta jazztraditiosta. Hän pyrkii hyödyntämään modernin jazzin ”perusyksikön”, akustisen jazz-kvintettikokoonpanon sovituksellisia mahdollisuuksia sävellyksissään mahdollisimman monipuolisesti.

Suomijazzin nuoremman sukupolven luottonimiä edustava trumpetisti Martti Vesala (s.1981) on tullut jazzyleisölle tutuksi paitsi trumpetistina myös säveltäjänä, sovittajana sekä kapellimestarina. Vesala valmistui Sibelius-Akatemian Nordic Master in Jazz –ohjelmasta musiikin maisteriksi vuonna 2011 ja on opiskellut useiden huipputrumpetistien, kuten Tim Hagansin, Gerard Presencerin, Laurie Frinkin sekä Peter Asplundin johdolla. Trumpetistina Vesalaa ovat innoittaneet erityisesti Freddie Hubbard, Miles Davis sekä Woody Shaw. Soundpost Quintetin lisäksi Vesala säveltää ja liidaa pohjoismaisesta jazzperinteestä vahvasti ammentavaa Maratone Quintetia.

Martti Vesala Soundpost Quintet: Helsinki Soundpost
Ozella Records 2016 (OZ065CD, julkaisupäivä 16.9.2016)
Jakelu: Eclipse Music / Supersounds Music, Suomen julkaisu 23.9.2016

1. Smoke / 2. Decline / 3. Lumi / 4. Headfirst / 5. Carvings / 6. A Blessing is Disguise / 7. Soundpost / 8. Yamal

Sävellykset: Martti Vesala

Martti Vesala, trumpetti & flyygelitorvi / Petri ”Pope” Puolitaival, tenorisaksofoni & huilu / Joonas Haavisto, piano & rhodes / Juho Kivivuori, kontrabasso / Ville Pynssi, rummut & perkussiot

MARTTI VESALA SOUNDPOST QUINTET LIVE
24.9. Flame Jazz Cruise, Viking Line Grace

www.marttivesala.com

www.facebook.com/ soundpostquintet/