Elojazz käynnistyy ensiesityksillä

1088
lukukertaa
Tomasz Stanko. Kuva: A. Tyszko.
Tomasz Stanko. Kuva: A. Tyszko.
Tomasz Stanko. Kuva: A. Tyszko.

Valokeilassa komeilevan Valtteri Laurell Pöyhösen ainutlaatuinen tilaussävellys käynnistää jo 28. Elojazz -festivaalin avajaisklubilla Uudella Seurahuoneella torstaina. Festivaalin pääkonsertit juhlitaan Rauhalan pihapiirissä perjantaina ja lauantaina. Lisäksi festivaali levittäytyy kaupungin ravintoloihin. Elojazz avaa samalla kuukauden kestävän Oulun juhlaviikot -monitaidefestivaalin.

Suomen ensiesiintyminen nähdään myös puhutun puheen ja jazzin rytmejä yhdistelevältä Paleface Spoken Word Septetiltä Rauhalan lavalla perjantaina. Kokoonpanoon kuuluu suomiräpin palkitun puhemiehen lisäksi kotimaisen jazzin parhaimmisto.

Legendaarinen puolalainen jazztrumpetisti Tomasz Stanko kohtaa suomalaisen jazzin ikonin Juhani Aaltosen Rauhalan lavalla lauantaina. Molemmat ovat tehneet pitkän ja näyttävän uran jazzkentällä ja pitkän tauon jälkeen heidät nähdään jälleen yhdessä soittamassa. Kokoonpanoa täydentää kansainvälistä uraa luova pianisti Alexi Tuomarila trioineen.

Monista jazzkentän taustatekijöistä on nostettu Valokeilaan säveltäjä-sovittaja-muusikko Valtteri Laurell Pöyhönen, joka on yksi keskeisimmistä nuorista jazzsäveltäjistä Suomessa. Pöyhönen on opiskellut jazzsävellystä Helsingissä, Pariisissa sekä Rotterdamissa.

Tarantinon tunnelmaa ja suomalais-afrikkalaisia rytmejä

Oulu All Star Big Band  ja Teemu Viinikainen tarjoavat yleisölle uuden jazzsovituksen Tarantino! perjantaina. Konsertissa yhdistellään Quentin Tarantinon omaleimaisista elokuvista tuttua musiikkia Vellu Halkosalmen sovittamana. Iltaa täydentää  hullutteleva TOOT TOOT vieraanaan Seppo Kantonen.

Suomalais-afrikkalainen kokoonpano Helsinki-Cotonou Ensemble tarjoilee lauantaina vauhdikkaan kombinaation mm. voodoo-uskonnosta ammentavia perinnerytmejä, afrobeatia ja jazzia. Lisäksi festivaalin taiteellisen johtajan nimeä kantava Jukka Eskola Soul Trio+  tuo tuoreen originaalin materiaalin kuulijoiden korville yhdessä erikoisvieraansa saksofonisti Timo Lassy kanssa.

Festivaalin jatkoklubilla soittaa Suomi-jazzin nuoremman polven lupaavimmista muusikoista koostuva urkutrio Buba Wii Aa ja jatkoklubi-isäntänä toimii Petri ”Pope” Puolitaival.

Festivaali levittäytyy myös kaupungin ravintoloihin tarjoten pääsymaksuttomia konsertteja sekä maukkaita brunsseja. Sunnuntaina lastenjatsit tanssittavat pikkuväkeä Årströmin puistossa.

Festivaalin tuottaa Jazz-20 ry. Lippuja kaikkiin konsertteihin saa Ticketmaster Suomen myyntipisteistä kautta maan sekä tapahtumapaikkojen ovelta.

…..

Elojazzin avajaisklubi Uudella Seurahuoneella
Torstai 4.8
Valtteri Laurell Pöyhönen Nonet feat. Antti Sarpila

Elojazzin artistit Rauhalassa

Perjantai 5.8.
Paleface Spoken Word Septet
Oulu All Star Big Band feat. Teemu Viinikainen: Tarantino!
TOOT TOOT feat. Seppo Kantonen

Jatkoklubi: Buba Wii Aa

lauantai 6.8.

Tomasz Stanko meets Juhani Aaltonen & Alexi Tuomarila Trio
Jukka Eskola Soul Trio+ with Timo Lassy
Helsinki-Cotonou Ensemble

Jatkoklubi: Buba Wii Aa

www.elojazz.com