Sid Hille juhlii synttäreitään kahdella konsertilla toukokuussa

1526
lukukertaa

sid45

Muusikko-säveltäjä Sid Hillen monipuolinen kevät huipentuu kahteen konserttiin Koko Jazz Clubilla. Hillen 55-vuotissyntymäpäivää juhlitaan hänen oman kvintettinsä voimin SH5 plays Tribute to the Platypus -konsertissa 14.5. Kotimaisen jazzkentän raikkaimpiin ilmestyksiin kuuluva Sid Hille Contemporary Collective puolestaan esittää Kokolla uutta musiikkiaan 21.5.

Suomen ehdottomista jazzhuipuista, pianisti Hillen lisäksi saksofonisti Manuel Dunkelista ja rumpali Teppo Mäkysestä, koostunut Platypus Ensemble toimi vuosina 1997–2010. Mm. tiiviistä yhteissoitosta sekä virtuoottisista sooloistaan kehuttu alkuperäinen Platypus palaa lavalle erikoiskonsertissa 14.5. basisti Jori Huhtalalla sekä trumpetisti Verneri Pohjolalla täydennettynä.

“Konsertti on eräänlainen syntymäpäivälahja itselleni. Haluamme kokeilla, minkälaisiin suorituksiin vanhat teokset nyt vuosien jälkeen meitä inspiroivat. Ohjelmisto on koostettu lempikappaleistani kvintetille sovitettuna”, Sid Hille sanoo.

Vapaata jazzkieltä edustaa myös Sid Hille Contemporary Collective. Uudenlaista, jazzia ja modernia konserttimusiikkia yhdistelevää ilmaisua esitelleen yhtyeen ensijulkaisu Outer Space (2014) sai kiittävän vastaanoton niin yleisöltä kuin kriitikoilta. Koko Jazz Clubin konsertissa 21.5. kollektiivi esittää uutta ohjelmistoaan tänä vuonna levytettävältä uutuusalbumilta. Yhtye on myös laajentunut kvintetiksi rumputaiteilija Mika Kallion myötä.

“Ilmaisumme pohjautuu vapaaseen improvisaatioon. Toimimme joka konsertissa kuin keskustellen, vain muutama otsikko on etukäteen päätetty. Monipuolinen rytmitaituri Kallio on täydellinen lisäys spontaaniin vuoropuheluumme ja moninkertaistaa rytmiset mahdollisuudet. Kallion omaperäinen rumpukioski sisältää kaikenlaisia gong-, kello- ja kulhosoittimia, jotka tuovat lisää sävyjä jo ennestään hyvin värikkääseen palettiin”, Hille sanoo.

Saksalaissyntyinen pianisti Sid Hille (s. 1961) muutti Suomeen vuonna 1994, aluksi Kokkolaan, jossa hän toimi Keski-Pohjanmaan Konservatorion jazzlinjan johtajana, omina opetusaineinaan jazzpiano ja säveltäminen. Hille oli aiemmin ehtinyt kiertää maailmaa ja asua muun muassa Yhdysvalloissa ja Hollannissa. Musiikkikoulutuksensa Hille sai Utrechtin konservatoriosta, Utrecht School of the Arts, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 1993.

2000-luvulla Hille on työskennellyt suurimman osan ajastaan säveltämisen ja esiintymisen parissa. Häneltä on syntynyt teoksia niin bigbandeille ja isoille orkestereille kuin kamari- ja elokuvamusiikkiakin. Vuonna 2008 Hillen bigband-sävellys Tango mòrbido y cìnico voitti 1. palkinnon kansainvälisessä sävellyskilpailussa Scrivere in Jazz Italiassa. Hillen Saara Cantellin Kohtaamisia-elokuvaan säveltämä musiikki oli Jussi-ehdokkaana 2011.

SH5 (Sid Hille Quintet) plays ”Tribute to the Platypus”
14.5. klo 19 Koko Jazz Club, liput 18/10 €
Muusikot: Verneri Pohjola (trumpetti), Manuel Dunkel (saksofoni), Sid Hille (piano), Jori Huhtala (basso), Teppo Mäkynen (rummut)

Sid Hille Contemporary Collective
21.5. klo 19 Koko Jazz Club, liput 18/10 €
Muusikot: Teemu Viinikainen (kitara), Heikki Nikula (bassoklarinetti), Sid Hille (piano & elektroniikka), Markus Hohti (sello & elektroniikka) sekä vierailijana Mika Kallio (rummut)

www.sidhille.com