Esbjörn Svenssonin muistolle

1419
lukukertaa

c

Kenelläkään toisella eurooppalaisella jazzpianistilla ei ole ollut yhtä merkittävää vaikutusta alallaan viime vuosina kuin ruotsalaisella Esbjörn Svenssonilla, joka kuoli aivan liian aikaisin vuonna 2008. Svenssonin musiikki toimi suurena inspiraation lähteenä myös pianisti Iiro Rantalalle. Rantala osoitti kunnioitustaan kuuluisaa kollegaansa kohtaan jo vuonna 2011 ilmestyneen, lukuisia palkintoja voittaneen, ACT -debyyttilevynsä ”Lost Heroes“ kappaleella ”Tears for Esbjörn“. Kyseinen kappale kasvoi ”Jazz at Berlin Philharmonic” -konsertiksi 1.10.2015 Rantalan kerättyä tuekseen ainutlaatuisen muusikkojoukon osoittamaan kunnioitusta ”kadonneelle sankarille” Esbjörn Svenssonille. ACT julkaisee konsertin nyt myös cd-levynä.

Kaikilla konsertissa esiintyneillä muusikoilla on erityissuhde Esbjörn Svenssoniin: Svensson oli merkittävä taustavoima kun laulaja Viktoria Tolstoy aloitteli uraansa. Kitaristi Ulf Wakenius levytti ensimmäisenä artistina kappaleen (”Love is Real”, 2008) Svenssonin muistolle. Basisti Lars Danielsson ja rumpali Morten Lund olivat myös hyvin läheisiä kollegansa kanssa.

Rantala ja hänen muusikkoystävänsä versioivat Svenssonin ja hänen e.s.t. -yhtyeensä kuuluisimpia kappaleita kokoonpanon, tunnelman ja tulkintojen vaihdellessa. Kenenkään ei pidä hävetä jos albumin nimi toimii itsensä toteuttavana ennusteena viimeistään siinä vaiheessa kun tullaan Svenssonin kenties tunteikkaampaan sävellykseen ”Love is Real” – olivat kyyneleet sitten Svenssonin poismenon aiheuttamia surun kyyneleitä, tai ilon kyyneleitä sen johdosta, että saamme edelleen nauttia hänen meille jättämästään musiikista.
Jazz at Berlin Philharmonic V
Lost Hero – Tears for Esbjörn

Iiro Rantala – piano
Viktoria Tolstoy – laulu
Ulf Wakenius – kitara
Lars Danielsson – basso
Morten Lund – rummut