April Jazzin ohjelma

1394
lukukertaa
Chris Potter kuuluu April Jazzin juhlavuoden tähtinimiin.
Chris Potter kuuluu April Jazzin juhlavuoden tähtinimiin.
Chris Potter kuuluu April Jazzin juhlavuoden tähtinimiin.

Huhtikuun lopulla Espoossa järjestettävä 30. April Jazz –festivaali on julkaissut juhlavuoden ohjelmansa. Tunnetuimpia kansainvälisiä artisteja ovat yhdysvaltalainen lauluyhtye Take 6 sekä R&B:n, neo-soulin, hip-hopin ja jazzin elementtejä sekoittava pianisti Robert Glasper. Järjestyksessään 30. April Jazz –festivaali järjestetään Espoossa 20.–26.4.2016. Tapahtuman liput ovat myynnissä Lippupisteen verkkokaupassa ja toimipisteissä.
Muita ulkomaisia esiintyjiä ovat muiden muassa Hammond-urkuri Joey DeFrancesco, laulaja Jose James sekä saksofonisti Chris Potter. Kotimaisten artistien levyjulkaisukeikkoja ohjelmassa on neljä ja ilmaistapahtumissa tarjolla on konsertteja, yleisölle avoimia maailmantähtien pitämiä klinikoita, jamisessioita, lastentapahtuma sekä Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnoista koottu taidenäyttely ja April Jazz 30v –julistenäyttely. Konserttipaikkoina toimivat Espoon kulttuurikeskus Tapiolassa sekä Leppävaaran Sellosali.

Vuodesta 1987 lähtien järjestetty April Jazz on pääkaupunkiseudun suurin kansainvälinen jazzfestivaali, joka esittelee koti- ja ulkomaisten rytmimusiikin huippujen lisäksi nousussa olevia, tuoreita ja kiinnostavia artisteja. Festivaalin järjestää Espoo Big Band ry.

www.apriljazz.fi

April Jazz 2016 ohjelma:

Keskiviikko 20.4.

April Jazz käynnistyy keskiviikkona 20.4. ja avauspäivän pääesiintyjiä ovat Robert Glasper Experiment sekä Joey DeFrancesco. Yhdysvaltalainen pianisti Robert Glasper on villinnyt viime vuosina niin R&B –väen kuin jazzdiggaritkin Experiment –yhtyeensä kanssa. Ensimmäinen, vuonna 2012 julkaistu ”Black Radio” –albumi ponnahti nopeasti Billboard –listan kärkeen ja se palkittiin myöhemmin Grammylla vuoden parhaana R&B –levynä. Seuraavana vuonna ilmestynyt ”Black Radio 2” toi yhtyeelle toisen Grammyn tällä kertaa parhaasta R&B esityksestä. R&B:n, neo-soulin, hip hopin, soulin ja jazzin elementtejä säkenöivästi sekoittavan Experiment -yhtyeen ohella Glasper on jo vuosia johtanut omaa perinteisempää jazzpianotrioaan. Trion kesäkuussa julkaistu livealbumi ”Covered” on jo kolmas perättäinen Grammy –ehdokkuuden saavuttanut albumi Glasperilta. Kisa ratkeaa Grammy Awards -gaalassa Los Angelesissa helmikuun puolivälissä.  Joey DeFrancesco puolestaan on kaksinkertainen Grammy-ehdokas, jonka jazzlehti DownBeatin kriitikot ja lukijat ovat äänestäneet kerta toisensa jälkeen maailman parhaaksi urkuriksi. Hänet on myös nimetty ”Hammond Hall of Fame” –kunniagalleriaan.

Torstai 21.4.

Tostaina 21.4. ohjelmassa on yhdysvaltalaisen laulaja Jose Jamesin konsertti Tapiolasalissa sekä Louhisalin konsertti, jossa esiintyvät uuden albuminsa keväällä julkaisevat Espoo Big Band yhdessä Husband –yhtyeen kanssa sekä Aki Rissanen Trio. Jose James vieraili April Jazzeilla 2013 ja syvä-ääninen baritoni on sen jälkeen vakiinnuttanut paikkansa tämän hetken suosituimpien miesvokalistien joukossa ja kerännyt laajan fanijoukon. Tänä keväänä James kiertää Euroopassa uuden yhtyeensä kanssa. Keikoilla on kuultu jo esimakua uudesta tuotannosta, lisäksi luvassa on läpileikkaus aikaisemmasta materiaalista.

Viime vuosina on julkaistu eri tavoin uraauurtavaksikin laskettavia kotimaisia jazzlevyjä, mutta big bandin ja jazz-rockfuusiobändin yhteistä albumia tuskin on näillä leveysasteilla ennen nähty. Kitaristi Varre Vartiaisen Husband -materiaalia uudelleen sovitettuna sisältävä ”Lauma” -albumi äänitettiin vuosi sitten ja julkaisijaksi saatiin yksi jazzmusiikkigenren tunnetuimista levy-yhtiöistä, Blue Note Records. Levy ilmestyy huhtikuussa.

Myös kotimaisen jazzin kärkinimistä koostuva Aki Rissanen Trio julkaisee April Jazzeilla odotetun debyyttilevynsä ”Amorandom” brittiläiselle Edition Recordsille. Alunperin animaatioelokuvaan sävelletty värikäs musiikki on muuntautunut trion käsissä nykyiseen muotoonsa säilyttäen elokuvallisen tunnelmansa. Pianisti Aki Rissanen on noussut nopeasti maamme arvostetuimpien jazzpianistien joukkoon ja herättää kiinnostusta Suomen rajojen ulkopuolellakin.

Perjantai 22.4.

Perjantaina 22.4. Tapiolasalissa juhlitaan tänä vuonna 5o vuotta täyttävää Suomen Jazzliitoa. Saksofonisti Mikko Innasen johtamassa Jazzliiton juhlaorkesterissa soittavat Innasen lisäksi 2000-luvulla Jazzliiton myöntämän Yrjö-palkinnon saaneet suomalaisen jazzin kärkinimet kitaristi Teemu Viinikainen, pianisti Kari Ikonen, basisti Ulf Krokfors sekä rumpali Teppo Mäkynen. Heidän seuranaan lavalla nähdään ja kuullaan vierailevina solisteina Yrjö-palkittuja viideltä vuosikymmeneltä – Anna-Mari Kähärä, Eero Koivistoinen, Seppo ”Paroni” Paakkunainen, Severi Pyysalo, Antti Sarpila. Jazzliiton juhlaorkesteri esittää kotimaista jazzia koko maamme jazzhistorian ajalta Mikko Innasen sovittamana.

Louhisalissa illan aloittaa uuden levyn julkaiseva Kalevi Louhivuori Quintet. Trumpetisti Jorma Kalevi Louhivuoren uusin yhtye yhdistelee perinteiseen amerikkalaiseen 50- ja 60-lukujen jazziin modernia soundimaailmaa. Illan päättävä itävältalainen pianisti David Helbock tekee vahvaa nousua suuren eurooppalaisen jazzyleisön tietoisuuteen. Maailman suurimmassa jazzpianokilpailussa Montreux Jazz Festivalilla kahdesti (2007 ja 2010) palkittu Helbock sai kotimaassaan alan arvostetuimman ”Outstanding Artist Award” –palkinnon vuonna 2011.

Sellosalin konsertissa esiintyy ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva norjalainen laulaja-lauluntekijä Jarle Bernhoft. Hänen viimeisin levynsä ”Islander” saavutti Grammy –ehdokkuuden parhaan R&B-albumin sarjassa. Poikkeukselliseksi tapauksen tekee se, että kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun ehdokkaana oli Amerikan ulkopuolelta kotoisin oleva artisti. Tuolloin palkinnon sai kuitenkin Robert Glasper. Konsertissa nähdään myös rumpali Tomi Salesvuon luotsaama East Funk Attack.

Lauantai 23.4.

Lauantaina 23.4. Tapiolasalissa esiintyy yhdysvaltalainen saksofonisti Chris Potter, joka saapuu Suomeen nyt ensimmäistä kertaa oman yhtyeensä kanssa. Potteria pidetään eräänä sukupolvensa valovoimaisimmista saksofonisteista. Myös uuden kvartetin pianisti David Virelles ja rumpali Marcus Gilmore ovat olleet kärkisijoilla DownBeatin kriitikoiden nousevien tähtien äänestyksissä.

Louhisalin konsertissa esiintyvät kamerunilaislähtöinen basisti Etienne M’Bappé sekä trumpetisti Jukka Eskola. 1970-luvulla Ranskaan muuttanut M’Bappé on kiertänyt maailman suuria konserttilavoja muiden muassa Joe Zawinul Syndicaten, Salif Keitan, Bill Evansin ja John McLaughlinin kanssa. Tavaramerkkinään aina silkkihansikkaita soittaessaan käyttävä herra tuo nyt Suomeen uuden 7-henkisen ranskalaisyhtyeensä, jonka soitossa tiukkaakin tiukempaan jazz-grooveen sekoittuu afrikkalaisen ja klassisen musiikin sekä funkin ja rockin elementtejä. Tuloksena on virtuoottisen viihdyttävä show, mutta myös huumaava yhteissoiton oppitunti. Jukka Eskola Soul+ esiintyy tällä kertaa vahvistettuna yhdellä länsinaapurimme arvostetuimmista jazzmuusikoista kun vierailijaksi saapuu saksofonia ja huilua soittava Magnus Lindgren.

Sellosalissa lauantai-illan ohjelmassa ovat ranskalaisduo Parisien & Peiranin Suomen debyytti sekä jazzlaulaja Elena Mindrun uuden Third Stream Project –yhtyeen uuden albumin julkaisukonsertti. Saksofonisti Emile Parisienin ja haitaristi Vincent Peiranin muodostama duo on valloittanut viime aikoina festivaalien ja konserttisalien lavoja ympäri maailmaa huumaten yleisön energiallaan ja luovuudellaan. He ovat myös keränneet arvostettuja palkintoja jazzgaaloissa niin kotimaassaan Ranskassa kuin naapurimaassa Saksassa. Helsinkiin asettuneen romanialaislähtöisen laulaja Elena Mindrun uuden yhtyeen soitossa yhdistyvät hurmaavalla tavalla klassisen musiikin elementit sekä jazzin perinteet.

Sunnuntai 24.4.

Sunnuntaina Espoon kulttuurikeskuksen ohjelma on suunnattu erityisesti lapsiperheille. Aamupäivästä alkaen tarjolla on muun muassa ilmaiskonsertteja ja työpajoja. Ohjelma valmistuu myöhemmin keväällä, mutta luvassa on ainakin Salsanamia –yhtyeen konsertti. Salsanamia oli 80-luvulla suositun lattaribändi Salsamanian tiivistetty kokoonpano.Yhtye julkaisi nimeään kantavan lastenlevyn vuonna 1989 ja teki ohessa noin 600 koulukeikkaa. Viime vuonna Ipanapa Records julkaisi levyn uudelleen masteroituna CD-painoksena. Iltapäivällä Louhisalissa esiintyvät perinteiseen tapaan Espoon musiikkiopiston pop/jazzlinja Ebelin nuoret rytmimusiikin opiskelijat.

Tiistai 26.4.

Juhlafestivaali päättyy tiistaina 26.4. kun kaikkien aikojen menestynein lauluyhtye Take 6 konsertoi Tapiolasalissa. Yhtye on kerännyt urallaan peräti kymmenen Grammy –palkintoa ja yhtä monta parhaille gospelmusiikin edustajille jaettavaa Dove –palkintoa.

…..

Konserttien tarkemmat esittelyt:

Swingin’ with Paula Koivuniemi
Cafe Louhi ke 20.4. klo 18.30
Kesto n. 75min, ei väliaikaa
Liput alkaen 28,50 €, Lippupiste.

Paula Koivuniemi on huikean uransa aikana lunastanut paikkansa suomalaisen iskelmän kuningattarena. Hän on koko kansan karismaattinen suosikki, jonka albumeita on myyty satojatuhansia. Jazz- ja swingmusiikki ovat olleet lähellä Paulan sydäntä jo nuoresta lähtien. Ei liene kovinkaan yllättävää, että nykyisen orkesterin soittajakaarti on onnistunut houkuttelemaan Paulan esittämään omia suosikkilaulujaan svengaavina sovituksina nyt myös festivaaliyleisölle. Yhtyeessä nimittäin vaikuttavat jazzyleisölle hyvinkin tutut herrat Varre Vartiainen, kitara, Jukka Eskola, trumpetti, Arttu Takalo, vibrafoni, Timo Hirvonen, basso sekä Jussi Lehtonen, rummut.

Robert Glasper Experiment (USA)
Tapiolasali ke 20.4. klo 19
Kesto n. 90min, ei väliaikaa
Liput alkaen 30,50 €, Lippupiste.

Yhdysvaltalainen pianisti Robert Glasper on villinnyt viime vuosina niin R&B –väen kuin jazzdiggaritkin Experiment –yhtyeensä kanssa. Ensimmäinen, vuonna 2012 julkaistu ”Black Radio” –albumi ponnahti nopeasti Billboard –listan kärkeen ja se palkittiin myöhemmin Grammylla vuoden parhaana R&B –levynä. Seuraavana vuonna ilmestynyt ”Black Radio 2” toi yhtyeelle toisen Grammyn tällä kertaa parhaasta R&B esityksestä.

Houstonissa kasvaneen Glasperin ensikosketus musiikkiin syntyi jo varhain tämän seuratessa bluesia, jazzia ja gospelia laulanutta äitiään kirkko- ja klubikeikoille. Tuolloin alkoi myös kehittyä omaperäinen soundi ja kiinnostus yhdistellä gospel- ja jazzharmonioita. Miehen kyltymätön kokeilunhalu näkyy yhtyeen nimen ja musiikkilajien fuusioinnin ohella vaikuttavassa listassa yhteistyökumppaneita kuten Snoop Dogg, Bilal, Mos Def, Kendrick Lamar, Erykah Badu, Lalah Hathaway, Emeli Sandé ja Norah Jones.

R&B:n, neo-soulin, hip hopin, soulin ja jazzin elementtejä säkenöivästi sekoittavan Experiment –yhtyeen ohella Glasper on jo vuosia johtanut omaa perinteisempää jazzpianotrioaan. Trion kesäkuussa julkaistu livealbumi ”Covered” on jo kolmas perättäinen Grammy –ehdokkuuden saavuttanut albumi Glasperilta. Helmikuussa selviää onko kyseessä raadin mielestä vuoden paras Instrumental Jazz –albumi.

Joey DeFrancesco (USA)
Cafe Louhi ke 20.4. klo 21
Kesto n. 90min, ei väliaikaa
Liput alkaen 30,50 €, Lippupiste.

April Jazzin avajaisillan päättää 2000-luvun ehdottoman Hammond-urkureiden mestarin, Joey DeFrancescon trion konsertti. Yhdysvaltalainen DeFrancesco on kaksinkertainen Grammy-ehdokas, jonka DownBeat-lehden kriitikot ja lukijat ovat äänestäneet kerta toisensa jälkeen parhaaksi urkuriksi. Hänet on myös nimetty ”Hammond Hall of Fame” –kunniagalleriaan.

Jose James (USA)
Tapiolasali ke 20.4. klo 19
Kesto n. 90min, ei väliaikaa
Liput alkaen 30,50 €, Lippupiste.

Laulaja Jose Jamesin vieraillessa April Jazzeilla 2013 hän oli vastikään julkaissut uuden albuminsa ”No Beginning No End”. Sen jälkeen syvä-äänisellä baritonilla on riittänyt vientiä ja hän on vakiinnuttanut paikkansa tämän hetken suosituimpien miesvokalistien joukossa.

Jamesia kuvaillaan usein hip-hop-sukupolven jazzlaulajaksi, joka yhdistelee tuotannossaan jazzia, soulia, drum’n’basea ja puhetta omintakeiseksi vokaalijazziksi. Tärkeimmiksi vaikuttajikseen mies itse mainitsee John Coltranen, Marvin Gayen ja Billie Holidayn. Viime vuonna mies julkaisikin Billie Holidayn 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi tälle omistetun albumin ”Yesterday I Had the Blues”.

Tänä keväänä James kiertää Euroopassa uuden yhtyeensä kanssa. Keikoilla on kuultu jo esimakua uudesta tuotannosta, lisäksi luvassa on läpileikkaus aikaisemmasta materiaalista.

Espoo Big Band & Husband plays Lauma, Aki Rissanen Trio
Cafe Louhi to 21.4. klo 19.30
Kesto n. 3h 15min, väliaika
Liput alkaen 30,50 €, Lippupiste.

Espoo Big Band & Husband

Viime vuosina on julkaistu eri tavoin uraauurtavaksikin laskettavia kotimaisia jazzlevyjä, mutta big bandin ja jazz-rockfuusiobändin yhteistä albumia tuskin on näillä leveysasteilla ennen nähty. Kitaristi Varre Vartiaisen Husband -materiaalia uudelleen sovitettuna sisältävä ”Lauma” -albumi äänitettiin vuosi sitten ja julkaisijaksi saatiin yksi jazzmusiikkigenren tunnetuimista levy-yhtiöistä, Blue Note Records. Levy ilmestyy huhtikuussa ja yleisö pääsee todistamaan maailmanensi-iltaa April Jazzeilla. Viime vuonna 35-vuotta täyttänyt Espoo Big Band on yksi Suomen suurten jazzorkestereiden valioista. EBB on julkaissut kymmenen albumia ja soittanut festivaaleilla ympäri maailmaa. EBB:n kapellimestarina toimii itsekin orkesterin riveissä kasvanut Marzi Nyman.

Aki Rissanen Trio

Kotimaisen jazzin kärkinimistä koostuva Aki Rissanen Trio julkaisee April Jazzeilla odotetun debyyttilevynsä ”Amorandom” brittiläiselle Edition Recordsille. Alunperin animaatioelokuvaan sävelletty värikäs musiikki on muuntautunut trion käsissä nykyiseen muotoonsa säilyttäen elokuvallisen tunnelmansa. Yksi tämän päivän mielenkiintoisimmista kotimaisista yhtyeistä!

Pianisti Aki Rissanen on noussut nopeasti maamme arvostetuimpien jazzpianistien joukkoon ja herättää kiinnostusta Suomen rajojen ulkopuolellakin. Rissanen esiintyy monissa kotimaisissa ja kansainvälisissä yhtyeissä, kuten Aleatoric, Esa Pietilä Liberty Ship sekä Mikko Hassinen Elektro GT ja on julkaissut seitsemän levyä, joista kaksi on soolopianoalbumeita. Monipuolinen pianisti on viime aikoina levyttänyt ja kiertänyt Eurooppaa Dave Liebmanin kanssa Aki Rissanen // Jussi Lehtonen Quartetin riveissä.

Antti Lötjönen on Suomen tämän hetken ehkä kysytyin basisti ja hän vaikuttaa lukuisissa suomalaisissa jazzyhtyeissä, kuten SUN Trio, Ilmiliekki Quartet, NYConnection sekä Serenity Ensemble. Rumpali Teppo Mäkynen on rummuttanut itsensä lähtemättömästi suomalaisen jazzin kaanoniin. Hänen tavaramerkiksi vakiintunut ride-taiteilunsa sekä tyylitietoinen sävellysjälkensä on tullut tutuksi lukuisista eturivin yhtyeistä, kuten Five Corners Quintet, Serenity Ensemble, Timo Lassy Band sekä Teddy’s West Coasters. Kaikki trion kolme jäsentä soittavat myös palkitussa Verneri Pohjola Quartetissa.

Jazzliitto 50v –juhlakonsertti

Tapiolasali pe 22.4. klo 19.00
Kesto n. 2h, väliaika
Liput alkaen 30,50 €, Lippupiste.

Kotimaisen jazz-alan kattojärjestö Suomen Jazzliitto juhlii vuoden 2016 aikana 50-vuotista taivaltaan. Juhlallisuudet saavat alkunsa April Jazzeilla. Saksofonisti Mikko Innasen johtamassa Jazzliiton juhlaorkesterissa soittavat Innasen lisäksi 2000-luvulla Yrjöillä palkitut suomalaisen jazzin kärkinimet kitaristi Teemu Viinikainen, pianisti Kari Ikonen, basisti Ulf Krokfors sekä rumpali Teppo Mäkynen. Heidän seuranaan lavalla nähdään ja kuullaan vierailevina solisteina Yrjö-palkittuja viideltä vuosikymmeneltä – Anna-Mari Kähärä, Eero Koivistoinen, Seppo ”Paroni” Paakkunainen, Severi Pyysalo, Antti Sarpila. Jazzliiton juhlaorkesteri esittää kotimaista jazzia koko maamme jazzhistorian ajalta Mikko Innasen sovittamana.

April Jazzin yhteydessä nähdään myös ensimmäistä kertaa Yrjö-palkintoa esittelevä kiertävä näyttely. Jazzliiton vuosittain myöntämä Yrjö-palkinto on merkittävin Suomessa myönnettävä kunnianosoitus. Vuoden suomalaisen jazzmuusikon palkintona tunnettu Yrjö on joka kerta vaihtuva kotimaisen taiteilijan teos, joita nähdään nyt ensi kertaa yhtenä historiallisena koontina juhlanäyttelyssä. Yrjö-palkinto on myönnetty vuosittain vaihtuvalla paikkakunnalla järjestetyillä Valtakunnallisilla Jazzpäivillä. Varsinainen fyysinen palkinto on yleensä ollut Jazzpäivien pitopaikkakunnalta kotoisin olevan taiteilijan teos. Näiden 48 jaetun Yrjön joukkoon on mahtunut monenlaista taiteilijaa ja tuotosta – kuten palkittua muusikkoakin. Yrjö-palkintoon liittyvä näyttely on nähtävillä April Jazzissa 20.–24.4. Näyttely matkustaa Espoosta loppuvuodeksi kiertämään jazzfestivaaleja Mikko Innasen johtaman Jazzliiton 50-vuotisjuhlaorkesterin kanssa ja erikseen.

Kiertävän Yrjö-näyttelyn ja juhlaorkesterin ohella Jazzliiton juhlavuoteen kuuluu mittavan historiikin julkaiseminen. Tutkija Janne Mäkelän toimittama historiikki julkaistaan verkkojulkaisuna April Jazzin juhlakonsertin yhteydessä 22.4. ja se pitää sisällään tekstin lisäksi runsaasti maamme jazzhistorian kannalta merkittävää kuvaa ja ääntä. Materiaalin jäsentämisen ja esittämisen suhteen Jazzliitto tekee projektin tiimoilta kiinteää yhteistyötä paitsi Musiikkiarkisto JAPAn, myös Ylen Elävän arkiston kanssa.

David Helbock Trio, Kalevi Louhivuori Quintet

Cafe Louhi pe 22.4. klo 19.30
Kesto n. 3h 15min, väliaika
Liput alkaen 25,50 €, Lippupiste.

David Helbock Trio (AT)

Itävältalainen pianisti David Helbock tekee vahvaa nousua suuren eurooppalaisen jazzyleisön tietoisuuteen. Maailman suurimmassa jazzpianokilpailussa Montreux Jazz Festivalilla kahdesti (2007 ja 2010) palkittu Helbock sai kotimaassaan alan arvostetuimman ”Outstanding Artist Award” –palkinnon vuonna 2011. Soolokonserttien lisäksi miestä ovat viimevuodet työllistäneet muun muassa omat yhtyeet Random/Control sekä nyt April Jazzeille saapuva trio. Kierrettyään kaksi vuotta intensiivisesti maailman konserttilavoja, David Helbock Trio julkaisi alkuvuodesta 2015 paljon mielenkiintoa ja hyviä arvosteluita kansainvälisesti keränneen ”Aural Colors” –albumin. Pianotrion soundiin erikoisen mausteensa tuo Raphael Preuschlin bassoukulele.

Kalevi Louhivuori Quintet

Kalevi Louhivuori Quintet on tuore jazzyhtye, joka koostuu nuorista huippulahjakkaista jazzmuusikoista. Bändi on saanut valmiiksi debyyttilevynsä ”Almost American Standards”, jonka julkaisukeikka nähdään April Jazzeilla. Albumi sisältää nimensä mukaisesti tutunoloisia kappaleita, niiden olematta kuitenkaan kopioita mistään aikaisemmin sävelletyistä evergreeneistä. Ajatuksena olikin säveltää sellaisia kappaleita, jotka olisivat voineet saada alkunsa 1950-60 luvuilla. Trumpetisti Louhivuoren säveltämä musiikki ottaa vaikutteita mm. Horace Silverin, Ahmed Jamalin, Duke Ellingtonin ja Miles Davisin tuotannoista. Levy-yhtiö on italialais-amerikkalainen CAM JAZZ, jolle Louhivuori on levyttänyt aikaisemmin jo yhdeksän levyjä eri kokoonpanojen kanssa.

Jorma Kalevi Louhivuori – J.K.L. – on yksi nousujohteista uraa myös kansainvälisesti luovista nuoren polven suomalaisista jazzmuusikoista. Persoonallinen trumpetisti on keikkaillut ympäri maailmaa ja voittanut jo useita palkintoja. Luontevasti eri genreissä viihtyvä ja monipuolinen J.K.L. soittaa lukuisissa kokoonpanoissa ja kipparoi kvintettinsä lisäksi The Northern Governorsia ja Sun Trioa.

BERNHOFT, Tomi Salesvuo East Funk Attack
Sellosali pe 22.4. klo 19
Kesto n. 3 h, väliaika

Liput  alkaen 25,50 €, Lippupiste.

Jarle Bernhoft (NOR)

Norjalainen Jarle Bernhoft ponkaisi hetkessä koko maailman tietoisuuteen kun vuoden 2015 Grammy Awards -ehdokkaat julkaistiin. Bernhoftin ”Islander” -albumi nimettiin ehdolle vuoden parhaaksi R&B -levyksi, jolloin kyseisessä kategoriassa oli ensimmäistä kertaa ehdokkaana Amerikan ulkopuolelta tuleva artisti. Jarlen retro-soul ammentaa vahvasti 60-70-lukujen äänimaailmasta. Miehen ensimmäinen sooloalbumi ilmestyi vuonna 2008 ja sen julkaisua seuranneen kiertueen aikana sana alkoi levitä musiikkidiggareiden keskuudessa: ”Tämä sooloesitys täytyy nähdä livenä!”

Tomi Salesvuo East Funk Attack (FIN)

Kaikki alkoi rumpali Tomi Salesvuon ollessa tribuuttikeikalla tilaisuutta varten kootun funkyhtyeen kanssa. Bändi oli liekeissä ja täyden klubin kuulijat pähkinöinä. Kytemään jäi hiillos, joka sytytti Salesvuossa hänen itsekään sitä huomaamatta palon, jonka johdosta mies johtaa nyt 9-henkistä East Funk Attackia. Salesvuo on monipuolisesti eri tyylejä hallitseva energinen rumpudynamo, jonka svengaavaan soittoon ovat luottaneet lukemattomat kotimaiset artistit. Toinen yhtyeen konkariosaston kivijalka on kitaristi Marzi Nyman.

Chris Potter Quartet (USA)
Tapiolasali la 23.4. klo 20
Kesto n. 90min, ei väliaikaa
Liput alkaen 30,50 €, Lippupiste.

DownBeat-lehden äänestysten kestomenestyjä, saksofonisti Chris Potter saapuu Suomeen nyt ensimmäistä kertaa oman yhtyeensä kanssa. Potter on maailmanluokan solisti, ansioitunut säveltäjä ja häntä pidetään yhtenä oman sukupolvensa valovoimaisimmista saksofonisteista. Uudesta kokoonpanosta nostettakoon esiin myös pianisti David Virelles, jonka DownBeatin kriitikot valitsivat vastikään nousevien tähtipianistien ykköseksi maailmassa sekä rumpaleiden sarjassa saman tunnustuksen pari vuotta aiemmin saanut Marcus Gilmore.

Etienne M’Bappé & The Prophets, Jukka Eskola Soul+ & Magnus Lindgren

Cafe Louhi la 23.4. klo 19.30
Kesto n. 3h 15min, väliaika
Liput alkaen 30,50 €, Lippupiste.

Etienne M’Bappé & The Prophets (CAM/FRA)

Tässä on varmasti yksi juhlafestivaalin energisimmistä yhtyeistä. 7-henkisen ranskalaisyhtyeen tiukkaakin tiukempaan jazz-grooveen sekoittuu afrikkalaisen ja klassisen musiikin sekä funkin ja rockin elementtejä. Tuloksena on virtuoottisen viihdyttävä show, mutta myös huumaava yhteissoiton oppitunti.

Etienne M’Bappé saapui Ranskaan synnyinmaastaan Kamerunista 70-luvun lopulla. Opiskeltuaan klassista kitaran- ja bassonsoittoa konservatoriossa hän kiersi maailmaa Ranskan kansallisen jazzorkesterin (ONJ) kanssa. 90-luvun alussa M’Bappe liittyi Salif Keitan yhtyeeseen ja vuonna 2000 hänet pyydettiin mukaan Zawinul Syndicateen. Nyttemmin hän on omistautunut soolouraansa ja kiertää samalla muiden muassa Bill Evansin, John McLaughlinin kanssa. The Prophets on miehen omista kokoonpanoista uusin ja se on julkaisemassa debyyttialbumiaan tänä keväänä.

Jukka Eskola Soul+ & Magnus Lindgren (FIN/SWE)

Trumpettia ja flyygelitorvea soittava Jukka Eskola sekä Soul Trion täydentävät urkuri Mikko Helevä ja rumpali Teppo Mäkynen edustavat sukupolvensa terävintä kärkeä kaikille suomijazzia seuraaville. Eskolan vahva ja lämmin soundi kuuluu yli kahdellasadalla suomalaisella äänilevyllä ja miehen voi nähdä usein TV:n viihdeohjelmien orkestereissa.

Aiemminkin yhtyeen mukana keikoilla nähdyn basisti Ville Herralan lisäksi sielukas kokoonpano saa nyt kivenkovan ruotsalaisvahvistuksen saksofonia ja huilua soittavasta Magnus Lindgrenistä. Ruotsissa moneen kertaan palkittu Lindgren liittyi jo 18-vuotiaana nuorukaisena Herbie Hanckockin yhtyeeseen ja on sen luonut upean uran useiden kansainvälisten tähtien luottomiehenä.

Parisien & Peirani, Elena Mindru Third Stream Project

Sellosali la 23.4. klo 19
Kesto n. 3 h, väliaika
Liput alkaen 25,50 €, Lippupiste.

Parisien & Peirani (FRA)

Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva ranskalaisduo Parisien & Periani on valloittanut viime aikoina festivaalien ja konserttisalien lavoja ympäri maailmaa huumaten yleisön energiallaan ja luovuudellaan. Molemmat on palkittu Ranskassa musiikkialan arvostetuimmassa gaalassa (Victoires du Jazz) vuoden artistina – saksofonisti Emile Parisien vuonna 2014 ja haitaristi Vincent Periani vuotta myöhemmin. Vuonna 2015 duo palkittiin myös parhaana yhtyeenä Saksan vastaavassa gaalassa (ECHO Jazz Awards).

Elena Mindru Third Stream Project (ROM/FIN)

Third Stream Project on Helsinkiin asettuneen romanialaislähtöisen laulaja Elena Mindrun uusin yhtye, jonka soitossa yhdistyvät hurmaavalla tavalla viulisti Maija Linkolan luotsaaman jousikvartetin myötä klassisen musiikin elementit sekä jazzin perinteet. Uusi kokoonpano julkaisee debyyttialbuminsa April Jazzeilla.

Elena Mindrun lauluääneen on ehtinyt ihastua moni kotimaisen jazzin uusia tuulia seuraava. Elena sijoittui vuonna 2012 toiseksi ja voitti yleisöpalkinnon Montreux Jazz Festivaalin yhteydessä järjestetyssä ”Shure Jazz Voice Competition” -laulukilpailussa. Pari vuotta myöhemmin Elena & The Rom Ensemble valittiin Suomen edustajaksi pohjoismaiseen Young Nordic Jazz Comets -kilpailuun.

Ebeli in Concert

Cafe Louhi su 24.4. klo 16
Kesto n. 75min, ei väliaikaa
Liput alkaen 6,50 €, Lippupiste.

Espoon musiikkiopiston pop/jazzlinja Ebelin nuorten muusikoiden perinteinen April Jazz –konsertti, jossa ebeliläiset pääsevät esittämään vuoden aikana soolo- ja bänditunneilla karttunutta osaamistaan.

Ebeli on Espoon musiikkiopiston taiteellisesti ja pedagogisesti itsenäinen pop/jazzlinja, jolla annetaan espoolaisille nuorille rytmimusiikin laadukasta opetusta kotimaisin huippuvoimin. Ebeli tähtää kokonaisvaltaisen, monipuolisen muusikkouden kehittämiseen. Opetuksessa otetaan huomioon pop- ja jazzmusiikin erityispiirteet, kuten improvisointi ja bändityöskentely.

Take 6 (USA)

Tapiolasali ti 26.4. klo 19
Kesto n. 90min, ei väliaikaa
Liput alkaen 49,50 €, Lippupiste.

April Jazzin juhlafestivaalin päättää kautta aikain eniten erilaisia tunnustuksia kerännyt lauluyhtye Take 6. Grammy-palkintoja ryhmällä on peräti 10 samoin kuin Gospel-musiikin genressä jaettavia Dove-palkintoja. Edellisen kerran yhtye vieraili Espoossa vuonna 2002, jolloin se esiintyi kaksi kertaa loppuunmyydylle Tapiolasalille, joten lippujen hankinnan osalta ei nytkään kannata viivytellä.