Joonas Haavisto Trio julkaisee uuden levynsä tammikuussa

928
lukukertaa
Cover graphics by Esa Riippa ; cover design by Aleksi Ahjopalo.

oku

Suomen eturivin jazzpianisteihin lukeutuva Joonas Haavisto julkaisee trionsa kanssa kolmannen albuminsa 8. tammikuuta. Fredriksson Musicin kautta julkaistava Oku on ilmava yhdistelmä skandinaavista raikkautta, tyylikästä suoraviivaista pianismia sekä yhtyeen omaa, vahvaa ääntä. Levynjulkaisun yhteydessä trio kiertää esiintymässä Suomessa kolmen konsertin verran ja lisäksi yhtye vierailee Tallinnassa. Huhtikuussa trio tekee viiden konsertin mittaisen kiertueen Japanissa.

Joonas Haavisto Trion kolmannen albumin teema ”oku” kuvaa polkua, jonka bändin jäsenet ovat yhdessä kymmenen vuoden yhteissoiton aikana kulkeneet. Muodoltaan perinteinen jazztriokokoonpano on löytänyt vuosien saatossa dynaamisen ja itsevarman oman äänensä, jossa kuuluu jokaisen kokemus tyylillisesti erilaisissa kokoonpanoissa Suomen jazzkentällä. Rummuissa kuullaan persoonallisen kekseliäästä soittotyylistään tunnettua Joonas Riippaa. Kontrabassoa soittaa lukuisissa eturivin jazzyhtyeissä mukana oleva Antti Lötjönen, joka valittiin viime kesänä myös Pori Jazzin Vuoden artistiksi.

Oku koostuu yhtä kappaletta lukuunottamatta Joonas Haaviston sävellyksistä, jotka ovat saaneet inspiraatiota niin Tokion urbaanista ympäristöstä, juhlavuottaan viettävästä kansallissäveltäjästämme Jean Sibeliuksesta kuin Suomen luonnostakin. Tyylillisesti trion musiikin juuret ovat vahvasti kiinni jazztraditiossa, vaikkakin harmoniset ja melodiset ratkaisut jättävät tilaa myös vapaammalle ilmaisulle. Levyn nimi Oku on japania ja tarkoittaa sisäistä tilaa.

”Okun eli sisäisen tilan löytämiseen liittyy vahvasti ajatus odotuksesta ja usko tulevaisuudesta, joka rohkaisee jatkamaan pidemmälle ja etsimään syvemmältä. Tämä ajatus on lähellä myös omaa käsitystäni musiikin tekemisestä – mitä syvemmälle menet, sitä enemmän löydät,” kertoo Haavisto levyn synnystä.

Okun levynjulkaisukonsertti kuullaan Musiikkitalon Soiva Akatemia -tapahtumassa Helsingissä torstaina 14. tammikuuta. Joonas Haavisto Trio keikkailee levynjulkaisun yhteydessä myös Tallinnan Philly Joe’s -jazzklubilla keskiviikkona 13.1., Turun Flame Jazz -klubilla perjantaina 15.1. sekä Koli Jazz -festivaaleilla lauantaina 16.1. Trion vieraana kuullaan näillä Suomen-keikoilla myös kahdesti Grammy-palkittu yhdysvaltalainen saksofonisti Tivon Pennicott. Hän on vaikuttanut viime vuosina muun muassa Ari Hoeningin, Esperanza Spaldingin, Gregory Porterin ja Roy Hargroven yhtyeissä. Haaviston ja Pennicottin yhteistyön juuret ovat Miamissa, jossa he opiskelivat ja soittivat yhdessä Frost School of Musicissa vuosina 2005-2006. Joonas Haavisto Trio esiintyy huhtikuussa myös konserttisalikiertueella Japanissa, Tokion lähialueilla.

Joonas Haavisto isännöi vastikään viiden konsertin sarjaa joulukuisen We Jazz 2015 -tapahtuman yhteydessä Helsingissä. Haaviston kotona, flyygelin sisältävässä töölöläisessä yksiössä järjestetyissä konserteissa Haavisto esiintyi duona esityksestä toiseen vaihtuvan vierailijan kanssa, ja kotikonserteissa kuultiin Haaviston rinnalla myös kumpaakin trion jäsentä, Riippaa ja Lötjöstä. Konserttisarja oli menestys ja lähestulkoon kaikki Haaviston kotona järjestetyt konsertit myytiin ennakkoon loppuun.

http://www.joonashaavisto.com/

Joonas Haavisto Trio: Oku
Fredriksson Music 2016 (FRMCD016, julkaisupäivä 8.1.2016)
1. One For Jean / 2. Winter Sleep / 3. Frozen / 4. Xibalba / 5. Singularity / 7. Chilling At Shinjuku / 8. Band Wagon / 9. When I Fall In Love
Sävellykset: Joonas Haavisto (paitsi When I Fall In Love: Victor Young)

Joonas Haavisto, piano / Antti Lötjönen, kontrabasso / Joonas Riippa, rummut

Joonas Haavisto Trio live

ke 13.1. klo 19 Philly Joe’s Jazz Club, Tallinna w/ Tivon Pennicott
to 14.1. klo 19 Musiikkitalo (Soiva Akatemia), Helsinki w/ Tivon Pennicott
pe 15.1. klo 19 Turun Seudun Musiikkiopisto (Flame Jazz), Turku w/ Tivon Pennicott
la 16.1. klo 20.30 Koli Jazz -festivaali, Koli w/ Tivon Pennicott