Viidestoista Viapori Jazz

1408
lukukertaa

viapori15

Tunnelmallisia tiloja ainutlaatuisille esityksille Suomenlinnasta löytävä festivaali marssittaa lavalle laajan joukon maamme kärkitason jazz-artisteja. Mukana ovat mm. Jukka Perko & Iiro Rantala, Dallapé, nuorten naisvokalistien Evergreenien uusi elämä -konsertti, suomalaisen beat-jazzin tulevaisuuden toivo Mikko Sarvanne Hip Company solistinaan runoilija Jussi Pelkonen, Teppo Mäkysen, Tommy Lindgrenin ja Jussi Kannasteen Rumpunovellit sekä Riko Rantalan ja The Reporters -yhtyeen yhteisesitys.

Järjestyksessään viidettätoista kertaa svengaava Viapori Jazz järjestetään Suomenlinnassa osana Helsingin juhlaviikkoja alkaen keskiviikkona 26.8. ja jatkuen lauantaihin 29.8. asti. Festivaalikonseptin ytimessä on uusien kotimaisten jazzmusiikin esittely ja jokavuotiseen tapaan jälleen kuullaan koko joukko upouusia tilausteoksia. Viapori Jazzin tunnelmallisiin esityspaikkoihin kuuluvat Tenalji von Fersen, Lentokonetehdas ja Suomenlinnan kirkko. Perinteisesti suuri osa odotetun tapahtuman konserteista ovat olleet loppuunmyytyjä, eikä tuleva Viapori Jazz tee siinä suhteessa poikkeusta.

”Ihmisen kokoinen Viapori Jazz on musanautiskelijoiden kokoontumispaikka kaikenkarvaisen jazzin päivänvarjon alla”, kertoo festivaalin taiteellinen johtajana toimiva saksofonisti Jukka Perko. ”Saaren saavuttamiseksi tarvittava lyhyt merimatka Suomenlinnaan on myös yllättävän tärkeä palanen kokonaisuudessa. Tällä matkalla kuulijat ja soittajat virittäytyvät aivan luonnostaan samalle, vastaanottavaiselle taajuudelle. Siksi saaren suojissa kuultu musiikki koskettaa erityisellä tavalla riippumatta siitä, mitä tyyliä se edustaa.”

Viapori Jazz 2015 alkaa keskiviikkona 26.8. kotimaisen kestosuosikin Dallapé-orkesterin kahdella esiintymisellä. Nopeasti alkuillan JazzDallapé-konserttinsa loppuunmyynyt orkesteri sai yleisön pyynnöstä lisäkonsertin ja esiintyy siis kahdesti avajaisiltana. Satavuotiaan orkesterin klassikot saavat uuden käsittelyn nuoren polven Dallapé-muusikoiden hyppysissä ja avaavat samalla tämän vuoden Viapori Jazzin. Muihin jo loppuunmyytyihin konsertteihin tällä hetkellä kuuluvat keskiviikon Yllätyskonsertti, jonka esiintyjät selviävät vasta paikan päällä, Jukka Perkon & pianisti Iiro Rantalan duon ensimmäinen esitys ja festivaalin päättävä Hemma Beast. Myös erityisesti saksofonisti Timo Lassyn ja gospel-kuoro Higher Groundin sekä Perko & Rantala -duon toisen esityksen liput ovat käymässä vähiin.

Viaporin tuoreisiin tilausteoksiin tänä vuonna kuuluvat rumpali Teppo Mäkysen, räppäri Tommy Lindgrenin ja saksofonisti Jussi Kannasteen erikoisohjelmisto Rumpunovelleja, jossa käsittelyyn pääsevät mm. Herman Hessen tekstit, Madventures-ohjelmasta tuttuna toimittajana tunnetun Riku Rantalan ensimmäinen syöksy jazzmaailmaan The Reporters -yhtyeen spoken word -solistina, nousevan nuoren polven big bandin Mikko Sarvanne Hip Companyn ja runoilija Jussi Pelkosen beat-perinteelle kumartava Muovibabylon, nuoren laulajaseitsikon Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen, Karin Mäkiranta, Selma Savolainen, Kadi Vija, Stina Koistinen ja Virva Immonen tähdittämä Evergreenien uusi elämä sekä Jukka Perkon, viola da gambassa ja laulussa kuultavan Mikko Perkolan ja lyömäsoittaja Samuli Kosmisen yllättävä musiikillinen kohtaaminen jazz-standardien maailmassa.

VIAPORI JAZZ 2015 / KOKO OHJELMISTO
Suomenlinna, Helsinki

DALLAPÉ
ke 26.8. klo 19 Tenalji von Fersen ***loppuunmyyty***
ke 26.8. klo 21.30 Tenalji von Fersen

YLLÄTYSKONSERTTI
to 27.8. klo 19 Tenalji von Fersen ***loppuunmyyty***

EVERGREENIEN UUSI ELÄMÄ
to 27.8. klo 21.30 Lentokonetehdas

JUKKA PERKO & IIRO RANTALA
pe 28.8. klo 19 Tenalji von Fersen ***loppuunmyyty***
pe 28.8. klo 21.30 Tenalji von Fersen

RIKU RANTALA & THE REPORTERS
pe 28.8. klo 21.30 Lentokonetehdas

PERKO & PERKOLA & KOSMINEN
la 29.8. klo 14 Lentokonetehdas

RUMPUNOVELLEJA
la 29.8. klo 16 Lentokonetehdas

MIKKO SARVANNE HIP COMPANY & JUSSI PELKONEN: MUOVIBABYLON
la 29.8. klo 18 Tenalji von Fersen

TIMO LASSY & HIGHER GROUND
la 29.8. klo 20 Suomenlinnan kirkko

HEMMA BEAST
la 29.8. klo 22 Tenalji von Fersen ***loppuumyyty***

http://viaporijazz.fi
http://facebook.com/viaporijazz
Instagram: @viaporijazz
#viaporijazz2015