Iro Haarlan ja Juhani Aaltosen Kirkastus-albumi julki

1086
lukukertaa
irojuhani
Kuva: Jori Grönroos.

Suomalaisen improvisoidun musiikin tähtinimiin kuuluvat saksofonisti/huilisti Juhani Aaltonen ja pianisti/harpisti Iro Haarla julkistavat ensimmäisen yhteisen duo-levynsä. Levy koostuu Iro Haarlan sävellyksistä.

Juhani Aaltonen ja Iro Haarla tekivät ensimmäistä kertaa yhteistyötä jo rumpali/säveltäjä Edward Vesalan eri kokoonpanoissa 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alkupuolella. Näistä ajoista jäi muistoksi eräitä Vesalan keskeisiä levytyksiä, joilla sekä Aaltonen että Haarla olivat mukana. Lisäksi Aaltonen, Haarla ja Vesala esiintyivät myös Edward Vesala Trion jäseninä jo Porin jazzfestivaaleilla vuonna 1983.

Uudestaan Aaltosen ja Haarlan yhteistyö alkoi tämän vuosituhannen alussa, kun Juhani Aaltonen perusti paljon ylistystä saaneen trionsa, joka myöhemmin laajeni kvartetiksi Haarlan tullessa mukaan pianossa ja harpussa. Tämä kvartetti on esittänyt lähinnä jäsentensä sävellyksiä ja kvartetin ensimmäinen levy (Conclusions) vuodelta 2008 sisälsi useita Haarlan kappaleita. Aaltonen ja Haarla ovat myös esiintyneet ajoittain duona ja tekivät hiljattain kiertueen Tanskassa yhdessä tanskalaisten muusikkojen täydentämän kvartetin kanssa.

Nyt ilmestyvällä Kirkastus-levyllä Aaltonen ja Haarla soittavat yksinomaan Iro Haarlan sävellyksiä, joiden tunnelma vaihtelee hänelle tyypillistä kuulaan kauniista sävyistä aina voimakkaisiin tunneryöpsähdyksiin saakka. Tenorisaksofonin ohella Aaltonen soittaa levyllä eri huiluja kun taas Haarla soittaa pianon ohella myös harppua ja cheniä. Kaikkiaan kymmenestä sävellyksestä kaksi on Haarlan aiempaa tuotantoa kun taas muut kappaleet kuullaan tällä levyllä ensimmäistä kertaa. Useat näistä ovat saaneet innoituksensa Haarlalle läheisistä psalmeista, joiden tekstien mukaan ne on nimetty.

Myöhemmin tänä vuonna 80 vuoden iän saavuttava saksofonisti ja huilisti Juhani Aaltonen (s. 1935) on jo kauan sitten vakiinnuttanut asemansa yhtenä suomalaisen ja eurooppalaisen jazzin jättiläisistä yhteistyöllään Henrik Otto Donnerin, Heikki Sarmannon, Edward Vesalan, Arild Andersenin ja monien muiden kanssa. Viime vuosikymmenen aikana hän on keskittynyt yhä enemmän johtamaan omia kokoonpanojaan, kuten Juhani Aaltonen Trio ja Quartet. Tänä aikana hän on myös julkaissut useita levyjä TUM Recordsilla: To Future Memories (TUM CD 036), Conversations (TUM CD 024-2), Conclusions (TUM CD 021), Illusion of a Ballad TUM CD 013), Reflections (TUM CD 017), Strings Revisited (TUM CD 003) ja Mother Tongue (TUM CD 002). Aaltonen tunnetaan myös Nordic Trinity -kokoonpanon jäsenenä.

Iro Haarla (s.1956) tuli tunnetuksi yhteistyöstään Edward Vesalan kanssa, joka alkoi 1970-luvun lopulla ja jatkui Vesalan kuolemaan saakka (1999), mukaan lukien jäsenyys Sound and Fury -kokoonpanossa. Haarlan muita yhteistyökumppaneita ovat olleet mm. trumpetisti Tomasz Stanko, saksofonistit Juhani Aaltonen, Pepa Päivinen, Tapani Rinne, Trygve Seim ja Jorma Tapio, pianisti Christian Wallumrød, basisti Ulf Krokfors ja lyömäsoittaja Terje Isungset. Viime vuosikymmenen aikana Haarla on lisääntyvässä määrin esittänyt omia sävellyksiään sekä solistina että omien kokoonpanojensa kanssa, joista tärkeimpiä ovat Iro Haarla Sextet (Kolibri, TUM CD 035) ja Haarlan suomalais-norjalainen kvintetti (Northbound ja Vespers). Haarlan sävellyksiä ovat esittäneet myös hänen kokoonpanonsa Ulf Krokforsin kanssa, kuten heidän duonsa (Heart of a Bird, TUM CD 004) ja Loco Motife -yhtye (Penguin Beguine, TUM CD 011), sekä Juhani Aaltosen kvartetti (Conclusions), UMO Jazz Orkesteri ja muut suuremmat kokoonpanot.

Juhani Aaltonen ja Iro Haarla juhlistavat Kirkastus-levyn julkaisua konsertilla Ravintola Laulumiehissä Helsingissä tiistaina 16.6.2015 alkaen klo 19:00.

Juhani Aaltonen & Iro Haarla
Kirkastus
TUM CD 045 01

01 Evening Prayer /02 Out of the Depths / 03 Still Waters / 04 Kirkastus / 05 Arie – A Song for a Lost Love / 06 Nightjar / 07 Farewell to Valomäki / 08 Long Sole Sound / 09 Hear My Cry / 10 Lead Me to the Rock

Juhani Aaltonen tenorisaksofoni (01, 03, 04, 06, 07, 09, 10), huilu (02), alttohuilu (05), bassohuilu (08)
Iro Haarla piano (01, 02, 04, 05, 07, 09, 10), harppu (03, 06, 08), chen (06), lyömäsoittimet (02)