Raahessa huippujazzia kyläjuhlan tunnelmissa

1157
lukukertaa
Dave Liebman. Kuva: Maarit Kytöharju.
Dave Liebman. Kuva: Maarit Kytöharju.
Dave Liebman. Kuva: Maarit Kytöharju.

Amerikkalainen saksofonistilegenda Dave Liebman, ranskalaiskitaristi Marc Ducret ja trumpetisti Verneri Pohjola tähdittävät heinäkuun viimeisenä viikonloppuna vietettäviä Raahen Rantajatseja. Festivaalin ohjelmisto tarjoaa kotimaisia ja kansainvälisiä huippukokoonpanoja jazzin uudelta aallonharjalta.

Pianisti Aki Rissasen ja rumpali Jussi Lehtosen luotsaama kvartetti solistinaan saksofonisti Dave Liebman tuo Raaheen yhden vuoden mielenkiintoimisimmista liveakteista. Rantajatsit on ainoa festivaali, jolla yhtyettä kuullaan tänä vuonna Suomessa. Basisti Jori Huhtalan täydentämä kvartetti tarjoa väkevän näytteen kotimaisen jazzosaamisen nykytasosta. Samalla sukupolvensa merkittäviin amerikkalaismuusikoihin kuuluvan 68-vuotiaan Liebmanin pitkä yhteistyö suomalaisten jazzmuusikoiden kanssa saa hienon huipentumansa. Dave Liebman nousi suuren yleisön tietoisuuteen 70-luvulla soittaessaan jazzhistorian suuruuksien Miles Davisin, Chick Corean ja Elvin Jonesin yhtyeissä.

Uudistuneen Verneri Pohjola Quartetin muodostavat Pohjolan lisäksi pianisti Aki Rissanen, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen. Neljän muusikon välinen ilo ja spontaanius kuuluu sekä juuri julkaistulla, loistavia arvosteluja saaneella Bullhorn-levyllä että vangitsevassa    lavaesiintymisessä. Verneri Pohjolan monipuolinen, välillä rauhallinen ja välillä mahtipontinen ja energinen musiikki hivelee suomalaista sielunmaisemaa.

Kuuma kotimainen nimi on myös Rantajatseilla toissa vuonna hurmanneen Ricky Tick Big Bandin keulahahmon, kitaristi-säveltäjä Valtteri Pöyhösen johtama helsinkiläissekstetti Dalindèo. Yhtye on kerännyt mainetta tyylillisenä edelläkävijänä, perinteitä kunnioittavana ja rajoja rikkovana liveyhtyeenä. Dalindèon musiikille ominaista on tanssittavuus ja vahvat melodiat, joissa swing yhdistyy saumattomasti surfiin, lattarivaikutteisiin, suomalaiseen iskelmään ja rautalankaan. Yhtyeen tuorein levy Kallio julkaistiin juuri maailmanlaajuisesti.

Maailmanluokan kitaristi Marc Ducret esiintyy Rantajatseilla sekä soolokonsertissa että yhteisessä kokoonpanossa Journal Intimen puhaltajien kanssa. Tämä itseoppinut ranskalaisvirtuoosi on tehnyt merkittävän uran, joka jatkuu vahvana. Edellisen kerran Ducret’ta kuultiin Rantajatseilla vuonna 2009, jolloin hän konsertoi vuodesta 1996 asti toimineen trionsa kanssa (bassossa Bruno Chevillon ja rummuissa Eric Echampard). Tänä kesänä Raahessa kuullaan hänen tuoretta soolo-ohjelmistoaan.

Rantajatsien uuden festivaalijohtajan Charles Gilin laatimaan kattaukseen sisältyy Ducretin ohella kaksi ranskalaiskokoonpanoa. Sellovirtuoosi Vincent Courtois’n ja kahden tenorisaksofonistin, Das Kapital -yhtyeestä tutun Daniel Erdmannin ja Robin Finckerin trio on omaleimainen kokoonpano, jonka musiikissa karismaattisten soittajien persoona kuuluu läpi. Mieleenpainuva ja kehuttu Mediums on yhtä kotonaan niin etnisissä tyyleissä ja pop-yhteyksissä kuin uudessa konserttimusiikissa ja kokeilevassa jazzissakin.

Harvinaislaatuinen puhallintrio Journal Intime on saanut mainetta Suomessa kunnianosoituksellaan Jimi Hendrixin musiikille. Baritonisaksofonisti Fred Gastardin, vetopasunisti Matthias Mahlerin ja trumpetisti Sylvain Bardiaun saumaton liiga pursua energia ja taitoa. Rantajatseilla Journal Intime esittäytyy kolmella eri ohjelmistolla – ensin Jimi Hendrixiä, sitten lastenkonsertti, ja lopuksi Suomen kantaesitys ohjelmistosta yhdessä Marc Ducret’n kanssa.

Skandinaavinen edustus festivaalille tulee Ruotsista. Lina Nyberg tunnetaan innovatiivisesta ja improvisoivasta tyylistään, jota on osuvasti kuvailtu jazzrunoudeksi. Kansainvälisesti arvostettu laulaja on juuri julkaissut 16. soololevynsä. Rantajatseilla Lina Nyberg Bandissa soittavat kitaraa David Stackenäs, bassoa Josef Kallerdahl ja rumpuja Peter Danemo.

Raahen 27. Rantajatsit juhlitaan 23.-25. heinäkuuta 2015. Festivaalin tapahtumapaikat sijaitsevat meren äärellä, pääkonsertit Ulkofantissa, iltakonsertit puu-Raahen Ruiskuhuoneella ja puistokonsertit Härkätorilla. Ohjelmasta löytyy tuttuun tapaan ilmaistapahtumia, paikallista ohjelmaa, koko perheen piknik-konsertti sekä yllätykselliset jamit. Ohjelma täydentyy ja tarkentuu vielä.