Sointi Jazz Orchestra pisti tiernapojat uusiksi

1043
lukukertaa
Säveltäjä ja sovittaja Rasmus Soini.
Säveltäjä ja sovittaja Rasmus Soini.
Rasmus Soini.

Säveltäjä-sovittaja Rasmus Soini ja rumpali Siiri Partanen ovat sovittaneet Tiernapojat uudelleen 17-henkiselle yhtyeelle ja lauluryhmälle. Produktio kiertää Helsinkiä joulukuussa.

Rasmus Soinin (s. 1990) johtama Sointi Jazz Orchestra uudistaa Tiernapojat-kuvaelman ja esiintyy produktion tiimoilta joulukuussa eri puolilla Helsinkiä kolmen konsertin verran. Kuvaelman laulujen tuoreista sovituksista ja uusista sävellysosuuksista vastaavat Soini ja yhtyeen rumpali Siiri Partanen. Laulajina ja Tiernapoikien rooleisssa nähdään laulajat Kalle Ruusukallio, Lauri Mikkola, Juuso Waris ja Minna Tuuliainen, jotka saapuvat Sointi Jazz Orchestran vieraiksi. Lisäksi mukana ovat olleet esimerkiksi solistien asut suunnitellut Sanna Niskanen, graafisen ilmeen luonut Juha Koivusalo ja ohjauksesta vastaava tanssija Emmi Kahilainen.

Nuorista freelancemuusikoista koostuva Sointi Jazz Orchestra perustettiin vuosi sitten ja on jo herättänyt median kiinnostuksen tuoreella ja rohkealla otteellaan big band -musiikkiin. Ryhmän uusin Tiernapojat-produktio vie jo Soinin sävellysten ja sovitusten tavaramerkiksi muodostuneen, mm. klassista ja jazzmusiikkia yhdistävän soundin myös perinteiseen Tiernapojat-kuvaelmaan. ”Olemme sovittaneet teoksen täysin uudestaan ja säveltäneet siihen myös kokonaan uusia välikkeitä”, Soini kertoo. Kantaesityksensä saava versio laajentaa perinteisen kuvaelman lähes tunnin kestäväksi musiikilliseksi kokonaisuudeksi, jossa tutut laulut kuljettavat juonta vaihtelevien tunnelmien läpi.

Idea projektiin ja Tiernapoikien 200-vuotisen perinteen muokkaamiseen tuli Soinin mukaan rumpali Partaselta ja Soini päätti lähteä rohkeasti ajatukseen mukaan. ”En ole ollut perinteisen Tiernapoika-esityksen fani ja juuri se ehkä onkin syynä, miksi halusin tarttua tähän haasteeseen luoda jokajouluinen kuvaelma sekä musiikillisesti että draamallisesti uudestaan”, Soini sanoo. ”Tiernapojat on vahva brändi, johon monesti viitataan, mutta sitä ei ole musiikillisesti uudistettu koskaan. Tekemästämme versiosta on leikillisesti puhuttu 2000-luvun Lumiukkona – se kestää toteutuksena aikaa vaikka seuraavat 200 vuotta!”

Tuomaan markkinoilla joulukuun 14. päivä ensimmäisen Tiernapojat-keikkansa vetävä Sointi Jazz Orchestra sai alkunsa Soinin vuoden takaisesta sävellyskonsertista, jota varten hän kasasi nuorista ammattimuusikoista koostuvan kokoonpanon. Tämä Suomen harvojen freelancemuusikoista koostuvien big bandien joukkoon noussut yhtye on sittemmin esiintynyt Espan lavalla, Taiteiden yössä sekä Koko Jazz Clubilla ja toiminnan tueksi on perustettu yhtyeen nimeä kantava yhdistys. Kriitikot ovat kiitelleet Soinin sävellysten yllätyksellisyyttä sekä sovituksissa esiin tulevaa monipuolista, hienostunutta vaihtosoittimien käyttöä. ”Haluan uudistaa big band -musiikkiperinnettä ja lähtökohtanani on säveltää Sointi Jazz Orchestralle musiikkia, joka tuo esille kunkin soittajan persoonallisuuden”, Soini kertoo. Sointi Jazz Orchestran energinen vauhti jatkuu myös keväällä kun yhtye tekee yhteistyötä mm. Ylioppilasteatterin kanssa.
Sointi Jazz Orchestra esittää Tiernapojat 2014:

su 14.12.2014 Tuomaan markkinat, Senaatintori, Helsinki

ma 15.12.2014 klo 19.00 Arabiasali, Helsinki
Arabiankatu 2, Hki
Järjestäjä Metropolia Ammattikorkeakoulu

la 20.12.2014 klo 17.00 Kanneltalo, Helsinki
Klaneettitie 5, Hki
Liput alk. 11,50 eur + toimituskulut, Lippupalvelu

www.sointijazzorchestra.com
www.facebook.com/sointijazzorchestra