Koko Jazz Orchestra julkaisee debyyttialbuminsa

1356
lukukertaa
Jussit Fredriksson ja Lehtonen. Kuva: Maarit Kytöharju.
Jussit Fredriksson ja Lehtonen. Kuva: Maarit Kytöharju.
Jussit Fredriksson ja Lehtonen. Kuva: Maarit Kytöharju.

 

Suomijazzin huipuista koostuva Koko Jazz Orchestra konsertoi levynjulkaisun yhteydessä marraskuussa Helsingissä ja Turussa. Rumpali Jussi Lehtosen ja pianisti Jussi Fredrikssonin tuoreita sävellyksiä soittava 8-henkinen kokoonpano on piristävä ilmiö suomalaisella musiikkikentällä. Koko Jazz Orchestran moniulotteisessa musiikissa yhdistyvät big band –sävyt pienyhtyeen notkeaan ilmaisuun.

Koko Jazz Orchestra julkaisee odotetun albumin Presenting the Music of Jussi Lehtonen and Jussi Fredriksson 21. marraskuuta. Helsinkiläisen Koko Jazz Clubin yhteyteen perustettu orkesteri julkaisee ensilevynsä Fredriksson Music -levymerkin kautta. Albumi esittelee kahden suomijazzin kärkitekijän sävellystuotantoa sovitettuna neljälle puhallinsoittimelle ja rytmisektiolle. Levyllä myöskin soittajina esiintyvät Lehtonen ja Fredriksson näyttäytyvät uudella julkaisulla nyt taitavina

musiikinkirjoittajina. Molemmilta Jusseilta kuullaan albumilla kolme sävellystä, ja eheä kokonaisuus edustaa suomalaista kansainvälisen tason jazzmusiikkia parhaimmillaan. Levynjulkaisua juhlitaan torstaina 20. marraskuuta Helsingissä Koko Jazz Clubilla sekä perjantaina 21. marraskuuta Turussa Café Tiljanissa osana Flame Jazz –konserttisarjaa.

KJO:n uuden albumin soittajakaarti edustaa kotimaisen jazzin terävintä kärkeä. Trumpetisti Tero Saarti, saksofonistit Petri Puolitaival ja Joonatan Rautio sekä pasunisti Kasperi Sarikoski muodostavat tiukan puhallinsektion, josta löytyy hienostuneen yhteissoiton lisäksi runsaasti solistivoimaa. Rytmisektiossa Lehtosen ja Fredrikssonin lisäksi vakuuttaa nuoren polven kontrabasisti Eero Seppä ja lukuisista yhteyksistä tuttu lyömäsoittaja Tapio ”Mongo” Aaltonen.

Nelihenkinen puhallinsektio sekä lyömäsoittajalla laajennettu rytmisektio tuovat Koko Jazz Orchestran musiikkiin big band –sävyjä, ja orkesterin soundissa yhdistyvät laajemmat tekstuurit pienyhtyeen notkeaan ilmaisuun. Jussi Lehtosen latin-vaikutteisissa sävellyksissä on särmää ja vauhtia, ja säveltäjän kirjoittama balladi Ballad For Loila tuo esiin myös KJO:n herkempää puolta. Jussi Fredriksson on kirjoittanut orkesterille svengaavia ja sävykkäitä kappaleita, joissa äkkiväärät käänteet ja taitavat sovitukset inspiroivat solisteja irtonaisiin suorituksiin.

Jussi Lehtonen (s. 1977) tunnetaan energisenä, svengaavana ja sensitiivisenä jazzmuusikkona.   Lehtonen on julkaissut kaksi soololevyä, Firstborn (2009, Texicalli) ja This Time (2013, Prophone), joilla vierailee kansainvälisiä huippuartisteja kuten Tim Hagans ja Jesse van Ruller. Viimeisin Lehtosen projekti oli kesällä 2014 julkaistu yhteislevy Aki Rissanen//Jussi Lehtonen Quartet featuring Dave Liebman (2014, Ozella). Lehtonen on esiintynyt lukuisten kansainvälisesti merkittävien muusikoiden kanssa, joista viime aikojen soittokumppaneita ovat olleet mm. Mike Stern, Randy Brecker, Bob Mintzer ja Frank McComb. Lehtonen on ollut Koko Jazz Clubin toiminnassa mukana alusta alkaen, toimien taiteellisena johtajana yhdessä Timo Hirvosen kanssa.

Jussi Fredriksson (s. 1980) kuuluu suomijazzin keskeisiin muusikoihin. Vuoden 2014 Muusikkojen liiton tunnustuspalkinnon saanut Fredriksson tunnetaan muusikonuransa lisäksi aktiivisena jazzalan taustatoimijana. Pianistin pyörittämä turkulainen Flame Jazz –konserttisarja palkittiin hiljattain Yleisradion Varjo-Yrjö –palkinnolla tunnustuksena työstä suomalaisen jazzalan eteen. Koko Jazz Orchestran tuoreen levytyksen lisäksi Fredriksson on esiintynyt vuoden 2014 aikana Jussi Fredriksson Trion sekä Nassaun Fasaanin uusilla albumeilla. Kansainvälisesti arvostettu muusikko tunnetaan lisäksi monien huippuyhtyeiden riveistä kuten Jussi Fredriksson Jazz Wars, Fredator, Aura Flow sekä D-Booster. Fredriksson on jakanut lavan myös kansainvälisten huippuartistien kanssa kuten Jerry Bergonzi, Tim Hagans, Rick Margitza sekä Norrbotten Big Band.

Koko Jazz Orchestra: Presenting the Music of Jussi Lehtonen and Jussi Fredriksson
Fredriksson Music FRMCD013 (julkaisupäivä 21.11.2014)
Jakelija: Playground Music

  1. The Opening (Lehtonen) / 2. Chillin´ (Lehtonen) / 3. Ballad For Loila (Lehtonen) / 4. Chat With a Bass Drum (Fredriksson) / 5. Why Not (Fredriksson) / 6. Tutuntuttu (Fredriksson)

Tero Saarti, trumpetti / Petri Puolitaival, alttosaksofoni / Joonatan Rautio, tenorisaksofoni / Kasperi Sarikoski, pasuuna / Jussi Fredriksson, piano / Eero Seppä, basso / Jussi Lehtonen, rummut / Mongo Aaltonen, lyömäsoittimet

Sävellykset ja tuotanto: Jussi Lehtonen ja Jussi Fredriksson

Koko Jazz Orchestra live 2014
to 20.11. klo 20.00 Koko Jazz Club, Helsinki
pe 21.11. klo 22.00 Flame Jazz / Café Tiljan, Turku

www.jussifredriksson.com

www.kokojazz.fi