Vapaat ranskalaiset Hendrixin kimpussa

1200
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.

Trio Journal Intime hurmasi Ultra Music Nightsin yleisön kunnianosoituksellaan Jimi Hendrixille vuoden 2012 Pori Jazzeilla. Tänä syksynä sähäkkä vaskiyhtye palaa Suomeen 11 keikan kiertueelle, joista kahdeksan soitetaan yhdessä suomalaisen Olavi Trion kanssa, esimerkiksi keskiviikkona 1.10. Helsingin Kanneltalossa. Perjantaina 3.10. Journal Intime saa oman näytönpaikan Tampere-talossa.

”Jimi Hendrix ei ollut pelkästään kaikkien aikojen kitaristi, vaan täysin ennakkoluuloton ja intohimoinen musiikillinen seikkailija, joka tavoitteli aina ennenkuulematonta rakentaen samalla kosmista siltaa loputtoman avaruuden ja aikojen takaa kaikuvan bluesin välille. Siksi Jimi olisikin digannut Journal Intimeä, koska ranskalainen torvitrio ymmärtää kaiken tuon, rakastaa Hendrixiä ja nimenomaan vie hänen musiikkinsa uudelle tasolle alkuperäistä matkimatta. Esimakua homman mielikuvituksellisuudesta saa upealta Lips On Fire albumilta (2010).

Yhtyeessä puhaltaa kolme kovaa soittajaa, jotka kaikki kuuluvat ranskalaisten avant-jazzareiden ja improvisoijien kermaan, mutta ovat lionneet mureiksi myös funkin, reggaen, salsan ja afron mehuissa. Kokemusta siis on. ” Jussi Niemi, Pori Jazz 2012

Trumpetisti Sylvain Bardiau, bassosaksofonisti Fred Gastard ja pasuunisti Matthias Mahler perustivat Journal Intimen vuonna 2006.  Siitä lähtien kolmikko on kehittänyt ja hionut yhtyeelle omanlaistaan ilmaisua. Toisen albumin “Lips on Fire” myötä trio on saavuttanut myös laajemman yleisön. Mm. Ranskan rockmusiikin ikoni Jacques Higelin on kutsunut heidät  kiertueilleen. 

Trion seurava askel oli vuonna 2012 projekti ”Extension des Feux” (tulien laajennus), johon he kutsuivat kitaristi Marc Ducret’n ja harmonikan soittaja Vincent Peiranin. Heti Suomen kiertueen jälkeen 14.10. Journal Intime ja Marc Ducret kantaesittävät Ducret’n sävellyksen ”Paysage avec bruits” (maisema melun kera). Joulukussa 2014 trio kantaesittää Pariisissa Picasso-museon tilaaman mestarimaalarin teosten inspiroiman sävellystyön.

Gastard ja Mahler soittavat Marc Ducret’n Tower projektin eri bändeissä: Pori Jazzeilla  vuonna 2010 soittanut tanskalais-ranskalainen Real Thing #1 -kvintetissä,  Real Thing #3 -sekstetissä (Mahler), sekä kolmen bändin yhdistetyssä isossa orkesterissa Tower-Bridge. Sylvain Bardiau puolestaan on soittanut Ranskan kansallisessa jazzorkesterissa (Orchestre National de Jazz) vuosina 2009-2013. Kaikki kolme ovat soittaneet Suomessa vuosina 2005 ja 2009 kiertäneen La Campagnie des Musiques à Ouirin kanssa. He ovat myös perustaneet oman tanssibändin Le Bal des Faux Frères.

Journal Intime:
Sylvain Bardiau trumpetti
Fred Gastard bassosaksofoni
Matthias Mahler pasuuna

www.triojournalintime.com

Journal intime Plays Jimi Hendrix « Lips on Fire » Suomessa 29.9.-11.10.2014
ma 29.9. Kerava, Keravan kirjasto
ti 30.9. Mikkeli, Atrium / myös Olavi Trio / järj. Mikkeli Jazz ry
ke 1.10. Helsinki, Kanneltalo / myös Olavi Trio
to 2.10. Turku, Turun seudun musiikkiopisto / myös Olavi Trio
pe 3.10. Tampere-talo, Pieni sali
la 4.10. Joensuu, Teatteriravintolan terassi / myös Olavi Trio / järj. Jazzkerho -76 Joensuu
su 5.10. Loviisa, Keskus Centralen / myös Olavi Trio
ke 8.10. Mänttä, kaupungintalo / järj. Mänttä-Vilppulan Jazz & blues ry
to 9.10. Ylivieska, Akustikka / myös Olavi Trio
pe 10.10. Raahe, 3” Kuppila / myös Olavi Trio
la 11.10. Viitasaari, Miekkaniemi / myös Olavi Trio

Kiertueen tuotanto: Trio Journal Intime & Vapaat äänet
Kiertuetta tukevat: Institut Francais, AJC, Adami, Spedidam
Olavi Trion kiertue on Suomen Jazzliiton yhteistuotantokiertue.