Christophe Monniot yhtyeineen Suomen-kierroksella

1435
lukukertaa

mir

Hulvattomasta La Campagnie des Musiques à Ouirista tuttu Christophe Monniot palaa Suomeen oman yhtyeensä kanssa. Eurooppalaisen jazzkentän kiehtovimpiin pelimanneihin lukeutuva saksofonisti kutsuu toverillisessa hengessä mukaansa kaksi taitavaa soittajaa: Didier Ithursarry, harmonikka sekä Guillaume Roy, alttoviulu.

Uusi yhtye mahdollistaa Monniot’lle akustiset, kamarimusiikilliset seikkailut ja Station MIR lupaakin sulauttua settiinsä jazzin, venäläisen musiikin, musetten, grooven, improvisaation, kontrapunktin ja 1900-luvun musiikin vaikutteita.

Kiertue alkaa Keravalta 30.9. ja käsittää 10 konserttia ympäri Suomea. Kiertueen ensimmäisillä keikoilla kuullaan myös saksofonisti Mikko Innasen ja pianisti Seppo Kantosen duo.

Monivivahteinen ja leikillinen Campagnie des Musiques à Ouir, (Pori Jazz 2004 ja Vapaiden Äänien kiertue 2005), toi Christophe Monniot’n ensimmäistä kertaa suomalaisen yleisön tietoisuuteen, ja myöhemmin vuonna 2008 häntä kuultiin Keravan Jazzin loistavassa konsertissa Joachim Khünin, Sébastien Boisseaun ja Christophe Marguet’n kanssa. Nyt saksofonisti palaa Suomeen, jossa hän esiintyy ensimmäistä kertaa hänen omaa nimeään kantavan ryhmän kanssa.

Christophe Monniot, jota on pidetty yhtenä eurooppalaisen jazzmaailman kiehtovimmista improvisoijista, hallitsee myös säveltämisen taidon sekä suurille että pienemmille kokoonpanoille (Trio Ozone tai Moniomania). Hän on erityisen kiinnostunut ankarista ja ennen kuulemattomista musiikillisista sekoituksista. Hänen uusioversionsa Vivaldin Neljästä vuodenajasta (jazzkvartetille ja klassiselle saksofonikvartetille) on valloittanut kriitikot. ”Station MIR” esiintyi ensimmäistä kertaa yleisölle Grenoblen Jazz festivaaleilla 2010, jolloin mukana soittivat haitaristi Didier Ithursarry (Danzasissa myös pianisti Jean-Marie Machadon kanssa) sekä improvisoidun ja nykymusiikin nousevan tähden, alttoviulisti Guillaume Royn kanssa (Suomessa tuttu Quatuor iXi sekä Amarco kokoonpanoista).

”Kun kahdessa viimeisessä albumissani, “Vivaldi Universel” ja “This Is C’est la vie”, sävellyksen ja improvisoinnin luovien ilmapiirien tekstit sekoittuivat elektroniikkaan, halusin nyt soittaa omaa musiikkiani akustisessa, kamarimaisessa ympäristössä ja sellaisella kokoonpanolla, joka pystyy tulkitsemaan ja improvisoimaan kappaleiden erilaisia musiikillisesteettisiä vivahteita säilyttäen saman äänentoiston. Tätä varten löysin ihanteelliset partnerit, Didier Ithursarryn et Guillaume Royn. Uusi albumini on tuonut minut lempipolkujeni risteykseen, jossa kohtaavat rakkauteni jazziin, venäläiseen musiikkiin, musetteen, swingiin, grooveen, improvisaatioon, kontrapunktiin ja 1900-luvun musiikkiin.”’

– Christophe Monniot

”Hän siirtyy ihmeen vaivattomasti sopraninosta baritoniin ja johtaa hallitusti trioa, jonka soitinkokoonpano voisi olla horjuva, mutta jonka tasapainoisuus yllättäen päästääkin valloilleen hänen täydellisen ilmaisuvoimansa. Esimerkiksi kappaleen « Mécanique Samovar » näennäinen kepeys kätkee sisäänsä merkittävän kompleksisuuden; sitä mukaa kun sekä Royn että Monniot’n altot kietoutuvat toisiinsa, rauhanomainen mittely (”mir” tarkoittaa venäjäksi rauhaa) hiipuu rikkaan runolliseksi kertomukseksi. Työstettyään runsaasti puhaltimia teoksessaan Vivaldi Universel (Saison 5) Monniot, joka luo lähestulkoon yksin kaikki kappaleensa, vahvistaa tässä taitonsa herkkävaistoisena ja väkevänä säveltäjänä.

MIR ei ole ainoastaan kolmen miehen akronyymi. Jännittävän albumin äänitys ja julkaisu ovat Tritonin käsialaa (www.letriton.com), johon telakoituna Christophe Monniot’n uusi lippulaiva tarjoaa yllätyksellisen matkan hänen oman musiikkinsa uumeniin ja viettelee huikealle retkelle, jonka koko lumovoima kätkeytyy sen kaikkea muuta kuin paikalla pysyvään viehätykseen.”

– Franpi Barriaux – Citizen Jazz – tammikuu 2013

Suomennos ranskan kielestä: Kristina Haataja.

Mikko Innanen & Seppo Kantonen Duo

Innanen & Kantonen Duo soittaa nimikkomiestensä sävellyksiä. Näistä osa on muodollisesti perinteisiä jazzkappaleita, joissa improvisaatio tapahtuu selkeästi teoksen sisällä, kun taas osassa sävellyksen ja improvisaation raja on häilyvä: musiikillinen muoto ja rakenne on asetettu uudelleen arvioinnin kohteiksi. Duon omanlaista ilmaisua ruokkivat suvereeninen soitto ja pirteä mielikuvitus.

Kiertueen aikataulu

ma 30.9. Kerava, hyvinvointikeskus klo 19 / myös Mikko Innanen & Seppo Kantonen / järj. Kerava Jazz ry
ti 1.10. Salo, kulttuuritalo KIVA klo 19 / myös Mikko Innanen & Seppo Kantonen
ke 2.10. Helsinki, Kanneltalo klo 19 / myös Mikko Innanen & Seppo Kantonen
to 3.10. Raahe, Kolme” kuppila klo 21 / järj. Rajatsi ry
pe 4.10. Ylivieska, Akustikka klo 19
la 5.10. Joensuu, Pakkahuone klo 19 / järj. Jazzkerho 76 ry
su 6.10. Jämsä, Pokura klo 16 / järj. Jämsän kulttuuritoimi
ma 7.10. Jyväskylä, Siltasali klo 19
ti 8.10. Turku, Turun seudun musiikkiopisto klo 19
ke 9.10. Loviisa, Keskus Centralen klo 19 / järj. Free Okapi

Kiertueen tuotanto: Marmite Production & Vapaat äänet
Kiertuetta tukevat: Ranskan Instituutti, Ranskan kulttuuriministeriö, Spedidam, Adami, AJC