Malmitalo satsaa jälleen vahvasti jazziin

1441
lukukertaa
Kitaristi Gilad Hekselman on Malmitalon syksyn mielenkiintoisimpia vieraita.
Kitaristi Gilad Hekselman on Malmitalon syksyn mielenkiintoisimpia vieraita.
Kitaristi Gilad Hekselman on Malmitalon syksyn mielenkiintoisimpia vieraita.

 

Malmitalon syyskaudella 2013 on jälleen koko joukko jazzia. Kausi sisältää niin kotimaisia kuin joitakin ulkomaisiakin virtuooseja.

Elokuussa kuullaan jazzin kirjoa intiimisti Alan Matheson – Wade Mikkola Duon seurassa (25.8.). Syyskuussa harvinaista herkkua lupailee UMO soittamalla Quincy Jonesia (4.9.). Upeasti Ella Fitzgeraldin esittämiä kappaleita laulaa ja soi Aili Ikonen & Tribute to Ella (6.9.). Kari Ikonen Trio keittelee kehuttua tuoretta tulkintaa (11.9.). The Great Helsinki Swing Big Band flirttailee yleisön kanssa Marilyn Monroen aikanaan esittämällä musiikilla (18.9.). UMO & Jorma Kalevi Louhivuori ovat uudella tunnerikkaalla tiellä (25.9.). Nikula–Lassila–Ojanen trio koostuu monessa jazzliemessä keitetyistä muusikoista, joilta on lupa odottaa paljon (29.9.). Lokakuun aloittaa kenties syksyn kiinnostavin jazztähti: Gilad Hekselman trioineen (1.10.), hän on idearikas jazzkitaristi New Yorkista.

Loppusyksykin jatkuu yhtä laadukkaissa merkeissä, kuten alle präntätty muhkea lista kertoo.

– – – – – – –

su 25.8. klo 17
Jazz’n Jam
Alan Matheson – Wade Mikkola Duo

Viisitoista vuotta yhdessä soittaneet muusikot ovat syvästi perehtyneet jazzmusiikin historiaan, mikä näkyy ja kuuluu heidän ohjelmistossaan. Se koostuu heidän omista sovituksista varhaisista jazzkappaleista sekä omista sävellyksistä modernimman jazzin puitteissa. Pääosa esitettävästä materiaalista on viime keväänä julkaistulta Duetti-levyltä. Tämä epätavallinen kokoonpano toteuttaa jazzmusiikin koko laajaa kirjoa duon suomissa intiimeissä puitteissa.

Alan Matheson (CA) – kornetti ja piano, Wade Mikkola – kontrabasso.
Liput 6 €

– – – – – – –

ke 4.9. klo 15
60+ Jazzmatinea
This is How I Feel About Jazz – UMO Plays Quincy Jones

Todella harvinaista herkkua on luvassa, sillä konsertissa soitetaan musiikkia, jota on viimeksi kuultu Suomessa vuonna 1960. Silloin itse Quincy Jones orkestereineen esiintyi Kulttuuritalolla. Kapellimestari ja idean isä Vellu Halkosalmi on saanut ohjelmiston suunnitteluun apua Jonesilta, joka on toimittanut alkuperäisiä sovituksia henkilökohtaisesta nuotistostaan UMOn soitettavaksi. Halkosalmi myös taustoittaa musiikkia tarinoilla. Konsertin artisteja on tavattavissa aulassa ennen konserttia klo 14.15–14.45.

Kesto 1h, ei väliaikaa
Liput 5 €
60+ on esitysten sarja, joka on suunniteltu erityisesti yli 60-vuotiaille, mutta nuoremmatkin ovat yhtä tervetulleita. 

– – – – – – –

pe 6.9. klo 19
Aili Ikonen & Tribute to Ella

Upeaääninen scat-laulun mestari esittää kappaleita unohtumattoman Ella Fitzgeraldin pitkän uran varrelta. Aili Ikosta säestävän orkesterin muusikot ovat nuoren jazzsukupolven huippunimiä. Kuusihenkinen yhtye tulkitsee monipuolisesti niin romanttisia balladeita, vauhdikkaita bebop-numeroita kuin lattaritunnelmiakin. Uudet sovitukset Lady Ellan tyyliä kunnioittaen on tehnyt Mikko Pellinen.

Konsertti on osa keväällä ilmestyneen levyn julkaisukonserttisarjaa.

Aili Ikonen – laulu, William Suvanne – saksofoni, huilu, Janne Toivonen – trumpetti, Mikko Pellinen – basso, Tuomas J. Turunen – piano ja Mikko Arlin – rummut.

Kesto väliaikoineen n. 2h
Liput 16/10 € 

– – – – – – –

ke 11.9. klo 19
Kari Ikonen Trio

Uusi ja erilainen jazzpianotrio kokkaa ekspressiivisen ja innovatiivisen keitoksensa parhaista eurooppalaisista raaka-aineista ja vankasta afroamerikkalaisesta perinteestä maustaen hienoimmilla itämaisilla vivahteilla. Chef Kari Ikonen laatii tiiminsä kanssa menun, jossa yhdistyvät luontevasti Ikosen omat luomukset ja tuoreet tulkinnat perinteisistä armenialaisista herkuista kuten myös mestarikokkien Coltrane ja Shorter klassikkoresepteistä.

Kari Ikonen – piano, Ara Yaralyan (ARM) – kontrabasso ja Markku Ounaskari – rummut.

Kesto 70–80 min, ei väliaikaa
Liput 8 € 

– – – – – – –

ke 18.9. klo 19
Marilyn Monroe! The Great Helsinki Swing Big Band featuring Anna Inginmaa

Marilynin tunnetuksi tekemä musiikki ja laulaja Anna Inginmaa ovat luonteva parivaljakko. Inginmaa on jo pitkään laulanut orkesterin mukana eri produktioissa, ja viimein saamme tilaisuuden kuulla hänen ihanaa lauluaan kokonaisen konsertin verran. Illan kapellimestarina toimii Antti Rissanen.

Kesto n. 75 min. Ei väliaikaa.
Liput 18 € 

– – – – – – –

ke 25.9. klo 19
UMO & Jorma Kalevi Louhivuori – The New Way

UMOn Kyky 2012 -kilpailun voittaneen trumpetisti Jorma Kalevi Louhivuoren ympärille räätälöidyssä konsertissa kuullaan solistin kynästä lähtöisin olevia sävellyksiä isolle jazzorkesterille sovitettuina. Ohjelmistossa on myös musiikkia Kenny Wheeleriltä ja Miles Davisilta. Etualalle nousee itseoikeutetusti Louhivuoren ilmeikäs ja tunnerikas trumpetinsoitto, jota hän värittää paikoin erilaisilla efekteillä. UMOa johtaa kapellimestari Kari Heinilä. Illan artisteja on tavattavissa aulassa ennen konserttia klo 18.15–18.45.

Kesto 90 min, väliaika
Liput 16/14 € 

– – – – – – –

su 29.9. klo 17
Jazz’n Jam
Nikula–Lassila–Ojanen trio

Miltä kuulostavat triona monessa jazzliemessä keitetyt arvostetut muusikot Heikki Nikula, Sampo Lassila ja Eero Ojanen? Kolmikko on improvisoijina genren kärkikaartia. Jazzpianisti ja säveltäjä Ojanen on mestari, joka palkittiin jo 1969 jazzliiton Georgie-palkinnolla. Klarinetisti Nikula on erittäin tunnettu taidoistaan myös klassisissa piireissä ja kuuluu useaan merkittävään orkesteriin. Basisti, säveltäjä, tuottaja Lassila on mukana musiikkielämässä etnomusiikin saralta kamari- ja nykymusiikkiin, erityismaininnan ansaitsee hänen osuutensa Suomi-klezmeriin. Mielenkiintoinen ilta tulossa!

Eero Ojanen – piano, Sampo Lassila – kontrabasso ja Heikki Nikula – bassoklarinetti.
Liput 6 €

– – – – – – –

 Ti 1.10. klo 19
Gilad Hekselman Trio

Tunnelma tiivistyy nopeasti, kun kolmikymppinen israelilainen jazzkitaristi Gilad Hekselman nousee lavalle improvisoimaan. Hekselman muutti New Yorkiin noin kymmenen vuotta sitten. Jo muutamassa vuodessa hänet sijoitettiin lupaavana kitaristina samalle linjalle kuin Pat Metheny ja Kurt Rosenwinkel. Hekselmanin kitaran sointi on lämmin ja puhdas, artikulaatio selkeä, improvisaatioideat uskomattoman laajoja. Hän soittaa niin halutessaan hyvin nopeasti, ja hänellä on edistynyt harmonian taju. Soitto liikkuu joustavasti bändin mukana minne vain…

Kesto 75 min, ei väliaikaa
Liput 15 €

– – – – – – –

 pe 4.10. klo 10.30

Ville ja Valle – UMO solistinaan Johanna Försti

Uusi värikäs lastenmusiikkiproduktio perustuu Eero Koivistoisen lastenlevyklassikkoon Muusa ja Ruusa vuodelta 1972. Mukana on uusia versioita Kirsi Kunnaksen lyriikoihin sävelletyistä vanhoista suosikkilauluista ja aivan uusia kappaleita sellaisilta sanoittajilta kuin Timo Kiiskinen, Mikko Perkoila ja Juha Itkonen. Kaikki sävellykset ovat Eero Koivistoisen käsialaa.

UMOn kapellimestarina toimii säveltäjä Eero Koivistoinen.

Ikäsuositus: lapsille
Kesto 45 min, ei väliaikaa
Liput 5 € 

– – – – – – –

to 10.10. klo 19
UMO sol. Jukka Perko & Yona
Tanssii kanssa ajan – Vanhaa ja uutta vanhaa Suomi-iskelmää

Kotimaisen jazzin suurimpiin nimiin lukeutuva saksofonisti ja omintakeinen nuori laulaja-lauluntekijä tuovat konserttiin nostalgisen Suomi-iskelmän tunnelman. Kuulemme viehkeän yhdistelmän rakastettuja melodioita ja Yonan musiikin kaihoisaa lavatanssitunnelmaa. Orkesteriosuuksista vastaa UMO kapellimestarinaan Kari Heinilä. Illan artisteja on tavattavissa aulassa ennen konserttia klo 18.15–18.45.

Kesto n. 90 min, väliaika
Liput 16/14 € 

– – – – – – –

ke 16.10. klo 19
The Great Helsinki Swing Big Band
My Shining Hour – Juki 50v!

Konsertin solistina on ikinuori Juki Välipakka, jazzlaulun suomalainen kuningas, joka viettää tänä syksynä 50-vuotisjuhlaansa. Tule kuulemaan ääntä, joka vain paranee kuin viini vanhetessaan! Kapellimestarina toimii Antti Rissanen.

Kesto n. 75 min. Ei väliaikaa.
Liput 18 € 

– – – – – – –

pe 18.10. klo 19
Kalle Kalima & K-18
Buñuel

Yhtyeen uusi ohjelma on saanut inspiraationsa elokuvaohjaaja Luis Buñuelin (1900–1983) laajasta tuotannosta. K-18:n ohjelmistossa muutamat hänen uransa alku- ja loppupäässä syntyneet elokuvat tulevat valokeilaan, kuten Andalusialainen Koira, Päiväperho, Linnunrata ja Porvariston hillitty charmi.

K-18 esittää säveltäjä ja kitaristi Kalle Kaliman vaikutelmia elokuvista. Siinä missä heidän ensimmäinen levynsä sisälsi Kaliman sävellyksiä Stanley Kubrickin elokuvien pohjalta, seuraava, Jazz-Emma-palkittu Out To Lynch esitti hänen vaikutelmiaan eräistä ohjaaja David Lynchin keskeisistä teoksista. Vuodenvaihteessa julkaistava kolmas albumi tulee sisältämään musiikkia, jota esitetään tässä konsertissa.

Kalle Kalima – sähkökitara, Mikko Innanen – saksofonit, Veli Kujala – neljännessävelaskel-harmonikka ja Teppo Hauta-aho – kontrabasso.

Kesto 2h, väliaika
Liput 8 €

– – – – – – –

su 27.10. klo 17
Jazz’n Jam
Kellari Trio

Jazzsarja jatkaa ainutlaatuisten konserttien järjestämistä. Nyt on vuorossa trio Teemu-Mike–Mikko eli Kellari Trio ja soitinvalikoimasta päätellen hauskaa on luvassa ja herkullisen spontaania improvisointia. Mike Koskinen, joka nykyisin pitää majaa San Franciscossa, vastaa pääosin illan annin sävellyksistä. Trio sai alkunsa Koskisen viime Suomen-vierailulla, kun kolmikko innostui pitämään äänityssession kaikuja kumisevassa kellarissa onnistunein lopputuloksin.

Mikko Innanen – saksofonit, huilut ja perkussiot, Heikki “Mike” Koskinen – Morrison Digital Trumpet, tenor recorder, perkussiot ja Teppo Hauta-aho – basso, sello, perkussiot.

Kesto n. 1h, ei väliaikaa
Liput 6 € 

– – – – – – –

to 31.10. klo 15 ja 19
HOS Big Band – Memories of Monrepos

Lahjakkaista musiikinopiskelijoista ja aktiiviharrastajista koostuva orkesteri juhlistaa 81-vuotista taivaltaan konsertillisella Erik Lindströmin säveltämiä jazziskelmiä. Kappaleet on sovitettu moderniin muotoon big bandille jazzlaulaja Ira Kaspin aloitteesta, joka on myös sanoittanut ne. Sovitukset ovat Antti Rissasen, Ape Anttilan ja Mikko Hassisen käsialaa. Konsertin laulusolistina toimii Ida Juurinen ja kapellimestarina Martti Vesala.

Kesto n. 50 min, ei väliaikaa
Liput 10/5 € (iltapäiväesitykseen 5 € ja iltaesitykseen 10/5 €) 

– – – – – – –

ke 13.11. klo 19
James Bond meets The Great Helsinki Swing Big Band

James Bond -elokuvat ovat aina pitäneet sisällään mieleenpainuvia musiikkinumeroita, ja tässä konsertissa kuulemme näistä tutuista kappaleista vahvasti jazzvoittoisia uusia sovituksia.

Viime vuonna tuli 50 vuotta täyteen ensimmäisen Bond-elokuvan ensi-illasta, ja vuonna 2013 taas voidaan juhlistaa Ian Flemingin ensimmäisen Bond-kirjan 60-vuotissyntymäpäivää. Mikä ihana tekosyy!

Illan kapellimestarina toimii Jussi Lampela.

Kesto n. 75 min. Ei väliaikaa.
Liput 18 € 

– – – – – – –

su 24.11. klo 17
Jazz’n Jam
Yoko Miura – Olavi Louhivuori

Miten mystisesti soi yhdessä japanilainen ja suomalainen avantgarde-jazz? Illan duo antaa siitä kiehtovan näytteen. Euroopassa akselilla Iso-Britannia, Ranska, Sveitsi ja Benelux-maat vieraillut japanilainen pianisti on nyt ensi kertaa Pohjoismaissa. Duo esittää sekä Miuran että Louhivuoren sävellyksiä kuten myös improvisoitua musiikkia – sooloja unohtamatta.

Yoko Miura – piano & Olavi Louhivuori – rummut
Liput 6 €

– – – – – – –

ke 18.12. klo 19
The Great Helsinki Swing Big Bandin svengaava joulukonsertti

Joululauluja vapaasti svengaten! Orkesterin perinteinen joulukonsertti tarjoilee rytmikkään annoksen joululauluja ja saattaa musiikillisen puuron sekaan olla eksynyt mantelikin… Kapellimestarina toimii Antti Rissanen.

Kesto n. 75 min. Ei väliaikaa.
Liput 18 €

…..

Konserttien lipunmyynti p. (09) 310 12000 ja Lippupalvelu

Malmitalo Ala-Malmin tori 1 Helsinki