Wadada Leo Smith ja TUMO julkistavat

1249
lukukertaa

wlsmith

WADADA LEO SMITH & TUMO
Occupy The World
TUM CD 037-2

CD–1: 01 Queen Hatshepsut / 02 The Bell – 2 / 03 Mount Kilimanjaro
(Love And Compassion For John Lindberg)

CD–2: 04 Crossing On A Southern Road (A Memorial For Marion
Brown)
/ 05 Occupy The World For Life, Liberty And Justice

Wadada Leo Smith orkesterinjohtaja, trumpetti
(solistina: 01, 02, 04 ja 05)
John Lindberg kontrabasso (solistina: 03)

TUMO: Verneri Pohjola trumpetti ja electronics; Jari Hongisto pasuuna; Kalle Hassinen käyrätorvi; Kenneth Ojutkangas tuuba; Juhani Aaltonen huilu, altto- ja bassohuilut sekä piccolo; Fredrik Ljungqvist tenori- ja sopraninosaksofonit, klarinetti ja bassoklarinetti; Mikko Innanen altto-, sopraano ja baritonisaksofonit; Seppo Kantonen piano; Iro Haarla harppu; Mikko Iivanainen sähkökitara; Kalle Kalima sähkökitara; Veli Kujala neljännessävelaskelharmonikka; Terhi Pylkkänen viulu; Niels Thorkild Levinsen viulu; Barbora Hilpo alttoviulu; Iida-Vilhelmiina Laine sello; Ulf Krokfors kontrabasso; John Lindberg kontrabasso; Janne Tuomi rummut ja marimba; Mika Kallio rummut; Stefan Pasborg rummut.

Occupy The World on jo ilmestyessään luovan orkesterimusiikin klassikko. Säveltäjä ja trumpetisti Wadada Leo Smith johtaa uutta orkesteria, TUMOa, viidessä laajassa sävellyksessä – yhteensä lähes kaksi tuntia musiikkia – ainutlaatuiseen äänimaailmaan, jossa sävelletyt jaksot kohtaavat vahvat solistit ja kollektiivisen improvisoinnin.

Occupy The World -levyllä esiintyvät säveltäjä ja trumpetisti Wada Wadada Leo Smith ja ensikertaa uusi, suuri improvisoivan musiikin orkesteri, TUMO. Yhteensä 21-henkinen TUMO, joka koottiin tähän projektiin, esittää viisi Smithin laajaa sävellystä, mukaan lukien “Occupy The World For Life, Liberty and Justice,” hänen tähän asti ehkä kunnianhimoisin työnsä. Myös kokoelman neljä muuta sävellystä on levytetty tälle tupla-CD:lle ensimmäistä kertaa: “Queen Hatshepsut,” jonka inspiraation lähteenä toimi tämä muinaisen Egyptin faarao, ensimmäinen historian tuntema merkittävän sivilisaation naishallitsija; “The Bell – 2,” joka ottaa lähtökohdakseen Smithin ensimmäisen levytetyn sävellyksen, “The Bell” (levytetty Anthony Braxtonin 3 compositions of new jazz ‑levylle vuonna 1968); “Mount Kilimanjaro,” sen solistille, basisti John Lindbergille, omistettu konsertto kontrabassolle ja suurelle orkesterille; ja “Crossing On A Southern Road,” koskettava saksofonisti Marion Brownin muistolle omistettu sävellys. Levytyksen pääsolistien, Wadada Leo Smith neljällä sävellyksillä ja John Lindberg yhdellä, lisäksi Occupy The World tuo esille solisteina mm. trumpetisti Verneri Pohjolan, pasunisti Jari Hongiston, saksofonistit Mikko Innasen ja Fredrik Ljungkvistin, huilisti Juhani Aaltosen, pianisti Seppo Kantosen, harpisti Iro Haarlan, haitaristi Veli Kujalan, kitaristit Kalle Kaliman ja Mikko Iivanaisen sekä rumpalit Mika Kallion, Stefan Pasborgin ja Janne Tuomen.

Wadada Leo Smith (s. 1941), jonka juuret ovat Mississippin Delta-alueen bluesmusiikissa ja joka on yksi Chicagon AACM-kollektiivin ensimmäisen sukupolven johtavia muusikkoja, on viime vuosina vahvistanut asemansa yhtenä luovan nykymusiikin johtavista säveltäjistä ja esiintyjistä. Jo 1960-luvun loppupuolella Smith muodosti Creative Construction Company ‑kokoonpanon yhdessä saksofonisti Anthony Braxtonin ja viulisti Leroy Jenkinsin kanssa ja 1970-luvun alkupuolelta hän on lähinnä esiintynyt ja levyttänyt omien kokoonpanojensa kanssa. Hän johtaa tällä hetkellä neljää pääasiallista kokoonpanoa: Golden Quartet, Mbira, Organic ja Silver Orchestra. Toukokuussa 2012, Smith julkaisi tähän asti laajimman levytyksensä, Ten Freedom Summers, neljän CD-levyn kokoelman, joka sisältää kaikkiaan 19 Yhdysvaltojen kansalaisoikeusliikkeen inspiroimaa sävellystä ja oli äskettäin finalisti musiikin Pulizer Prize’in saajaksi ja on muutoinkin saanut osakseen laajaa ylistystä ja monia kunnianmainintoja.

TUMO, Todella Uuden Musiikin Orkesteri, on uusi suuri kokoonpano joka esiintyi ensimmäistä kertaa TUMfest12 ‑tapahtumassa Helsingissä helmikuussa 2012 Wadada Leo Smithin johdolla. TUMOa ei ole tarkoitettu institutionaaliseksi orkesteriksi vaan se on luovasta improvisoidusta musiikista kiinnostuneiden muusikkojen löyhä yhteenliittymä, jonka jäsenistä monet kuuluvat pohjoismaiden johtaviin improvisoidun musiikin esittäjiin. Tässä TUMOn ensimmäisessä versiossa esiintyvät muusikot edustavat eri sukupolvia, eri taustoja ja myös eri maita – Suomen ohella Ruotsi, Tanska, Norja ja Unkari – mutta heitä yhdistää mielenkiinto luovaan improvisoituun musiikkiin. Useimmat TUMOn muusikot omaavat taustan jazzissa ja improvisoidussa musiikissa mutta joukossa on myös klassisen musiikin taustan omaavia soittajia. TUMO on ensiesiintymisessään ainutlaatuinen monipuolisten huippumuusikoiden tapaaminen.