Tinkimätön Kerava Jazz

934
lukukertaa
Hamid Drake.
Hamid Drake.

Festivaalin teemana on tänä vuonna suomalaisten ja ulkomaalaisten jazzmuusikoiden yhteistyö. Ajatus sai alkunsa jo muutama vuosi sitten, kun yhdessä Pepa Päivisen kanssa ideoitiin yhteispohjoismaisen kokoonpanon muodostamisesta festivaalille freejazz-pohjalla. Silloin aika ei vielä ollut kypsä, mutta tänä vuonna idea päätettiin toteuttaa ja samalla laajennettiin se käsittämään muitakin suomalaisia jazzmuusikoita. Niinpä kolme neljästä pääkonserttiryhmästä sisältää suomalaisten lisäksi ulkomaalaisia muusikoita.

Pepan yhtyeeseen valikoitui loppujen lopuksi mielenkiintoinen ryhmä: toisena puhaltajana bassoklarinetisti Paul Austerlitz, kontrabassossa ruotsalainen Johan Berthling ja sokerina pohjalla, rummuissa legendaarinen Hamid Drake. Odotettavissa mielenkiintoinen sekoitus eurooppalaista ja amerikkalaista freejazzia!

Pääkonsertin aloittaa ainutlaatuinen, mutta jazzpiireissä vähemmän tunnettu The World Mänkeri Orchestra. Erikoista yhtyeessä on, että puhaltajat soittavat suomalaisia perinnesoittimia mänkeriä ja lirua. Saundimaailma on kuitenkin hyvin jazztyyppinen, etenkin, kun yhtyettä vahvistaa eurooppalaisten saksofonistien ja bassoklarinetistien parhaimmistoon kuuluva saksalainen Gebhard Ullmann. Hänet tunnetaan parhaiten yhteistyöstään amerikkalaisten muusikoiden, mm. Steve Swellin kanssa.

Festivaalin pääesiintyjä, saksofonisti David Liebman, pääsi maailmanmaineeseen soittaessaan Miles Davisin yhtyeessä vuosina 1970 – 1974. Paljon on kuitenkin tapahtunut sen jälkeen ja nykyään Liebman tunnetaan sopraanosaksofonistina, jolle ehkä vain Wayne Shorter vetää vertoja. Hän on myös arvostettu pedagogi ja hänelle on ansioistaan myönnetty kunniatohtorin arvo kaikkien aikojen ensimmäisenä jazzmuusikkona Sibelius-Akatemiasta vuonna 1997. Sieltä ovat hänelle tulleet tutuiksi tämänkertaiset soittokumppanit rumpali Jussi Lehtonen, pianisti Aki Rissanen ja basisti Jori Huhtala. Hienoa, että nuoret suomalaiset muusikot pääsevät esiintymään maailmantähden kanssa!

Neljäs pääkonserteissa esiintyvä ryhmä, Sabir Mateenin ja Matthew Shippin muodostama duo, kuuluu perinteiseen Kerava Jazz tarjontaan. Jo aiemminkin Keravalla esiintyneet muusikot tunnetaan tinkimättöminä avantgardisteina, oman tiensä kulkijoina.

Festivaalin muut esiintyjät ovat kotimaisia: jatkuvasti suosiotaan kasvattava, huippumuusikoista koostuva Timo Lassy Band, naisjazzlaulajien parhaimmistoon kuuluva Sanni Orasmaa yhdessä Mikko Innasen ja Kari Ikosen kanssa sekä Jari Perkiömäen isännöimä Latijazz Jam Band.

Kerava Jazzin nettisivut

Facebook-sivut