Kevään jaZZantia Helsingissä

1210
lukukertaa
Aki Rissasen jaZZantia kuullaan 22. tammikuuta. Kuva: Maarit Kytöharju.
Aki Rissasen jaZZantia kuullaan 22. tammikuuta. Kuva: Maarit Kytöharju.

Helsinki Jazz ry jatkaa jaZZanti-konserttisarjaa tuoden esille mielenkiintoista nykyjazzia ja improvisaatiomusiikkia ravintola Laulumiehissä. Konserttikonseptissa luodaan välitön vuorovaikutussuhde muusikoiden ja kuuntelijoiden välillä. Musiikki soi tilan hyvän akustiikan ansiosta mahdollisimman luonnollisena ja vahvistamattomana, ainoastaan tarvittaessa käytetään instrumenttikohtaisia vahvistimia. Alkuvuoden ohjelma on mielenkiintoinen ja monipuolinen, se tarjoaa kiinnostavia, myös uusia, suomalaisia jazzyhtyeitä ja sekä ulkomaisen muusikkovieraan Belgiasta.

Konsertteja tukevat Helsingin kulttuurikeskus ja ESEK/VAKA.

jaZZanti-konsertti 22.01.2013 klo 19.00: trio Aki Rissanen, Robin Verheyen ja Markku Ounaskari julkaisee debyyttialbuminsa Aleatoric (Eclipse Music)

Vuoden ensimmäisessä konsertissa Aki Rissasen, belgialais-amerikkalaisen Robin Verheyenin ja Markku Ounaskarin tuore trio julkaisee debyyttialbuminsa Aleatoric (Eclipse Music). Yhtye esittää Aki Rissasen ja Robin Verheyenin sävellyksiä, Rissasen sovitukset kotikaupunkinsa Kuopion “kansallislaulusta” Kallaves-kappaleesta sekä Frederic Mompou Musica Callada- pianosarjasta. Musiikillisesti liikutaan irtonaisen svengin, impressionismin, romantiikan ja vapaan improvisaation teillä.

Pianisti Aki Rissanen on Euroopan kiinnostavimpia nuoren polven jazzpianisteja. Omien kiiteltyjen soolo- ja yhtyeprojektien lisäksi hänet tunnetaan yhteistyöstä mm. Verneri Pohjolan, Jukka Perkon ja UMO Jazz Orchestran kanssa. Rissanen on säveltänyt ja esittänyt musiikkia Kristian Smedsin ”Mr. Vertigo” Kansallisteatterissa sekä säveltänyt elokuvamusiikkia animaatioon ”Amorandom”.

Robin Verheyen edustaa modernia kansainvälistä jazzmuusikkopolvea. Lukuisia kilpailuvoittoja (mm. Django D’ Or Belgiassa) saavuttanut Verheyen tunnetaan maailmalla poikkeuksellisen ilmaisuvoimaisena saksofonistina. Belgialaislähtöinen muusikko asuu ja työskentelee nykyään pääasiassa New Yorkissa.

Markku Ounaskari on eurooppalaisen jazzin merkittävimpiä rumpaleita. Viimeksi legendaariselle ECM-levy-yhtiölle levyttänyt Ounaskari (mm. Kuara, yhdessä Samuli Mikkosen ja Per Jorgensenin kanssa) tuo nuorten solistien yhtyeen sointiin mittavan kokemuksen tuomaa syvyyttä.

jaZZanti-konsertti 29.01.2013 klo 19.00: Big Blue

Jorma Kalevi Louhivuori – trumpetti, Antti Kujanpää – piano, Jori Huhtala – basso ja Joonas Leppänen – rummut

Big Bluen jäsenet vaikuttavat nykyään Helsinki-Berliini-Göteborg-akselilla. Yhtye esittää jäsentensä sävellyksiä, jotka liikkuvat ennakkoluulottomasti jazzmusiikin kentällä laidasta laitaan; kvartetti kaihtaa lokerointia ja pitää kaikki tiet avoinna musiikillisilla tutkimusmatkoillaan.

Helmikuussa 2012 kokoonpano esiintyi arvostetulla 12 Points! -festivaalilla Portugalissa, jonka jälkeen yhtye kutsuttiin mukaan organisaation järjestämään 12 Points Plus -ohjelmaan. Tarkoituksena on promotoida bändiä sekä järjestää esiintymisiä festivaaleille ja klubeille ympäri Euroopan. Big Blue on taatusti yksi niistä yhtyeistä, joita kannattaa seurata kansainvälistä läpimurtoa ajatellen.

Helsingin Sanomien kriitikko Jukka Hauru kuvailee Big Blueta osuvasti: ”Virtuositeettia, herkkyyttä ja vapautta ilman jazzin kaavamaisia turvaverkkoja”.

Trumpetisti Jorma Kalevi Louhivuoren, pianisti Antti Kujanpään, basisti Jori Huhtalan ja rumpali Joo- nas Leppäsen Big Blue on omaleimaista modernia jazzia esittävä yhtye. Jyväskylässä 2000-luvun alussa nimellä ”Myöhä” perustettu kvartetti julkaisi italialaiselle Cam Jazz -levymerkille debyyttilevyn- sä vuonna 2011 ja odotettu kakkosalbumi ilmestyy alkukeväästä samalle yhtiölle. Kokoonpanon muusikot ovat tuttuja useista kokoonpanoista, mm. The Northern Governorsista, Sun Triosta, Kvaldasta, Auteur Jazzista ja Vibraltarista. Kaikki yhtyeen jäsenet säveltävät aktiivisesti sekä Big Bluelle, että muille kokoonpanoille.

Torstai 14.2.2013 jaZZanti-konsertti Esa Helasvuo: Stella Nova -levyn julkaisukonsertti ja duo Joonas Riipan kanssa

Esa Helasvuo: piano ja Joonas Riippa: rummut

Esa Helasvuo on pitkän linjan pianon taitaja ja hänen tuleva levynsä on improvisaatiopohjainen annos Esan pianotaidetta. Konsertissa hän soittaa myös mestarirumpali Joonas Riipan kanssa improvisaatioduoja. Konsertti järjestetään yhteistyössä TUM Records Oyn kanssa.

jaZZanti-konsertti 19.02.2013 klo 19.00 Nordic Trinity

Juhani Aaltonen: huilu ja tenori saksofoni, Mikko Iivanainen: kitara ja Klaus Suonsaari: rummut

Nordic Trinity -kokoonpanossa kolmen eri sukupolven soittajat yhdistävät voimansa! Yhtyeen esittämä materiaali perustuu soittohetkessä tapahtuvaan luovaan improvisointiin sekä soittajien väliseen mahdollisimman kuuntelevaan ja reagoivaan kommunikointiin. Yhtyeen ohjelmisto koostuu pääasiassa jäsentensä omista sävellyksistä, joka edustaa tyylillisesti rohkean mielikuvituksellista, herkkää ja yllättävää free jazzia. Maaliskuussa 2012 kahdella keikalla äänitetty livelevy julkaistaan.

Juhani Aaltonen (s. 1935 ) on maailmanluokan saksofonisti, jolle on ominaista vahva tarinankerronta sekä puhutteleva soundi. Suomalaisen jazzin legenda on monivaiheisella urallaan tehnyt aktiivista yhteistyötä mm. suomalaisen jazzin modernistien eli Edward Vesalan, Otto Donnerin, Heikki Sarmannon ja Paroni Paakkunaisen kanssa. Vuonna 1968 Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnolla palkittu Aaltonen on tuttu myös mm. Tasavallan presidentistä, Suhkan Uhkasta sekä UMO:sta, jonka perustamisessa Aaltonen oli mukana. Yli neljäkymmentä vuotta kestänyt ura jatkuu siis yhä vahvana ja ”Junnu” tunteekin olevansa tällä hetkellä uransa huipulla.

Klaus Suonsaari (s. 1959) on yksi harvoja suomalaisia jazzmuusikoita, jolla on merkittävä kansainvälinen ura. Hän on jo 20 vuoden ajan toiminut New Yorkissa rumpalina ja säveltäjänä. Vuonna 1992 Pori Jazz Vuoden Taiteilija -palkinnolla palkittu Suonsaari on esiintynyt ja levyttänyt lukuisten kansainvälisten huippujazzartistien kuten Geri Allenin, Bob Bergin, Tom Harrellin, Joe Lovanon ja Diana Krallin kanssa. Hänen sävellyksensä ”Big Foot” on levytetty Diana Krallin Stepping Out ja Niels Lan Doky Trio Montmarten Scandinavian Reminiscence CDllä. Suonsaari on myös levyttänyt omalla nimellään lukuisia levyjä, joista mainittakoon uusimmat, Klaus Suonsaari Live in Helsinki (KSJAZZ) ja Klaus Suonsaari/Frank Carlberg Fallingwater (KSJAZZ).

Mikko Iivanainen (s. 1975) tunnetaan mm. Free Control-yhtyeen perustajajäsenenä sekä Kurkirku-yhtyeestä ja Johanna Iivanainen duosta. Laajan soundivalikoiman omaava kitaristi-säveltäjä on Nordic Trinityn alullepanija. Hän on esiintynyt mm. Ulf Krokforsin ja Iro Haarlan johtamalla Loco Motife Penguin Beguine -levyllä (TUM 2005. Palkittiin Jazz Emmalla vuoden 2005 parhaana kotimaisena jazzlevynä) . Mikko on esiintynyt kansainvälisen Tales-yhtyeen kanssa Itävallassa ja Marokossa sekä muiden yhtyeiden kanssa Ruotsissa ja Liettuassa festivaaleilla ja klubeilla. Yhtye on aiemmin julkaissut kolme levyä KSJZZ-levymerkillä: Wonders Never Cease (2006, Jazz- Emma-ehdokkuus), Eternal Echoes (2008. Valittiin yhdeksi parhaista jazzlevyistä amerikkalaisella All About Jazz-sivustolla www.allaboutjazz.com) sekä Plays The Music Of Edward Vesala (2011).

jaZZanti-konsertti 28.02.2013 klo 19.00 Hepa Halmeen Prospekti julkaisee albuminsa Prospektrum

Hepa Halme: saksofonit ja huilut, Matti Riikonen: trumpetti, Ilmari Pohjola: vetopasuuna, Esa Onttonen: kitara, Arttu Tolonen: baritonikitara ja Affe Forsman: rummut.

Konsertti järjestetään yhteistyössä TUM Records Oyn kanssa.

Paikka ja liput

Kaikki konsertit alkavat klo 19.00 (ravintolan ovet avautuvat klo 18.30). Ravintola Laulumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki. Liput 12 €, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 8 €, pariskunnat 8 + 8 €. Ennakkoliput: Digelius Music, Laivurinrinne 2 (www.digelius.com).

Lisätiedot: Helsinki Jazz ry