Björkenheimin ja Corneloupin yhtyeet Vapaat Äänet -kiertueella

943
lukukertaa
Raoul Björkenheimin Ecstasy tien päällä.
Raoul Björkenheimin Ecstasy tien päällä.

Vuoden 2012 Vapaat Äänet -kiertueella voimansa yhdistävät kaksi kärkiyhtyettä: ranskalainen François Corneloup trio sekä Raoul Björkenheimin uusi suomalainen kvartetti Ecstasy.

Itseoppinut baritonisaksofonisti François Corneloup nousi legendaarisesta Compagnie Lubat’sta ja on johtanut omia kokoonpanojaan vuodesta 1995 lähtien. Poikkeuksellisen taitava soittaja on ollut monessa mukana niin Eurooppassa kuin Atlantin toisellakin puolella. Mainittakoon NeXT yhtye Dominique Pifarélyn, Dean Magraw’n, Chico Huffin ja JT Batesin kanssa, sekä Ursus Minor –yhtye yhdessä englantilaisen pianisti Tony Hymasin kanssa. Rivimiehenä hän soittaa mm. Henri Texier sextetissä. Suomessa hänet muistetaan erityisesti triostaan Claude Tchamitchianin ja Eric Echampardin kanssa. Kymmenen vuoden tauon jälkeen Corneloup tekee paluun Suomeen komean uuden trionsa kanssa.

Suorastaan hengästyttävää vauhtia teemasta toiseen etenevän energisen trion kontrabassossa taituroi säteilevä Hélène Labarrière ja rummuissa suvereeni Simon Goubert.

Kaksikymmentävuotiaana ammattiuransa aloitanut Labarrière sai heti mahdoliisuuden soittaa sellaisten jazzikonien kanssa kun Johnny Griffin, Art Farmer ja Lee Konitz. Swing ja bebop-alkuvuosien jälkeen hän kehitti omia projekteja, mm. Quintet Machination 90-luvulla. Noina vuosina hän myös soitti ja levytti Vienna Art Ensemblen kanssa. Ranskassa hän on soittanut mm. Sylvain Kassapin, Marc Ducret’n ja Yves Robertin yhtyeissä. Vuonna 2007 hän perusti kvartetin ”Les temps changent” (Ajat muutuvat), jossa soittavat François Corneloup, kitaristi Hasse Poulsen ja rumpali Christophe Marguet.

Simon Goubert opiskeli ensin pianoa, mutta aloitti rumpujen soittamisen sen jälkeen, kun kuuli Kenny Clarkea konsertissa 10-vuotiaana. John Coltranen musiikki on tehnyt häneen syvän vaikutuksen uran alussa. Vuodesta 1987 vuoteen 1997 hän soitti säännöllisesti triona pianisti Mikey Graillerin ja basisti Albi Cullazin kanssa. 90-luvulla hän on vaikuttanut pianistina Christian Vanderin Offering ja Magma –yhtyeissä ja sitten toisena rumpalina Welcome-yhtyeessä, jonka hän perusti legendarisen Vanderin kanssa. Suomessa hän soitti vuoden 2009 Pori Jazzeilla duona pianisti Sophia Domancichin kanssa.

Mieluummin kun solistina eturivissä Corneloup pyrkii vaikuttamaan yhteissoundiin yhtyeen sisältä. Tämä hiottu triosoundi on ilmisselvä lavalla ja levylläkin. Valo ja väri pääsevät esille mustasta massasta kuin Matissen ja Soulages’n maalauksissa. Vuonna 2010 ilmestynyt ”Noir Lumière” –albumi valittiin Jazz Magazine–Jazzmanin kuukauden levyksi. Albumin Suomen jakelusta vastaa Digelius.

Raoul Björkenheim on kulmakivi suomalaisessa jazzkitaroinnissa. Uuteen kvartettiinsa Björkenheim on löytänyt nuoret jazzkomeetat, saksofonisti Pauli Lyytisen ja kontrabasisti Jori Huhtalan. Konkarirumpali Markku Ounaskarin kanssa yhtye syöksyy musiikkiin, joka vie jazzin jälleen uusille urille yhdistämällä svengaavia polyrytmejä ja vapaatonaalisia sointimaailmoja.

Raoul Björkenheimin rajoja rikkova kitarismi tuli tunnetuksi Krakataun, Phantom Cityn ja Edward Vesalan Sound and Furyn riveissä. ECM:n julkaisut 1990-luvun alussa toivat Björkenheimille kansainvälistä mainetta, ja sittemmin hän on levyttänyt ja esiintynyt muun muassa Toshinori Kondon, Trevor Dunnin, Henry Kaiserin ja Mats Gustafssonin kanssa. Tällä hetkellä Björkenheimin yhtyeitä ovat Ecstasyn lisäksi Scorch Trio (Ingebrigt Håker Flatenin ja Frank Rosalyn kanssa), Blixt (Bill Laswellin ja Morgan Ågrenin kanssa) sekä trio Hamid Draken ja William Parkerin kanssa. Hän on säveltänyt myös orkesteri-, big band- ja elokuvamusiikkia.

Säveltäjä-muusikko Pauli Lyytinen hallitsee suvereenisti saksofoniperheen kaikki soittimet bassosta sopraanoon. Lyytisen hämmästyttävä tekninen virtuositeetti ja kokeileva mielenlaatu on ihastuttanut niin kovan luokan free- kuin kokeilevan popin kokoonpanoissa. Lyytinen on luonut saksofonille uusia rooleja yhtyeissä Elifantree, Defekt, Kauhukakara ja Minor DeLuxe. Ecstasyssa Lyytinen astuu ulos säestäjän roolistaan ja päästää improvisointikykynsä valloilleen.

Jori Huhtala tuo bändiin vahvan läsnäolon jykevällä kontrabasson soitollaan. Huhtalan soitossa on kaikuja jazzbasismin perinteestä, mutta ennen kaikkea hän on luonut oman persoonallisen tyylinsä jolle on viime vuosina riittänyt kysyntää. Hänen soittoaan on kuultu muun muassa yhtyeissä Kvalda, Big Blue, Panu Savolainen Proprius, Hanne Pulli Space Machine, sekä Jussi Fredriksson Jazz Wars.

Markku Ounaskari on levyttänyt paljon ECM:lle, joka julkaisi Kuára-yhtyeen levyn 2010. Ounaskari on soittanut miltei kaikkien Suomi-jazzin merkittävimpien soittajien kanssa sekä muun muassa maailmantähtien LeeKonitz, Kenny Wheeler, Tomasz Stanko ja Marc Ducret riveissä. Levytykset ja kiertueet Piirpauke- ja Pekka Pohjola Group -kokoonpanojen kanssa työllistivät Ounaskaria hänen uransa alkuvuosina. Björkenheim ja Ounaskari ovat soittaneet yhdessä pitkään, viimeksi Juhani Aaltosen kvartetissa.

Yhtyeet ottavat varaslähdön 23.10., Ectasy Tammisaaren Kareliassa ja Corneloup trio Hämeenlinnan Suistossa. Yhteinen Suomen kiertue käsittää seitsemän konserttia ja käynnistyy Porista 24.10. Viimeinen konsertti on 31.10. Helsingin Kanneltalossa. Kyseessä on järjestyksessään 23. ranskalais-suomalainen kiertue, jonka Suomen Jazzliitto ja Vapaat äänet yhdessä toteuttavat. Vuodesta 1996 alkanut hanke on tänä vuonna ensimmäisen kerran osana Valtakunnallisten Jazzpäivien ohjelmaa 26.10. Joensuussa.

Raoul Björkenheim Ecstasy (Suomi)
Raoul Björkenheim > kitara
Pauli Lyytinen > saksofoni
Jori Huhtala > kontrabasso
Markku Ounaskari > rummut
http://raoulbjorkenheim.com 

François Corneloup trio (Ranska)
François Corneloup > baritonisaksofoni
Hélène Labbarrière > kontrabasso
Simon Goubert > rummut
http://www.myspace.com/francoiscorneloup

Kiertueen aikataulu :
Ti 23.10. Tammisaari, Karelia (Raoul Björkenheim Ecstasy) klo 19
Ti 23.10. Hämeenlinna, Suisto-klubi (François Corneloup trio) klo 20
Ke 24.10. Pori, KulttuuriKulma klo 20
To 25.10. Raahe, Raahen teatteri klo 19 (Corneloup trio) Rytmikellari klo 20:30 (Björkenheim Ecstasy)
Pe 26.10. Joensuu, kulttuurikeskus Karjalantalo / Valtakunnalliset Jazzpäivät http://jazzkerho-76.fi/jazzpaivat/
La 27.10. Kuopio, OP Jazzklubi klo 21
Su 28.10. Kerava, Keravan teatteri klo 18
Ti 30.10. Salo, kulttuuritalo Kiva klo 19
Ke 31.10. Helsinki, Kanneltalo klo 19

Sen lisäksi:
La 30.11. Tallinna, Jazzclub No99 / Jõulu Jazz (Raoul Björkenheim Ecstasy)

Videolinkit:

François Corneloup trio: Noir Lumière 1
http://www.youtube.com/watch?v=Yws5gX-_ej8

François Corneloup trio: Noir Lumière 2
http://www.youtube.com/watch?v=lRzUU14ThZE&feature=related

Raoul Björkenheim Ecstasy, Live at Tampere Jazz Happening 2011: Heads and Tails
http://www.youtube.com/watch?v=Pi9B990F1xc

Raoul Björkenheim Ecstasy, Live at Tampere Jazz Happening 2011: Acid Rain
http://www.youtube.com/watch?v=jgNAM0zsGjc&feature=related 

Kiertueen yhteistuotanto Suomen Jazzliitto ja Vapaat äänet.
Kiertuetta tukevat Adami, CNV, Ranskan Instituutti, Esek ja Luses.