Jaska Lukkarinen Trio: levy ja kiertue

1882
lukukertaa

Suomen seuratuimpiin nykyjazzareihin kuuluva rumpali Jaska Lukkarinen juhlistaa syyskuussa uuden albuminsa julkaisua. Miehen toinen triolevy Neutral Terrain on samalla lähtölaukaus Lukkarisen omalle Jaskaa-levymerkille. Mukana ilmavasti svengaavassa Jaska Lukkarinen Triossa ovat bändiliiderin lailla kotimaisen nuoren jazzin eturintamaan kuuluvat saksofonisti Jussi Kannaste ja basisti Antti Lötjönen, joiden kanssa Lukkarinen onnisuu luomaan rytmisesti ja melodisesti vahvaa, vapautuneen kuuloista nykyjazzia.

Kiireisenä artistina tunnettu Jaska Lukkarinen on tuttu näky usean Suomi-jazzin kärkikokoonpanojen rumpupallilta. Muiden muassa Ricky-Tick Big Band, Dalindeò, Jukka Eskola Quintet ja Honey B & T-Bones kuuluvat Lukkarisen energistä rumputyöskentelyä hyödyntävien yhtyeiden joukkoon. Toisella levyllään nuori rumpali astuu askeleen eteenpäin myös bändinjohtajana, säveltäjänä ja artistina. Monessa mukana olevan Lukkarisen plakkarista löytyy myös valinta Pori Jazzin vuoden taiteilijaksi 2010.

Jaska Lukkarinen Trio lähestyy Neutral Terrain -albumilla jazzia genren amerikkalaisen perinteen kautta, jatkaen ensialbuminsa viitoittamalla tiellä ja samalla syventäen ilmaisuaan. Musiikilla on tilaa hengittää ja trio improvisoi pakottoman oloisesti. Jussi Kannasteen saksofoni astelee kuulaasti rytmikaksikon tukevan svengin päällä ja minimalistisista osasista rakentuu huomattavan täyteläinen ja tiivis kokonaissoundi.

Lukkarinen on alusta alkaen visioinut triolleen pitkää ikää ja usein projektiluontoisella nykyisellä jazzkentällä harvinaista ”bändimäisyyttä”. Uudella albumilla yhtenäisyys näkyy soiton lisäksi mm. kaikken trion jäsenten osallistumisena saävellystyöhön.

Samalla Lukkarinen ottaa myös rohkean askeleen tuoreen Jaskaa-levymerkkinsä perustajana. Nykyinen musiikkialan ilmapiiri suosii hänen mukaansa itse tekemistä, johon tässä tapauksessa liittyy myös aktiivisuus keikkamyyntirintamalla. CD-formaatin lisäksi myös mp3-latauskoodin sisältävänä vinyyliversiona julkaistavaa Neutral Terrainia juhlistetaan suomalaisittain poikkeuksellisen laajalla yhdentoista konsertin kiertueella.

Paitsi kotimaisen jazzin syksyn merkkitapaus, Neutral Terrain on hieno osoitus Jaska Lukkarisen kokonaisvaltaisesta visiosta artistina.

Neutral Terrain -albumin julkaisukiertue, Jaska Lukkarinen Trio:
1.9. Jyväskylä: Poppari
2.9. Joensuu: Teatteriravintola
3.9. Kuopio
4.9. Hämeenlinna, Suistoklubi
7.9. Pori, Palmgren-opisto
8.9. Helsinki: KoKo Jazz-klubi
9.9 Viitasaari, Miekkaniemi
10.9 Mikkeli
12.9 Savonlinna
13.9. Oulu, Valve-sali
14.9. Tornio