Renaud García-Fons Helsingin Juhlaviikoille

1323
lukukertaa
Renaud García-Fons.
Renaud García-Fons.

Keskiviikkona 31.8. klo 19.00 Juhlaviikkojen Huvila-teltan hurmaa ranskalainen, juuriltaan katalonialainen 5-kielisen kontrabasson taituri Renaud García-Fons. Melodisesta lahjakkuudestaan tunnetun García-Fonsin musiikissa kuullaan vaikutteita jazzista, flamencosta, tangosta, afrikkalaisesta, latinalais-amerikkalaisesta, arabialaisesta ja intialaisesta musiikista, klassisesta musiikista sekä kansanmusiikista. Hän esiintyy Juhlaviikoilla Linea del Sur -kokoonpanon kanssa.

Perjantaina 19.8. Huvila-teltassa nähdään  klo 19.00 soulin ja jazzin suurmiehet Allen Toussaint ja Mose Allison. Pianosvengistään tunnetun Allen Toussaintin ura on kestänyt jo yli viiden vuosikymmenen ajan. Soittamisen lisäksi hän on tuottanut, sovittanut ja tehnyt musiikkia toisille artisteille. Toussaint on tehnyt yhteistyötä muun muassa Elvis Costellon, Neil Youngin, Eric Claptonin sekä lukuisten jazzin suuruuksien kanssa. Huvilassa hän esiintyy soolona vallaten lavan karismallaan. Beatnik-bluesin legenda Mose Allisonin omaperäinen jazzin ja bluesin sekoitus klassisen musiikin vivahteilla höystettynä vetoaa sukupolvesta toiseen. Mose esiintyy Huvilan konsertissa trionsa kera.

Portugalilais-kapverdeläinen Carmen Souza esiintyy Huvilassa maanantaina 29.8. klo 19.00. Souzan akustinen ja intiimi jazz flirttailee afrikkalaisten rytmien kanssa. Lahjakas Souza tuottaa itse levynsä, soittaa kitaraa ja Rhodes-pianoa sekä laulaa persoonallisella, mieleenpainuvalla äänellään, joka on ihastuttanut jazzyleisöjä ympäri maailmaa. Souzan kanssa samassa konsertissa kuullaan myös virolaisen Hedvig Hanson Groupin musiikkia.

Huvilassa konsertoidaan festivaalin jokaisena iltana. Huvilan kansainväliset ja kotimaiset tähdet juhlivat maailmanmusiikillisia fuusioita ja yhdistelevät ennakkoluulottomasti vieraita elementtejä tuttuun. Maailmanmusiikin suurnimien Afrocubismin, Renaud García-Fonsin ja La Bottine Sourianten rinnalla nähdään myös mm. indie-poppari Ron Sexsmith. Fatoumata Diawara punoo lämpimällä äänellään poppia, jazzia ja soulia afrikkalaiseen wassalou-perinteeseen.

Huvilaan saapuu myös eteerinen Lisa Ekdahl. Bossa novaa tarjoaa pitkän linjan brasilialainen musiikintekijä Marcos Valle. Kymmenhenkinen kuubalaiskuoro The Creole Choir of Cuba kutsuu yleisön ”sunnuntaimessuun”, josta hartaus on kaukana. Huvilan kotimaisia erikoisuuksia ovat mm. Palefacen & Koiton Laulun yhteiskeikka sekä Von Hertzen Brothersien ja Rubikin tribuutti Queenille.

UMO, Avanti! ja Kapsäkki yhdistävät Juhlaviikoilla voimansa sovittaen näyttämölle legendaarisen maineen saavuttaneen, Bertolt Brechtin ja Kurt Weillin ”epäoopperan”, Mahagonnyn. Kokonaisuuden kuvittaa esitystilanteessa sarjakuvataiteilija Ville Ranta.

Jazzia kuullaan myös Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali Viapori Jazzin puitteissa. Viapori Jazzissa esiintyvät tänä vuonna mm. Emma Salokoski, Yona, Pekka Kuusisto, Paula Vesala ja Verneri Pohjola.

Helsingin juhlaviikot on Suomen suurin taidefestivaali, joka järjestetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa. Tämän vuoden monipuolisen ohjelmiston punaisena lankana kulkee ajatus kulttuurisista kohtaamisista ja törmäyksistä monissa erilaisissa muodoissa. Ohjelmistossa on musiikkia, teatteria, tanssia, kuvataidetta, elokuvaa ja kaupunkitapahtumia – vierailijoina sekä kansainvälisiä että kotimaisia huippuartisteja. Vuonna 2011 festivaali järjestetään 19.8.-4.9. Juhlaviikoilla on myös ilmaista ohjelmaa esimerkiksi Taiteiden yönä, jolloin tapahtumien pyörteessä liikkuu tuhansittain ihmisiä.

Lisätiedot ja koko ohjelma