TUMfest 2010

798
lukukertaa
Kalle Kalima
Kalle Kalima.
Kalle Kalima
Kalle Kalima.

Savoy-teatterissa 10.4. järjestettävä jazzfestivaali TUMfest10 tarjoaa läpileikkauksen improvisoituun kotimaiseen musiikkiin. Juhani Aaltosen 75-vuotisjuhlavuosi käynnistyy TUMfestin myötä ja Emma-palkittu Verneri Pohjola esiintyy yhdessä Black Motorin kanssa.

Edellisen kerran vuonna 2007 järjestetty jazzlevymerkki TUM Recordsin tuottama ”Todella Uuden Musiikin” -festivaali eli TUMfest palaa ohjelmistoon huhtikuussa. Lauantaina 10.4. Helsingin Savoy-teatterissa kaksiosaisena konserttikokonaisuutena järjestettävä tapahtuma kerää saman katon alle mittavan määrän ajankohtaisia nimiä kotimaisen improvisoidun musiikin kentältä ja edustaa samalla läpileikkausta TUM Recordsin katalogista. Mukana ovat mm. 75-vuotisjuhlavuotensa tällä konsertilla käynnistävän Juhani Aaltosen kvartetti, Verneri Pohjola & Black Motor, Iro Haarlan uusi kotimainen sekstetti sekä Mikko Innanen & Innkvisitio. Tapahtuman liput tulivat myyntiin Lippupalvelussa keskiviikkona 3.3.

TUMfest10 käynnistyy klo 15:00 alkavalla iltapäiväkonsertilla. Omista kokoonpanoistaan sekä esimerkiksi Edward Vesalan Sound & Furysta ja Krakatausta tunnetulta saksofonisti/multi-instrumentalisti Jone Takamäeltä kuullaan aluksi harvinainen sooloesiintyminen. Vastikään Emma-palkittu trumpetisti Verneri Pohjola puolestaan yhdistää voimansa tamperelaisen Black Motor -kokoonpanon kanssa. Pohjolalta on myös luvassa uusi levy TUM Recordsilla myöhemmin tänä vuonna. Pianisti-säveltäjä Iro Haarlan uusi kotimainen sekstetti on kolmas TUMfest10-iltapäivän esiintyjistä. Kokoonpano levyttää TUM Recordsille pian festivaalin jälkeen.

TUMfest10:n iltakonsertti alkaa klo 20:00 ja pitää sisällään toiset kolme kovatasoista kokoonpanoa. Maamme jazzkitarismin huippunimet Raoul Björkenheim ja Kalle Kalima valtaavat ensin lavan duona. Saksofonisti Mikko Innanen tuo lavalle Innkvisitio-kokoonpanonsa, joka julkaisee kuluvan vuoden aikana toisen albuminsa TUM Recordsilla. Tällä kertaa yhtyeen vieraana soittaa liettualainen saksofonisti/klarinetisti Liudas Mockunas. Illan päättää maamme legendaarisimpiin jazzhahmoihin lukeutuva saksofonisti/huilisti Juhani Aaltonen, joka esiintyy tuoreen kvartettinsa kanssa. Konsertilla myöhemmin tänä vuonna 75 vuotta täyttävä Aaltonen käynnistää juhlavuotensa helsinkiläisyleisön edessä. Viime vuonna Valtion Säveltaidepalkinnon vastaanottanut veteraani edustaa kvartettinsa kera Suomea myös huhtikuun lopulla Bremenin Jazzahead! -tapahtuman arvostetussa showcase-sarjassa.

TUMfest10:n myötä TUM Records juhlistaa myös julkaisutoimintansa uudelleen aktivoitumista. Vuoden 2009 lopussa ilmestyneet Juhani Aaltonen Quartetin (Conclusions) ja Kalle Kalima & K-18:n (Some Kubricks of Blood) kiitetyt levyt saavat kuluvana vuonna jatkoa noin 10 uudesta levystä, joissa on mukana sekä kotimaisia että kansainvälisiä huippuartisteja.

TUMfest 2010, lauantai 10.4. Savoy-teatteri
Klo 15.00 Jone Takamäki Solo Verneri Pohjola & Black Motor Iro Haarla Sextet
Klo 20.00 Raoul Björkenheim & Kalle Kalima Duo Mikko Innanen & Innkvisitio Juhani Aaltonen Quartet
Liput: Yksi konsertti 28/18 euroa, kaksi konserttia 45/28 euroa