Raahen Rantajatsit 2009

1069
lukukertaa

Uuden johtajan saanut Raahen Rantajatsit luottaa suomalaisen musiikin vetovoimaan, mutta mukana on toki myös muutama kansainvälinen huippuvierailija. Legendaarisen saksalaispianistin Alexander von Schlippenbachin luotsaama kvintetti Monk’s Casino tarjoilee toisen legendan, pianisti-säveltäjä Thelonious Monkin (1917-82) säveltuotantoa aivan uudesta näkökulmasta katsottuna. Maestron itsensä lisäksi trumpetisti Axel Dörner ja klarinetisti Rudi Mahall tuovat kokoonpanoon ennennäkemätöntä solistivoimaa – hurttia huumoria unohtamatta.

Ranskalaisen Marc Ducret Trion muusikot ovat jo kokeneita Suomen-kävijöitä, mutta groovaavan voimatrion muusikoita kuuntelee aina mielikseen. Charmantti basisti Bruno Chevillon ja kekseliäs rumpali Eric Echampard pitävät huolta siitä, että kitaristi Marc Ducret’n monipuolisuus tulee mahdollisimman hyvin esiin.

Fantin konserttikokonaisuuden aloittaa kuitenkin itseoikeutetusti kunnianosoitus joulun alla edesmenneelle basisti-säveltäjä Pekka Pohjolalle. Pekan pojat Verneri ja Ilmari ovat koonneet uudelleen Vähällä sähköllä -kokoonpanon, joka oli Pohjolan viimeisin toiminut orkesteri. Nyt sähköbasson paikalla on Ville Herralan kontrabasso, sillä Verneri Pohjolan mukaan ”isän mielestä tässä bändissä olisi kuulunutkin olla kontrabasso”.

Bio Huvimyllyn lavan valtaa oikea suomalaisen jazzin superkokoonpano. Raoul Björkenheimin ja Juhani ”Junnu” Aaltosen kvartetti osoittaa, että parhaimmillaan improvisoitu musiikki voi olla todellinen energiapakkaus. Vastikään säveltaiteen valtionpalkinnolla muistettu Aaltonen (s. 1935) ja Helsinki-New York -akselilla vaikuttava kitaristivelho Björkenheim vievät kuulijan musiikillaan ajan ja paikan tuolle puolen.

Monipuolinen jatsin juhla Raahessa pitää sisällään myös kaksinkertaisen Emma-voittajan, huippusuositun The Five Corners Quintetin, Teppo Mäkysen sympaattisen veljesprojektin The Stance Brothers, Hurmerinnan taiteilijaperheen tyttären Jannan oman soulkokoonpanon, ihanan Johanna Iivanaisen sekä tamperelaisen energisen Black Motor -trion. Raahelaisbändit Harmaja ja Waterhead vievät Rantajatsien tunnelman heti alkuunsa korkealle Ruiskuhuoneella ja Härkätorilla. Lastenjatsit Fantissa tarjoilee kahdeksanhenkinen Paukkumaissi, jonka etno- ja reggaevaikutteinen musiikki toimii myös aikuisille.