Mikko Hassinen voitti 3. Esko Linnavalli -sävellyskilpailun

1055
lukukertaa

Finaalikonsertti pidettiin Imatran teatterilla 2.7.2009 klo 14 alkaen. Kilpailun finaalisävellykset esitti UMO Jazz Orchestra johtajanaan Antti Rissanen. Teokset kilpailivat anonyymisti ja niiden säveltäjät selvisivät vasta palkintojen jaon yhteydessä. Finaalissa tuomariston puheenjohtajan toimi amerikkalainen säveltäjä-sovittaja-pianisti Michael Abene, joka tunnetaan tällä hetkellä Kölnin radion WDR Big Bandin taiteellisena johtajana. Tuomaristoon kuuluivat myös Kölnin radion big bandistä pasunisti Ludwig Nuss sekä amerikkalainen pianisti Roy Assaf, joka soittaa mm. Dizzy Gillespie Big Bandissä.

Finaalin taso oli tuomariston mielestä erittäin korkea. Esikarsintaan saapui eri puolelta Suomea 28 teosta, joista UMO Jazz Orchestra esitti finaalikonsertissa kymmenen. Esiin nousi monia nuoria säveltäjälahjakkuuksia. Tämä osoittaa, että kiinnostus big band -säveltämiseen on jatkuvasti nousussa niin nuorten kuin jo kokeneidenkin säveltäjien keskuudessa.

Voittajaksi kilpailussa nousi Mikko Hassisen teos Karhunvartija, toiseksi sijoittui Ville Vannemaan One for Oatts ja kolmannen sijan jakoivat Artturi Röngän Wandering, wondering ja Jussi Kososen Gran Tourismo. Yleisökin äänesti suosikikseen Jussi Kososen Gran Turismon.

 Palkinnot vuonna 2009:
1. palkinto 1500 euroa: Mikko Hassinen teoksella Karhunvartija
2. palkinto 1000 euroa: Ville Vannemaa teoksella One for Oatts
3.palkinto 500 euroa (jaettu palkinto): Jussi Kosonen teoksella Gran Turismo ja Artturi Rönkä teoksella Wandering, wondering.
Yleisön suosikki: Jussi Kosonen teoksella Gran Turismo.

 Kilpailun finaalikonsertissa kuullut muut teokset ja säveltäjät olivat:
Valtteri Pöyhönen: Journey to the Southside
Tuomas Juhani Turunen: Gentis
Iikka Kotaja: Oriental Pain
Samppa Leino: Wicked Weed
Mika Siekkinen: Kahdestaan
Jussi Lampela: Kummallisia haamuja

Suomen Big Band -yhdistys, Imatra Big Band Festival ja UMO Jazz Orchestra järjestivät kolmannen ”Esko Linnavalli” big band -sävellyskilpailun Imatra Big Band festivaalilla 2009. Kilpailun tarkoituksena on nostaa esille uuden big band -musiikin tekijöitä sekä osaltaan tukea uuden musiikin säveltämistä ja esittämistä. Seuraavan kerran kilpailu järjestetään Imatran Big Band Festivaalilla kesällä 2011.

 1.palkinto 1500 euroa Mikko Hassinen: Karhunvartija, 2009

Mikko Hassinen (synt. 1971) on Joensuusta lähtöisin oleva, nykyisin pääkaupunkiseudulla vaikuttava lyömäsoittaja, säveltäjä, tuottaja ja kapellimestari. Hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa sekä jazz-musiikin että sävellyksen ja musiikin teorian koulutusohjelmassa. Yli kymmenvuotisen uransa aikana monipuolinen jazz-muusikko on esiintynyt merkittävimpien kotimaisten jazz-muusikoiden (mm.Umo Jazz Orchestra, Eero Koivistoinen, Pepa Päivinen, Sonny Heinilä, Johanna Iivanainen) sekä myös monien ulkomaisten artistien kanssa (mm.Madeleine Eastman, David Liebman, Randy Weston, Tomasz Stanko).

Hassisen töitä on palkittu mm. YLE:n Vuoden levy ­tittelillä (07) ja Jazz Emma palkinnolla (-99). Tunnustuksesta kertovat myös apurahat sävellystyöhön Suomen Kultturirahastolta, ESEK:ltä ja Valtion säveltaidetoimikunnalta. Hassisen sävellystuotanto koostuu pääosin teoksista big bandille, kamarikokoonpanoille sekä sooloinstrumenteille. Hassinen on myös kirjoittanut musiikkia yhtyeille, joissa hän vakituisesti soittaa (Riitta Paakki Trio, Tokka, Pepa Päivinen Quartet). Oma elektromusiikillinen projekti Damodara on tehnyt kolme levyä (From Shadow To Substance, 4 Songs, Damodara III). Ensimmäinen Umo Jazz Orchestra’lle tehty sävellyslevy Traveller ilmestyi marraskuussa 2008.

2.palkinto 1000 euroa Ville Vannemaa: One For Oatts, 2009

Vantaan Musiikkiopistossa pianonsoitolla musiikkiopintonsa aloittanut Vannemaa (synt. 1983) aloitti saksofoninsoiton 17-vuotiaana lukiossa. Nykyisin hän opiskelee Sibelius-Akatemian Jazzosastolla pääaineenaan saksofoni. Vannemaa on opiskellut myös Sibelius-Akatemiassa Sävellys- ja teoriaosastolla sekä Stadia Pop/Jazz-linjalla. Kilpailuteos on Vannemaan ensimmäinen big band ­sävellys.

3.palkinto 500 euroa (jaettu palkinto) Artturi Rönkä: Wandering, Wondering, 2009

Artturi Rönkä (synt.1990) on opiskellut pianonsoittoa kolme vuotta Sibelius-Akatemian jazzosaston nuorisokoulutuksessa ja sitä ennen Pop & Jazz Konservatoriossa. Pianoa hän on pienten kokoonpanojen lisäksi soittanut keväästä 2008 alkaen Junior All Star Big Bandissa. Rönkä on säveltänyt ja sovittanut musiikkia enimmäkseen pienille jazz- ja rock-kokoonpanoille. Hän osallistui 15-vuotiaana Pop & Jazz Konservatorion sovitus-workshoppiin, jonka osana hän teki ensimmäisen big band -sävellyksensä. Finaaliin hyväksytty sävellys on Röngän toinen teos big bandille.

Jussi Kosonen: Gran Turismo, 2009

Lappeenrannasta kotoisin oleva Kosonen (synt. 1981) on aloittanut musiikkiopintonsa pianonsoitolla, mutta vaihtoi 11-vuotiaana vetopasuunaan. Hän on valmistunut Helsingistä Pop & Jazz Konservatoriosta muusikoksi. Kosonen on kuulunut mm. seuraaviin big bandeihin: Stadia BB, SBBY Junior All Stars BB ja Boston Promenade. Vuonna 2008 Kosonen aloitti työskentelyn pasuunoiden äänenjohtajana Ilmavoimien soittokunnassa ja soittaa myös Ilmavoimien Big Bandissa. Tänäkin vuonna hän on osallistunut IBBF:n järjestämälle big band kurssille, tällä kertaa bb-kapellimestarikurssille. Aiemmin Kosonen on tehnyt vain sovituksia big bandille. Kilpailukappale on hänen ensimmäinen big band -­sävellyksensä.

Finaalin muut kappaleet ja niiden säveltäjät:

Valtteri Pöyhönen: Journey to the Southside, 2009

Valtteri Pöyhönen (synt. 1978) on Jazzyhtye Dalindèon johtaja, kitaristi/kosketinsoittaja, säveltäjä ja tuottaja. Pöyhönen on opiskellut jazzsävellystä Sibelius-Akatemian jazzosastolla, Pariisin konservatoriolla ja Rotterdamin konservatoriolla. Tällä hetkellä Pöyhönen asuu Berliinissä, jossa hän säveltää ensi vuonna julkaistavan big band -levynsä musiikkia. Big band ­teos ”Edellistä Seuraava” (-06) esitettiin Umon Soiva Kirjoitus-konsertissa joulukuussa 2007.

Tuomas Juhani Turunen: Gentis, 2009

Rautavaaralta syntyisin oleva Turunen (synt. 1985) on opiskellut pianonsoittoa Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadiassa ja opinnot jatkuvat edelleen Sibelius-Akatemiassa, jazzmusiikin osastolla. Tällä hetkellä Turunen toimii vakituisesti William Suvanne bandin, Tuomas Juhani Turunen Trion sekä Wade Mikkola Bandin pianistina. Hän osallistui kilpailuun Nomme Jazz International Youth Competition JAZZ ARTIST 2009, jossa saavutti 4. sijan (ja erikoispalkintona kaksi festivaalikiinnitystä). Kilpailuun osallistunut big band ­sävellys oli Turusen ensimmäinen suuremmalle kokoonpanolle tehty teos.

Iikka Kotaja: Oriental Pain, 2009

Kotaja toimii freelancerina Helsingissä soittaen pianoa/sormioita lukuisissa erilaisissa kokoonpanoissa. Hän vaikuttaa mm. Tanguedia Quintetissä, joka voitti kansainvälisen Astor Piazzolla ­kilpailun Italian Lancianossa 2008. Kotaja on harrastanut pienestä pitäen klassista musiikkia ja valmistunut Kuopion Musiikki- ja tanssiakatemiasta pianonsoiton opettajaksi. Jazz ja muut afroamerikkalaisen musiikin ilmiöt ovat vahvasti vaikuttaneet hänen musiikilliseen kehitykseensä. Kotaja viimeistelee opintojaan Metropolian pop/jazz ­musiikin koulutusohjelmassa. Hän on säveltänyt musiikin mm. Riku Immosen Koreografioimiin tanssiteatteriteoksiin Ähäkutti (2004), Liikemiehet (2007) ja yhdessä Jussi Nikulan kanssa teokseen SamMacho (2008).

Samppa Leino: Wicked Weed, 2009

Leino (synt. 1977) on valmistunut Musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta, pääaineenaan tuubansoitto. Nykyisin hän opiskelee Metropolia Ammattikorkeakoulussa pop/jazz-musiikin koulutusohjelmassa muusikkolinjalla, pääaineenaan sävellys. Leinon monipuoliseen instrumenttien hallintaan kuuluvat: tuuba, trumpetti, basso- ja kontrabassoklarinetti, sopraano-, tenori-, baritoni- ja bassosaksofoni. Aiempia sävellyksiä ovat kamari- ja orkesterimusiikin puolelta mm.sinfonia ja orkesterisarja sekä sonaatteja puhaltimille. Big bandille Leino on säveltänyt tähän mennessä kahdeksan teosta.

Jussi Lampela: Kummallisia haamuja, 2009

Jussi Lampela (synt. 1972) toimii opettajana useissa suomalaisissa musiikkioppilaitoksissa. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius- Akatemian jazzmusiikin osastolta pääaineenaan sähkökitara. Lisäksi hän on suorittanut Sibelius-Akatemiassa sävellysopintoja. Ulkomailla hän on opiskellut Yhdysvalloissa (Musicians´ Institute, Los Angeles) sekä Ruotsissa (Kungliga Musikhögskolan, Tukholma). Lampela voitti kolmannen palkinnon vuoden 2007 Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailussa. Lisäksi Lampelan käsialaa ovat orkestraatiot sinfoniaorkesterille elokuvaan Dark Floors (Lordi-yhtyeen jäsenten tähdittämä suomalainen kauhuelokuva, Solar Films Oy). Oma soololevy ”Episode 1” on ilmestynyt vuonna 2007.

Mika Siekkinen: Kahdestaan, 2009

Mika Siekkinen on Savonlinnassa vaikuttava 47-vuotias freelancekapellimestari, muusikko, säveltäjä, sovittaja. Teatterikapellimestarina hän on toiminut vuodesta 1979 lähtien. Jazz-musiikkilinjaan ja teatterimusiikkiin hänet innosti jo koulupoikana muusikko Sven Nygård. Musiikillista avarakatseisuuttaan Siekkinen on laajentanut vuosien saatossa yhteistyössä kansantaiteilija M. A. Nummisen kanssa.