Kalottjazz & Blues 2009

1434
lukukertaa

Tämänvuotinen Kalottjazz & Blues festivaali on vanhojen kokeneitten jazzmuusikkojen ja kokeilunhaluisen nuorison kohtaamispaikka. Tapaaminen tapahtuu reaaliajassa mutta myös musiikillisesti nuorison kokeillessa jazzin standardeja. Monella tapaa rajattomasti. Koko festivaalin aloittaa juuri Rajaton, kansainvälisesti menestynyt suomalainen a cappella -lauluyhtye.

Rajaton musiikkitalolla

Festivaalin avaa Musiikkitalolla torstaina 25. 6 lauluyhtye Rajaton. Rajaton on viime vuosina esiintynyt ympäri maailmaa, viimeksi Australiassa ja Eestissä. Rajaton on monipuolinen a cappella lauluryhmä joka viihtyy sekä konserttisaleissa, jazzfestivaaleilla että kirkoissa ja he laulavat kaikkea hengellisten laulujen ja popin sekä jatsin väliltä. A cappella ryhmä Rajaton on myös levyttänyt Abbaa ja Queeniä sinfoniaorkesterin kanssa.

Festivaalitaiteilija John Courtin näyttelyn avajaisissa samana iltana esiintyy Ethio Jazz.

Ensimmäisen jazzpäivän päättää oululaisten nuorten muusikkojen orkesteri Lointi Gulascbaronissa tulkitsemalla Thelonius Monkin ja Charles Mingusin sävellyksiä.

Vahvoja perinteitä blueskonsertissa

Tämänvuotinen Folkets Husin bluesilta kokoaa saman katon alle tukholmalaiset veteraanit Sven Zetterbergin, Ruotsin blueskuninkaan johdolla, sekä nuoren blueslaulajattaren ja kitaristin Erja Lyytisen bändeineen ja Ian Siegalin orkestereineen Zetterbergin Chigago blues, Lyytisen slidekitarasoundi ja Ian Siegalin Mississippi soundi, jota verrataan John Lee Hookerin tyyliin, tulevat takaamaan vaihtelevan ja nautittavan bluesillan.

Jazzteltta festivaalin päänäyttämö

Festivaalin pääjazznäyttämö on Pikisaaren jazzteltta. Siellä tapaavat Skurupistä Malmön läheltä alkunsa saanut Prylf uusine ja omaperäisine jazzstandarditulkintoineen, mahtava Oulu All Stars Big Band solisteinaan kaksi Johannaa, nimittäin Johanna Iivonen ja Johanna Kurkela. Johanna Iivanainen on yksi kysytyimmistä jazzlaulajattarista Suomessa ja Johanna Kurkela tuli tunnetuksi menestyessään Eurovion laulukilpailujen karsinnassa 2007. Prylfin solisti on myös nainen, Linnea Henriksson, jolla on aivan oma tyylinsä tulkita jazzin standardeja.

Jouni Järvelä group soittaa melodisesti ja tunteella mutta samalla myös energisesti ja rajusti. Ne jotka ovat voineet seurata Marzi Nymanin kitaraa festivaalilla aikaisempina vuosina tulevat tuskin pettymään. Rumpujen takana on norjalainen huippumuusikko Audun Kleive. Basisti Lasse Lindgren on soittanut sekä Wayne Krantzin että Marc Ducretin kanssa eli jos vanhat merkit paikkansa pitävät ei energiaa tule konsertista puuttumaan.

Sunnuntain telttakonsertin ohjelmassa on sekä naispuolisia laulajattaria että instrumentalisteja. Tight Lines Quartet tulee TornioHaaparantaan suoraan Norjan Harstadista. Ryhmään kuuluu suomalaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia muusikoita. Rumpali Fredrik Hamrå on soittanut mm Timbuktun bändissä. Svengaavaa, modernia akustista jatsia on luvassa. Ryhmän pianisti Joona Toivonen ja kitaristi Håvard Stubö ovat säveltäneet kappaleet. Perhokalastus-jazz kiertue kuvataan tulevaa TV sarjaa varten.

JimJamMurMur a cappella kvartettiin kuuluu neljä naista jotka soolouransa ohella esiintyvät tässä ryhmässä. Johanna Iivanainen, Mirja Mäkelä, Jenny Robson ja Mia Simanainen ovat mm voittaneet kansainvälisen lauluryhmäkilpailun Tampereella 2003.

Sunnuntain telttakonsertin päättää Rebecka Törnqvist joka on ensimmäistä kertaa Kalottijazz & Blues festivaalilla mutta on jo ehtinyt levyttää 11 levyä. Rosoinen, mutta silti pehmeän tumma persoonallinen soundi kuvailee mukavasti tätä taitavaa ja tasaisesti mainettaan niittänyttä ruotsalaista laulajatarta. Ruotsi on pullollaan toinen toistaan upeampia laulajattaria ja melkein joka vuosi joku heistä on viihdyttänyt yleisöämme täällä Kalottjazz & blues -festivaaleilla. Vihdoinkin kuulemme Rebecka Törnqvistiä Pikisaaressa ja saamme nauttia jälleen kerran laadukkaasta laulujazzista.

Paroni Paakkunainen kirkossa

Tornion kaunis puukirkko täyttyy saksofonisti Paroni Paakkunaisen ja hänen trionsa sekä oululaisen kuoron kauniista musiikista. Lauantai-illan konsertissa ’We have a dream’ kuullaan kauneimpia virsiä ja hengellisiä lauluja.

Maailmantähtiä klubeilla

Lauantaina Swing at Statt illassa soittavat Jeff Andrews ja Jukkis Uotila Harri Ihanus triossa. Basisti Jeff Andrews soitti 90- luvun alussa festivaalillamme yhdessä Mike Sternin kanssa. Rumpali/pianisti Jukkis Uotila on myös soittanut Mike Sternin kanssa (ja monen muun tunnetun nykyajan jazzmuusikon kanssa).

Samassa paikassa samana iltana on myös mahdollista kuulla perinteistä dixielandia jota soittaa Kåge River Jazz Band, iloisia herramiehiä Skellefteåsta. Yökerhon puolella loppuillan soittaa Wentus Blues Band taatusti aitoa bluesia. Illassa esiintyy myös New Blues Band Arkangelista.

Kåge River Jazz Bandilla on myös kunnia päättää festivaali Kerhoravintolassa Torniossa.

Art and jazz

Art and Jazz konsertissa lauantaina Aineen Taidemuseolla esiintyy Felix Martinz. Hän soittaa vibrafonisoolokonsertin. Nuoresta iästään huolimatta Felix Martinz on monipuolinen kaveri. Hän on ehtinyt säveltää elektronista underground- musiikkia Ruotsin radiolle ja orkesteriteoksen Norrköpingin sinfoniaorkesterille.

Konsevatorio Lappia esillä monessa paikassa

Konservatorio Lappian oppilasorkesterit kunnioittavat jazzin suuria nimiä kuten George Benson ja uskaltautuvat myös laulaja/pianisti Tori Amosin tulkintaan ja sukeltavat vielä etiopialaisen jazzin syövereihin. Koulun opettaja Markku Raikaslehto on syventynyt bluesiin ja soittaa perjantain Night clubissa bändinsä MRQ Band feat. Elina Malkamäki kanssa.