Vladimir Shafranov konsertoi Sibelius-Akatemiassa

1341
lukukertaa

Pianisti Vladimir Shafranov (s.1948), syntyjään Leningradista, on vaikuttanut Suomen jazzelämässä jo vuodesta 1973 lähtien. Hänen yhteistyönsä saksofonisti Eero Koivistoisen, trumpetisti Mike Koskisen ja muiden 1970- luvun merkittävien suomalaisten jazznimien kanssa on myös dokumentoitu kattavasti tuon ajan levytyksille. Vladimir Shafranovin trio basisti Pekka Sarmannon ja rumpali Jukkis Uotilan kanssa oli aikanaan kiireisimpiä suomalaisia yhtyeitä. Trio soitti lähestulkoon jazzravintola Groovyn housebandinä Helsingissä vuosina 1977-1981. 

Asuttuaan useita vuosia New Yorkissa 1980-1990 luvuilla, Vladimir oli maineikkaan jazzklubi Bradley´s:in vakiokalustoa. Tässä tunnetussa pianoduoihin keskittyneessä jazzklubissa hän soitti usein basisti George Mrazin tai Ron Carterin kanssa. Muutettuaan takaisin Suomeen, Vladimir asettui perheineen Ahvenanmaalle. Vuonna 1997 japanilainen levy-yhtiö Sawano Music kiinnostui 1980-luvun alun suomalaistriosta ja sittemmin Shafranov on julkaissut eri kokoonpanoilla useita Cd:itä ja yhden DVD:n. Ne ylittävät myynniltään jo 100.000 kappaleen määrän tehden Vladimir Shafranovista parhaiten myyvän suomalaisartistin Japanissa.

Illan konsertissa Vladimir Shafranovia säestävät tanskalainen bassovirtuoosi Jesper Lundgaard ja pitkäaikainen soittokumppani Jukkis Uotila rummuissa. Lundgaard (s.1954) on ollut Euroopan kiireisimpiä basisteja jo vuosien ajan. Hänen levytysmeriittejään Thad Jonesin, Hank Jonesin, Dexter Gordonin ja muiden legendaaristen muusikoiden kanssa on jo yli 400.

Jukkis Uotila (s.1960) on Sibelius-Akatemian jazzprofessuurinsa ohella myös ehtinyt jakaa soittolavan useiden legendojen kanssa aina Benny Goodmanista Randy Breckeriin. Jesper Lundgaard on hänkin tuttu soittokumppani Jukkikselle jo Bob Rockwellin kvartetista vuosilta 1985-88.

Vladimir Shafranov pitää yllä jazzmusiikin vahvaa pianotrio-perinnettä. Suomen vierailullaan yhtye myös äänittää jälleen uuden CD:n japanilaiselle Sawano Music -levymerkille.

La 9.5.2009 klo 19:00
Vladimir Shafranov – piano
Jesper Lundgaard – basso
Jukkis Uotila – rummut
Sibelius-Akatemia
Kamarimusiikkisali
Pohjoinen Rautatiekatu 9
Liput: 7 / 4 e