Young Nordic Jazz Comets Suomen osakilpailu 2008

1434
lukukertaa

Pohjoismaisen Young Nordic Jazz Comets -yhtyekilpailun Suomen osakilpailu järjestetään lauantaina 24.5. Helsingissä. Suomen Jazzliiton järjestämään kilpailuun on vapaa pääsy.

Pohjoismaisten jazz-organisaatioiden yhteiseen Young Nordic Jazz Comets -kilpailuun saavat tänä vuonna osallistua vuonna 1982 tai sen jälkeen syntyneet muusikot. Pernod Ricard Finland on jo seitsemättä vuotta yhteistyökumppanina nuorten pohjoismaisten jazzkomeettojen kilpailussa.

Suomen osakilpailussa palkintoina jaetaan Renault Jazz Award:
1.palkinto 1500e
2.palkinto 500e
3.palkinto 300e s
ekä 200e tunnustuspalkinto yhtyeelle tai yksittäiselle muusikolle.

Voittajayhtye saa lisäksi konsertin Jazz-Espalle heinäkuussa ja kilpailumatkan pohjoismaiseen finaaliin Kööpenhaminaan syyskuussa 2008.

Suomalaismenestys pohjoismaisissa loppukilpailuissa on ollut vuosien saatossa erinomainen. Joona Toivanen Trio jakoi ensimmäisen sijan tanskalaisen Fucshia-trion kanssa Reykjavikissa vuonna 2000. Vuotta myöhemmin Kööpen- haminassa Tetra sijoittui toiseksi ja vuonna 2002 Ilmiliekki Quartet voitti kotiyleisön edessä Helsingissä. Tukholmassa 2004 järjestetyssä finaalissa oli jälleen suomalaisen kilpailumenestyksen aika kun Jyväskylästä kotoisin oleva Kvalda-yhtye otti voiton kotiin. Vuonna 2006 suomalaiset nuoret jazzmuusikot menestyivät taas kun Sun-yhtye voitti Islannissa pohjoismaisen finaalin.

2008 Suomen osakilpailun osallistujat ovat Elifantree, Tuomas Paukun kvartetti, Trio Nada ja Vilunki.

Elifantree

Anni Elif Egecioglu (s. 1986) laulu, sello
Pauli Lyytinen (1983) saksofonit
Tatu Rönkkö (1983) rummut

Elif, Pauli ja Tatu ovat Elifantree. Ystävyys ja oman tien kulkeminen ovat olennaisia osia bändin sointia. Ylimmät ystävykset Pauli ja Tatu ovat soittaneet yhdessä jo 9 vuotiaista lähtien, eli 15 vuotta. Elifia ja Paulia yhdistää kahden vuoden yhteissoiton lisäksi intohimoinen rakkaus. Elifantreen musiikki on suurimmaksi osaksi Anni Elifin sävellyksiä yhtyeen sovittamina. Musiikkia voisi luonnehtia akustiseksi jazzpopiksi punkasenteella, johon mahtuu mukaan myös vapaata improvisointia. Kuuntelu ja kommunikointi ovat suuressa roolissa vaihtelevissa tunnelmissa, ja se on erityisen suoraa ja luonnollista juuri vahvoista siteistä johtuen. Elifantree on perustettu Ruotsissa, Goteborgissa vuonna 2006, ja yhtye on esiintynyt tähän mennessä Ruotsissa, Turkissa ja Suomessa. Viimeisen vuoden ajan yhtyeen jäsenet ovat asuneet Helsingissä ja esiintyneet vain Suomessa, mm. Musica Futura- sekä KIDE-festivaaleilla.

Anni Elif Egecuoglu on ruotsalais-turkkilainen laulaja/sellisti/säveltäjä, joka asuu ja opiskelee Suomessa. Hän on asunut Suomessa vuoden ja puhuu sujuvasti suomea. Anni Elifiä voi kuulla lukuisten klassisten yhtyeiden lisäksi mm. seuraavissa yhtyeissä: Kauhukakara, Nils Krogh Sextet ja Gaia Kvartetti.

Pauli Lyytinen on kuopiolaislähtöinen saksofonisti/säveltäjä, jota voi kuulla mm. seuraavissa yhtyeissä: Laser, Skalle & Sharon, Verkot Trio, Kauhukakara, Astro Can Caravan ja Karpaasi kvartetti.

Tatu Rönkkö on myös kuopiolaislähtöinen rumputaiteilija, jota voi kuulla mm. seuraavissa yhtyeissä: Troko, Skalle & Sharon, Verkot Trio, Karpaasi kvartetti, Tundramatics ja Robert’s Street Fighters.

Tuomas Paukun kvartetti

Tuomas Paukku (1984) kitara
Tuomo Uusitalo (1986) piano
Petri Jaakonaho (1983) basso
Touko Ruokolainen (1987) rummut

Tuomas Paukun kvartetti esittää pääasiassa Tuomas Paukun sävellyksiä. Kvartetin musiikissa on kuultavissa kaikuja skandinaavisen laakeasta jazzestetiikasta ja kokeellisesta popmusiikista. Tänä keväänä perustetun yhtyeen jäsenet ovat toisilleen tuttuja soittokumppaneita monista muistakin yhtyeistä.

Trio Nada

Matti Hussi (1986) piano
Juho Kivivuori (1983) kontrabasso
Mikko Arlin (1983) rummut

Trio Nada ei tarjoa nimestään huolimatta mitäänsanomatonta musiikkia, vaan persoonallisia harmonioita ja mukaansatempaavaa rytmiikkaa yhdistettynä perinteiseen pianotrioilmaisuun. Tämän tammikuussa 2008 perustetun trion ohjelmisto sisältää omien sävellysten lisäksi äkkivääriä ja sävykkäitä sovituksia jazzstandardeista. Juho Kivivuori ja Matti Hussi opiskelevat Sibelius-Akatemian jazz-osastolla, Mikko Arlin Stadian pop/jazz- musiikin koulutusohjelmassa.

Vilunki

Pekka Seppänen (1983) saksofoni
Veikki Virkajärvi (1986) kitara
Aapo Heinonen (1985) piano, Rhodes
Pasi Toivanen (1983) basso
Jooel Laakkonen (1987) rummut

Vilunki on viiden nuoren helsinkiläismuusikon muodostama tuore jazzyhtye, joka sai alkunsa Stadian pop/jazz- musiikin osastolla alkuvuodesta 2008. Sen musiikissa vaikutteet rytmimusiikin eri tyyleistä yhdistyvät omaleimaiseksi ja persoonalliseksi ilmaisuksi. Yhtyeen kunnianhimoisena tavoitteena on luoda musiikkia, joka tarjoaisi antoisan kuuntelukokemuksen niin satunnaiselle musiikin kuluttajalle kuin vannoutuneella jazzin ystävälle. Kohti tätä haasteellista päämäärää Vilunki pyrkii melodisilla ja monipuolisilla sävellyksillä, jotka ovat raikkaita ja oivaltavia, mutta samalla perinteitä kunnioittavia. Kaikki Vilungin jäsenistä säveltävät materiaalia yhtyeelle, sovitukset tehdään yhteistyössä. Vilungin ensimmäinen tuotos, kolme kappaletta sisältävä demo-CD, äänitettiin huhtikuussa 2008. Yhtyeen lähitulevaisuuden suunnitelmissa on esiintyä kotimaassa klubeilla ja festivaaleilla sekä julkaista kokopitkä albumi.

YNJC Suomen osakilpailu 24.5.2008 klo 21 Korjaamo Töölönkatu 51 b. Vapaa pääsy.