Boni & Hauta-aho kiertueella

1166
lukukertaa

Raymond Bonin ja Teppo Hauta-Ahon muodostama duo on vielä tuore tapaus. Ranskalainen kitaristi ja suomalainen basisti äänittivät yhteisen nauhan syksyllä 2003, kun Boni oli Suomessa kiertueella Joe McPheen kanssa. Nauhan perustella voisi helposti tulla siihen johtopäätökseen, että heillä oli jo silloin vankka yhteisoittokokemus. Silti kyse oli herrojen ensimmäisestä yhteismprovisaatiosta! Nyt vihdoinkin mestarit pääsevät irrottelemaan yhdessä Suomessa tällä keväisellä kiertueella.

Porissa Palmgren Konservatoriossa duo soittaa myös triona monipuolisen ja ennakkoluulottoman lyömäsoittajan Janne Tuomen kanssa.

Raymond Boni (s.1947) on vaikuttanut jazzmuusikkona ja improvisaattorina vuodesta 1969. Tämä virtuoosimainen kitaristi on esiintynyt niin soolona kuin big bandissakin kaikkialla Euroopassa, Japanissa, Pohjois-Amerikassa, Madagaskarissa ja Armeniassa. Hänen soittokumppaninsa tulevat erilaisista piireista, mainittakoon Joe McPhee, Quatuor Balanescu, Hans Reichel, Daunik Lazro, Joëlle Léandre, Eric Echampard… Tällä hetkellä hän soittaa mm. triona saksofonisti Daunik Lazron ja basisti Paul Rogersin kanssa, sekä Claude Tchamitchianin johtamassa New Lousadzak ­oktetissa. Hän on säveltänyt musiikkia tanssiteoksiin, teatteriin sekä dokumenttielokuviin. Boni on ollut mukana monessa. Tämän taipaleen aikana on syntynyt 40 levyä.

”Raymond Bonin kitaran soitossa kuulee kaikuja flamencosta, rumbasta, Balkanin ja keskieuroopan mustalaismusiikista. Siitä löytyy laulujen ja jazzstandardien fragmentteja, omia lauseita, joista heti tunnistaa improvisaation mestarit.” Patrick Williams

Teppo Hauta-aho (s.1941) lukeutuu improvisoidun musiikin veteraaneihin Suomessa. Jo 60- ja 70-luvuilla Hauta-aho tunnettiin kokeilevana muusikkona, joka on ollut yhtä hyvin kotonaan vapaan jazzin kuin modernin klassisen musiikin parissa. Erityisesti jäätyään eläkkeelle orkesterimuusikon uraltaan Hauta-aho on viime vuosina aktivoitunut vapaan improvisoinnin alueella ja tehnyt yhteistyötä useiden nuorten muusikkojen kanssa. Hyvän vastaanoton sai myös hänen duo-levytyksensä pianisti Eero Ojasen kanssa. Pasunisti Jari Olavi Hongiston ja rumpali Olavi Louhivuoren kanssa Teppo Olavi Hauta-aho johtaa Olavi Trioa. Hän on myös mukana Kalle Kaliman K-18 -kokoonpanossa joka sai alkunsa TUMfestissa 2007. Kansainvälisesti Hauta-aho tunnetaan erityisesti yhteistyöstään pianisti Cecil Taylorin kanssa, sekä suomalais-tanskalaisesta Sound Kitchen -triosta.

Raymond Boni, kitara
Teppo Hauta-Aho, kontrabasso

Kiertueen ohjelma:
26/04 Mänttä, Welho
27/04 Pori, Palmgren konservatorio – trio Janne Tuomen kanssa.
28/04 Tuusula, Aino-Sali

Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet, ­ Charles Gil. Kiertue on osa French Nordic Jazz Transit -­hanketta.