Jyväskylä Big Band periFÉRIA-festivaaleilla

1221
lukukertaa

Jyväskylä Big Band konsertoi lauantaina 17.2.2007 Siltasalissa Jyväskylässä Kari ”Sonny” Heinilän johdolla solistivierainaan Kari Ikonen, Jarkko Hakala, Kalevi Louhivuori ja Olavi Louhivuori. Konsertissa kuullaan sekä uunituoreita että myös vanhempia Jyväskylä Big Bandin tilaussävellyksiä nuorilta keskisuomalaisilta ja suomalaisilta säveltäjiltä. Kantaesityksensä saavat big band -teokset Jarkko Hakalalta, Kari Ikoselta, Olavi Louhivuorelta, Matti Laukkaselta ja Tessa Virralta. Tämän lisäksi ohjelmassa ovat teokset säveltäjiltä Esa Onttonen, Sami Sallinen, Samuli Mikkonen ja Joona Toivanen. Jyväskylä Big Bandilla on ilo saada solisti- ja säveltäjävieraakseen nämä jyväskylästä kotoisin olevat ja kaupungissa aktiivisesti vaikuttaneet muusikot. Nyt kuultava projekti jatkaa Jyväskylä Big Bandin ja suomalaisten ja keskisuomalaisten säveltäjien yhteistyötä. Vuodesta 1998 lähtien big band on tilannut ja esittänyt sävellyksiä useilta suomalaisilta säveltäjiltä.

Jyväskylä Big Band on Jyväskylän seudulla asuvien muusikoiden ja musiikinopiskelijoiden ammattimaisesti toimiva kokoonpano. Kapellimestarina on toiminut vuodesta 1995 lähtien Ilkka Mäkitalo. Vuosina 1994­2007 big band on konsertoinut useilla kotimaisilla festivaaleilla mm. Jyväskylä Summer Jazz, Lahden Jazztori, Imatra big band festivaalit sekä tehnyt konserttimatkat Kuubaan, Prahaan ja Pietariin. Big bandillä on ollut monia koti- ja ulkomaisia solisteja mm. Antti Rissanen, Kari ’Sonny’ Heinilä, Jukka Perko, Tapio Maunuvaara, Rebeca Mauleon Santana, Stuart Hall ja Petri Juutilainen. Jyväskylä big band tähtää monipuolisuuteen; se on erikoistunut salsa- ja maailmanmusiikkiin sekä suomalaiseen big band -musiikin esittämiseen, mutta esittää tarvittaessa vaikka soul-ohjelmistoakin.

Sonny Heinilä (s.1966) on valtakunnallisesti ja kansainvälisesti arvostettu helsinkiläinen saksofonisti, huilisti, säveltäjä, sovittaja ja kapellimestari. Hän on ollut aikaisemmin Jyväskylä Big Bandin kapellimestari-, ja solistivieraana vuosina 1999-2004. Heinilä on säveltänyt musiikkia useille eri kokoonpanoille pienyhtyeestä big bandiin sekä myös levyttänyt useiden eri yhtyeiden kanssa. Vuonna 2005 ilmestyi levy Mosaique sekä vuonna 2003 soolosaksofonilevy Antiqua sekä äänite Lill’ Lisa yhdessä Edvard Vesalan, Severi Pyysalon ja Uffe Krokforsin kanssa. Heinilän omalta triolta, jossa soittavat Anders Jormin ja Markku Ounaskari, on ilmestynyt levy Tribus vuonna 2000. Heinilä soittaa myös kokoonpanoissa Samuli Mikkonen & 7 henkeä ja Ahava sekä Karikko, jonka 2001 julkaistu levy palkittiin Jazz Emmalla. Heinilä johtaa säännöllisesti myös Umo Jazz Orchestraa.

Olavi Louhivuori (s. 1981) on nopeasti noussut suomalaisten rumpalien eturiviin. Hän johtaa omaa Oddarang-yhtyettään, jonka poikkeukselliseen soitinvalikoimaan kuuluvat sello, pasuuna, kitara, basso ja rummut. Hän kuuluu myös pianisti Joona Toivasen ja Alexi Tuomarilan yhtyeisiin sekä SUN trioon ja Olavi Trioon. Louhivuori on myös esiintynyt esimerkiksi UMOn ja monien kansainvälisesti tunnettujen jazzmuusikoiden kanssa, mukaan lukien saksofonisti Anthony Braxton, Joe McPee, Jukka Perko ja Sakari Kukko, pianisti Marilyn Crispell ja Samuli Mikkonen sekä Basisti Mats Eilertsen. Louhivuori on säveltänyt musiikkia omille kokoonpanoilleen ja nyt kuulemme hänen ensimmäisen big band ­teoksensa.

Jarkko Hakala (s. 1977) on trumpetisti ja säveltäjä, joka on tehnyt yhteistyötä niin suomalaisten kuin pohjoismaistenkin muusikoiden kanssa. Hakala on kotoisin Vantaalta ja hän on opiskellut Kööpenhaminassa Rytmisk Musikkonservatoriumissa vuosina 1998-2003. Häntä on kuultu mm. yhtyeissä Karikko, Poutaja, Idiot, The Orchestra, Rodent. Muihin soitto-kumppaneihin kuuluvat Bjarne Roupé, Paolo Russo, Palle Danielson, Fabrizio Mandolini sekä Sonny Heinilä. Keväällä 2004 JBB esitti konsertillisen Hakalan uutta big band -tuotantoa. Nyt kuultavan uuden teoksen nimi on ”Hutilus”.

Matti Laukkanen (s. 1958) on jyväskyläläinen säveltäjä, pianisti ja pedagogi. Laukkanen toimii opettajana Jyväskylän ammattiopiston konservatoriolla. Vuonna 2002 JBB kantaesitti yhdessä kansantanssi ryhmä ISOT kanssa näyttämöteos Illuminaation, jonka musiikki tilattiin Laukkaselta. Vuonna 2005 kantaesittämämme teos Tan-go-go liikkuu argentiinalais-suomalaisissa tunnelmissa. Nyt kuultava uusi teos jatkaa eri musiikkityylien yhdistelemistä. Laukkanen on mukana mm. seuraavista kokoonpanoissa Otra Vez!, Vivaldi ja Wispilät, Tuulenkantajat, Avanto. Otra Vez ­yhtyeen saman niminen uutuuslevy sai vuonna 2005 erinomaisen vastaanoton.

Kari Ikonen (s.1973) on kosketinsoittaja ja säveltäjä, joka osaa aina yllättää niin musiikillaan kuin lavakarismallaan. Hän on valmistunut vuonna 2001 Sibelius-Akatemian jazz osastolta pääaineenaan sävellys. Ikosen big band teos ”Luoto” palkittiin vuonna 2000 sävellyskilpailussa USA:ssa. Vuonna 2001 Karikko ­levy voitti Jazz Emman. Ikonen säveltää ja soittaa mm. seuraavissa kokoonpanoissa Gnomus, Ahava, Karikko, Mr. Fonebone. Vuonna 2002 Kari Ikosen JBB:n tilaussävellys Peikkola big bandille osallistui 45 sävellyksen rinnalla Sardinian Jazz Orchestran järjestämään seitsemänteen ScriveInJazz kilpailuun Italiassa. Teos voitti ensimmäisen palkinnon vapaan sävellyksen kategoriassa. Sävellystyön ja soittamisen ohella Ikonen toimii opettajana Sibelius-Akatemian jazzosastolla.

Tessa Virta (s. 1967) on persoonallinen pianisti ja laulaja sekä kokenut musiikin monitaituri, joka on toiminut muusikkona, sovittajana, säveltäjänä sekä orkesterinjohtajana useiden eturivin artistien kiertueilla ja levyillä johtaen myöskin omaa orkesteria vuodesta 1990 lähtien. Yhteistyökumppaneista mainittakoon mm. Tomi Metsäketo, Tapani Kansa, Essi Wuorela, Mari Palo ja Anneli Saaristo. Omia sävellyksiä on syntynyt myös big bandille, lauluyhtye Club for Fivelle ja useille muillekin kokoonpanoille. Tämä jyväskyläläinen pianisti yhdistää sävellyksissään improvisoidun jazzmusiikin harmonisen- ja rytmisen ilmaisun klassisen musiikin laajoihin melodia- ja muotoelementteihin. Virta on pitkän linjan ammattilainen, joka sai vuonna 2005 musiikin maisterin tutkinnon Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta.

Joona Toivanen (s. 1981) on pianisti ja säveltäjä, joka on valmistunut Suomalaisen Konservatorion jazzmusiikin linjalta vuonna 2002. Hän opiskelee nykyisin Göteborgin musiikkikorkeakoulussa sekä Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa solistisella jazzlinjalla. Hänen opettajinaan toimivat mm. Lars Jansson ja Anders Jormin. Toivanen tunnetaan parhaiten oman niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin menestystä niittäneen trionsa kautta, jonka kiitetty Blue Note -albumi julkaistiin helmikuussa 2006. Toivanen on säveltänyt JBB:lle kolme teosta joista nyt kuulemme teoksen Vuoksi.

Sami Sallinen (s. 1971) on Jyväskylä Big Bandin pitkäaikainen kitaristi, joka toimii pop/jazz-opettajana Jyväskylän ammattiopiston konservatorissa sekä yrittäjänä musiikin ja median parissa. Sallinen on monipuolinen muusikko: hän on säveltänyt musiikkia tietokonepeleistä multimediainstallaatioiden kautta TV-mainoksiin – omia yhtyeitään ja Jyväskylä Big Bandia unohtamatta. Sallisen tuotanto-, äänitys-, miksaus-, soitto- ja sovitusosaamista voi kuulla mm. Antti Kleemolan tuoreella Jotain parempaa -levyllä. Sallinen on palkittu mm. Suomen Jazzliiton yhtyekilpailun solistipalkinnolla sekä MTV3:n ja Mainostuottajien liiton Kuukauden parhaat sekunnit – palkinnolla.

Kalevi Louhivuori (s. 1984) on jyväskyläläinen persoonallinen trumpetisti, joka on valmistunut Suomalaisen Konservatorion jazzmusiikin linjalta ja jatkaa nyt opintojaan Sibelius-Akatemian jazzosastolla opettajanaan mm. Tim Hagans. Louhivuori soittaa sekä myös säveltää musiikkia yhtyeilleen Sun Trio, Normal Jean, Myöhä ja on säveltänyt myös JBB:lle. Hän on Jyväskylä Big Bandin kasvatteja ja on nuoresta iästään huolimatta tehnyt yhteistyötä monien kotimaisten ja kansainvälisten eturivin jazzmuusikoiden kanssa kuten Bob Minzer, Hugh Masekela, Indgrid Jensen, Dave Liebman, Charles Tolliver, Jukka Perko. 2002 keväällä hän oli myös UMO Jazz Orkesterin solistina. Vuonna 2006 SUN Trio voitti Pohjoismaisen Nordic Jazz Comets kilpailun. Hänet on palkittu myös Jazz Barin vuoden tulokkaana 2000 sekä solistipalkinnolla Suomen Big Band ­mestaruuskilpailussa 2004, 2006.

Esa Onttonen (s.1975) tunnetaan monipuolisena kitaristina, säveltäjänä ja sovittajana. Hän on valmistunut vuonna 2001 Sibelius-Akatemian jazzosastolta pääaineenaan sävellys. Marraskuussa 2001 UMO solistinaan Mikko Innanen esittivät Onttosen lopputyön ”Noin viisi kappaletta saksofonille ja big bandille”. Kokonaisuus vakuutti yleisön, arvostelijat sekä esittäjänsä. Tämän jälkeen kiitosta ovat saaneet big band ­yhteistyö niin Jukka Perkon kuin Jukka Gustavsoninkin kanssa. Onttonen on säveltänyt ja tehnyt sovituksia monille eri kokoonpanoille mm. UMO, RSO, JBB, Virtuosi de Kuhmo ja hän on mukana mm. yhtyeissä Gnomus, Gourmet, MiriaM & Band, Jenny Robson Band.

Samuli Mikkonen (s.1973) on pianisti ja säveltäjä, joka tunnetaan omasta persoonallisesta suomalaiskansallisesta soundistaan. Mikkonen on säveltänyt pääasiassa omille yhtyeilleen Samuli Mikkonen Trio, Samuli Mikkonen & 7 henkeä mutta myös muille kokoonpanoille kuten Otra Vez -kvintetille sekä Jyväskylä Big Bandille. Konsertissa kuultava big band versio sävellyksestä ”Murehista muovaeltu” on Mikkosen kolmas tilausteos JBB:lle vuodelta 2006. Mikkonen on tehnyt yhteistyötä monien suomalaisten ja kansainvälisten muusikoiden kanssa.

Jyväskylä Big Band Johtaa Kari ”Sonny” Heinilä
Solistivieraina: Kalevi Louhivuori (trumpetti), Kari Ikonen (minimoog), Jarkko Hakala (trumpetti), Olavi Louhivuori (rummut).
Ohjelmassa: Jarkko Hakala, Kari Ikonen, Olavi Louhivuori, Matti Laukkanen, Samuli Mikkonen, Esa Onttonen, Sami Sallinen, Joona Toivanen, Tessa Virta.

Ensikäsityksiä – Kantaesityksiä IV
La 17.2.2007 klo 19 Siltasali Pitkäkatu 19-21, Jyväskylä
Liput: 5/8 euroa