Tampere Jazz Happening 2006

1156
lukukertaa

Jazz saapuu kaupunkiin torstaina 2.11., kun 25. Tampere Jazz Happening käynnistyy Klubilla. Tapahtuma tarjoaa jälleen häikäisevän sarjan konsertteja modernin jazzin ystäville. Tampereelle saapuu yhteensä 18 kokoonpanoa ja lähes 100 jazzmuusikkoa eri puolilta maailmaa.

Torstaina 2.11. virittäydytään jazzin tunnelmiin Maarit Kytöharjun valokuvanäyttelyn ZZ-sana avajaisissa Klubilla. Sielukkaita jazz-valokuvia voi ihailla myös Telakalla ja Tullinaukion valotolpassa. Lisäksi yleisöä ilahduttavat Jukka Junttilan jazz-postimerkkinäyttely Klubilla sekä J. Kareliuksen kuvanäyttely Pakkahuoneella. Illan aikana perkussionistimestari Adam Rudolph vetää lyömäsoitintyöpajan, minkä jälkeen keskitytään katsomaan Kasper Collinin kaunis dokumenttielokuva ”My Name is Albert Ayler”. Loppuillasta jazzrytmit vihjailevat tulevista tunnelmista. Kaikkiin illan tapahtumiin on vapaa pääsy.

Varsinainen ohjelmakokonaisuus käynnistyy Tullikamarin Pakkahuoneella perjantaina 3.11., kun persoonallinen ruotsalais-norjalainen kokoonpano ATOMIC valloittaa lavan ja yleisönsä. Tunnelma tiivistyy herkissä melodioissa, jotka syntyvät tunisialaisen Dhafer Youssefin kohdatessa Norjan elektronisen jazzin mestarit Divine Shadows -kvartetissa. Kokonaisuuden kruunaa odotettu Marc Ribot ja Spiritual Unity, joka voimalla uudelleentulkitsee Albert Aylerin freejazzia.

Kotimaisen jazzin kyvyt kohtaavat Telakalla. Eleganttia Joona Toivanen trioa seuraa omailmeinen kitaristi Raoul Björkenheim, mukanaan basisti Uffe Krokfors sekä rumpali Markku Ounaskari. Yön pimeydessä tunnelma muuttuu villiksi Klubilla, kun Balkan Beat Box pistää pystyyn hengästyttävän musiikillisen sirkuksensa.

Virkistäviä tuttavuuksia ja jazzlegendoja

Iro Haarla, Junnu Aaltonen, Uffe Krokfors sekä norjalainen rumpalivahvistus Jon Christensen avaavat Pakkahuoneen päiväkonsertin lauantaina 4.11. Ranskalais-burkinafasolainen trio, jonka muodostavat Francois Raulin, Jean-Jacques Avenel ja Adama Dramé, tavoittaa tasapainon musiikki- kulttuurien välillä. The Thing tarjoaa skandinaavisen energiaruiskeen iltapäivään.

Iltakonsertin harvinaislaatuisen yhdistelmän ensimmäinen esiintyjä on Adam Rudolph ja Moving Pictures. Sussan Deyhimiltä on luvassa kiinnostavan ”The Last Words of Dutch Schultz” maailman ensi-ilta, ja kolminaisuuden täydentää legendaarinen Andrew Hill ja New Quintet.

Telakalla nuorta suomalaista jazzia edustavat Alexi Tuomarila trio, joka soittaa uuden levynsä ”Constellation” julkaisukeikan, sekä Dalindèo brasilialaisrytmeineen. Keskiyön jälkeen IsWhat?! pistää pohtimaan maailmantilaa sekä hip hopin ja jazzin suhteita Klubilla. Paikan tunnelman lämmittää hip hop -kokoonpano Hank & Frank feat. Felix Zenger & Payperwork.

Maailmanjazzista Kurkien taruun

Senegalilais-guinealainen Kora Jazz Trio tuo afrikkalaiset rytmit Tullikamarin Pakkahuoneelle sunnuntaina 5.11., minkä jälkeen on aika kaataa musiikillisia rajoja svengaavan Burnt Sugarin tahdissa. UMO Jazz Orchestra palaa suomalaiskansallisiin tunnelmiin kantaesittämällä Iro Haarlan tapahtumaa varten säveltämän tilausteoksen Kurkien taru, seuranaan Verneri Pohjola.

Konserttien jälkimainingeissa voi tunnustella jazztietämyksensä rajoja Ykä Järvilehdon vetämässä tietokilpailussa Klubin baarissa. Ilta huipentuu perinteisiin ja aina yhtä yllätyksellisiin loppujameihin. Isäntä Raoul Björkenheimin seuraksi lavalle kiipeävät – muiden muassa – Ingebrigt ja Paal.