Turku Jazz 2006

1306
lukukertaa

37:s Turku Jazz festivaali tuo kotimaisen ja ulkomaisen kärkinimiä jälleen Turkuun 30.3. – 2.4.2006. Torstaista sunnuntaihin kestävän jazztapahtuman keskipisteenä on ravintola Kåren, muita konserttipaikkoja ovat mm. Tuomiokirkko, Akatemiantalo ja Turun ruotsalainen teatteri.

Tapahtuman avaa torstaina 30.3. konsertti johon saadaan kriitikkojen ylistämä ja yleisöäänestysten kärkisijoja keräävä The Jacob Fred Jazz Odyssey (USA). JFJO tulkitsee esimerkiksi Björkin, Charles Mingusin, Dave Brubeckin, Jimi Hendrixin ja Beatlesin kappaleita omalla postmoderniksi luonnehditulla tyylillään. Downbeat-lehdessä bändi äänestettiin kriitikkojen juryssä kakkoseksi ”Rising Star Electric Jazz Group” -luokassa.

Beatles-teemaa jatkaa tapahtuman perjantain pääesiintyjä Kikoski-Melvin-Unt (USA, EST, Dave Kikoski p, Brian Melvin dr, Toivo Unt b). Kikoski on levyttänyt jazz-sovituksia Beatlesin tunnetuista kappaleista peräti kolmen CD:n verran. International Herald Tribune (15.11.2005) luonnehti viimeksi ilmestynyttä Beatlejazz-albumia yhdeksi vuoden parhaista jazzlevyistä.

Sähköisempää ja etnisiä elementtejä sisältävää kansainvälistä jazzia esittää lauantaina ”World Percussions” -rumpali Brian Melvinin Geografix. Yhtyeen kokoonpanon Melvin on koonnut Virosta: Mart Soo – world guitar, Taavo Remmel – world bass, P. Julm, DJ – record players. Yhtyeessä yhdistyvät akustiset ja elektroniset soittimet. Geografixin musiikissa kuuluvat eri puolilta maailmaa olevien traditionaalisten musiikkien piirteet ja yhtye pyrkii tuomaan esiin musiikin henkisiä ulottuvuuksia.

Suomen Jazzliiton 40-vuotisjuhla näkyy keväällä myös Turku Jazzin ohjelmistossa

40-vuotista taivaltaan juhliva Suomen Jazzliitto on koonnut vuosien mittaan liiton Yrjö-palkinnon saaneista suomalaisen jazzin kärkimuusikoista 8-henkisen orkesterin, jota johtaa ensimmäinen Yrjö-palkittu muusikko, Eero Koivistoinen. Tätä All Stars -kokoonpanoa kuullaan myös Turku Jazzissa.

Toinen Turkuun saapuva suomalaisen jazzin All Stars ryhmä on Olli Ahvenlahden The Poet, jonka musiikki perustuu Ahvenlahden 1970-luvulla julkaistuihin levyihin, Bandstand ja The Poet, jotka nykypäivänä asettuvat lähinnä 70-luvun fuusio/acid jazz genreen. Muita kovia kotimaisia ovat mm. Jukka Perko & Viisikko sekä Samuli Mikkonen 7 Henkeä joita kuullaan tapahtuman lauantai- ja sunnuntaipäivinä Akatemiantalolla. Festivaalin päättää sunnuntai-iltana Turun tuomiokirkossa Ilkka Kuusisto & Granpapas Virsijazzia vuodesta 1962! Kuusiston pianon ja urkujen lisäksi solisteina kuullaan mm. Pekka Kuusistoa ja Esa Pethmania, kompista vastaavat Pekka Sarman-to ja Matti Koskiala.

Turkulaiset muusikot päästetään irti kotikentällään

Eräs Turku Jazz ry:n tehtävistä on pitää yllä ja edistää turkulaista jazzmusiikkia, kertoo yhdistyksen uusi puheenjohtaja Kimmo Hyyppä. Niinpä avaamme tapahtuman tällä kertaa siten että samalla lavalla pääsee turkulainen band leader Niklas Winter ja nousevaa jazzkaartiamme edustava Jusu Heinosen Improm- yhtye haastamaan pääesiintyjämme The Jacob Fred Jazz Odysseyn. Hiljattain Japanin-kiertueelta palannut Niklas Winter julkaisee samassa yhteydessä uuden levynsä Winter Quartetin ’East’ & ’West’ kaksois-CD:n, jolla soittavat soittavat K enichiro Shinzawa, piano ja Hideyuki Shima, basso, Niklas Winter, kitarat ja Toni Porthen, rummut.

Perinteiseen tapaan Turku Jazz järjestää yhteistyössä Turun seudun musiikkiopiston ja Turun koululaitoksen kanssa 7-luokkalaisille tarkoitetun koululaiskonsertin, tällä kertaa Kupittaan urheiluhallissa. Konsertissa koko turkulainen ikäluokka pääsee kuulemaan paikallista Tsmo Big Bandia, kapellimestarina Carlos D’l Puerto sekä Geografix -yhtyettä.

Ohjelmistovalinnat, festivaalin tuleva yleisilme ja organisaatiomuutokset tukevat Turku Jazzin tänä vuonna aloittamaa uudistushanketta, joka tähtää tapahtuman kasvattamiseen paikalliselta tasolta kansalliseksi, kevään ja kesän festivaalikauden aloittavaksi jazz happeningiksi. Turku Jazz ry tukee osaltaan myös kaikin keinoin Kulttuuripääkaupunki 2011 hanketta ja pyrkii takaamaan jazzmusiikin näkyvyyden kaupungissa tulevina vuosina. Kolmen vuoden kuluttua oleva Turku Jazzin 40-vuotisjuhla tulee toivottavasti olemaan jo iso kaupunki-jazzfestivaali. Tapahtuman liput tulevat myyntiin joulukuun alussa.

Ohjelma:

TORSTAI 30.3.

Ravintola Kåren liput 20/10 e 18:30 Kutsuvierastilaisuus 19:30 Niklas Winter Quartet East & West (SWE/FIN) (The new ”East & West” CD releasion) 21:00 Improm (FIN) 22:00 THE JACOB FRED JAZZ ODYSSEY (USA)

PERJANTAI 31.3.

Kupittaan urheiluhalli – koululaiskonsertti 12:00-13:30 Tsmo Big Band & Carlos D’l Puerto (FIN) Geografix (USA/EST)

Ravintola Kåren liput 20/15e 19:30 Weather Revisited (FIN) 21:00 ISO YRJÖ (FIN) 22:30 KIKOSKI-MELVIN-UNT (USA)

LAUANTAI 1.4.

Turun seudun musiikkiopisto, oppilaskonsertti 13:00 Tsmo Big Band

Akatemiantalo liput 12/8e 15:00 Ilkka Rantamäki & New Shade of Blues (FIN) 16:00 SAMULI MIKKONEN 7 HENKEÄ (FIN)

Päiväkahvit, Åbo Svenska Teatern liput 8/4e 17:00 Olli Ahvenlahti Band

Ravintola Kåren liput 20/15e (sis. Midnight Blues Party) 19:30 Art of Trio (EST) 21:00 OLLI AHVENLAHTI ”THE POET” (FIN) 22:30 GEOGRAFIX (EST/USA) Midnight Blues Party: Liput 5/3e sisäänpääsy klo 23:30 alkaen 24:00 Ilkka Rantamäki & New Shade of Blues (FIN)

SUNNUNTAI 2.4.

Akatemiantalo liput 12/8e 15:00 Improm (FIN) 16:00 JUKKA PERKO & VIISIKKO (FIN)

Tuomiokirkko liput 12/8e 19:30 GRANPAPAS (FIN) Ilkka Kuusisto & Granpapas Virsijazzia vuodesta 1962!

Festivaalipassi 60,00e oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin konsertteihin pl. kutsuvieras- ja vip-tilaisuudet.