Vapaat Äänet 10-vuotiskiertue

1157
lukukertaa

Harvinaislaatuinen kiertue käynnistyy Orivedella 26.1. Vapaiden äänien kymmenennen toimintavuoden kunniaksi. Ranskalainen yhtye OCT3 kiertää Suomea kolmen viikon ajan ja kutsuu vierailijoikseen kolme suomalaista muusikkoa – erikseen ja yhdessä. Stephan Oliva (piano), Rémi Charmasson (kitara) ja Claude Tchamitchian (kontrabasso) ovat OCT3-yhtyeen soittajat. Mukaansa he kutsuvat Jari Hongiston (pasuuna), Heikki Nikulan (bassoklarinetti) ja Verneri Pohjolan (trumpetti). Luvassa on taas jotakin ennenkuulumatonta!

Näin basisti Claude Tchamitchian luonnehtii projektia: ”OCT3 hoitaa säveltämisen ja suunittelee musiikin rungon. Tavoitteena on tuoda yhteen muusikot ja saada aikaan yhtenäinen kokonaisuus. Tarkoituksena ei ole vierailevien muusikoiden osuuden päälleliimaaminen trioon, vaan luoda vapaasti hengittävä vuorovaikutus. Jokaiselle vieraalle annetaan oma itsenäinen tila. Tällä tavalla trion on mahdollista soittaa kvartettina jokaisen vierailijan kanssa erikseen sekä samalla kehitellä improvisaatiopohjaa tulevalle sekstetille, jossa kaikki kolme suomalaista soittavat trion kanssa. Aiomme käyttää paljon kontrapunktia musiikin kirjoittamiseen saadaksemme aikaan itsenäisiä kvartetteja. Haluamme lähteä tutkimusretkelle jokaisen vierailevan muusikon kanssa. Näin jokainen heistä voi saada paremman mahdollisuuden sisäistää musiikkia. Tässä lyhyesti sanottuna projektin toimintakuvio. Mukanamme on koko ajan muusikko ja äänisuunnittelija Bruno Levée. Hän tallentaa kaikki konsertit ja toimii äänimateriaalin taiteellisena tuottajana.”

OCT3 ja vierailevat muusikot harjoittelevat matkan varrella eri musiikkioppilaitoksissa. Siellä he järjestävät myös koulutusta ja avoimia harjoituksia. Näin kiertueesta tulee omanlaisensa ja musiikki kohtaa myös paikalliset musiikin opiskelijat.

Marraskuusta 1996 Vapaat äänet –kiertuetoiminta on tuonut yhteen ranskalaisia ja suomalaisia muusikoita. Tästä on syntynyt yhteisiä kokoonpanoja, joita on voitu kuulla Ranskassakin, esimerkiksi Cache Cache ja Saxperiment, Trio Nueva Finlandia ja Jean-Luc Cappozzo, Kartet ja Pepa Päivinen, Pepa Päivinen trio ja Guillaume Orti, Kimmo Pohjonen & Eric Echampard, Triade ja Mikko Innanen. Tammikuussa 2006 käynnistyvä hanke jatkaa tätä luovaa aaltoa. Kiertueen aikana äänitetystä materiaalista on tarkoitus julkaista levy Emouvance-levymerkille. Tarkoitus on järjestää levynjulkistamiskiertue Ranskassa mahdollisesti jo syksyllä 2006.

OCT3 (Ranska)
Rémi Charmasson (g)
Stephan Oliva (p)
Claude Tchamitchian (b)

Vierailijoina:
Jari Hongisto (tb)
Heikki Nikula (b-cl)
Verneri Pohjola (tp)

Taiteellinen tuottaja: Bruno Levée.

Kiertueen aikataulu:

OCT3 Jari Hongiston kanssa
pe 26.1. Oriveden Opisto klo 19:00
la 28.1. Joensuun konservatorio klo 19:00
la 11.2. Turku, Turun seudun musiikkiopisto klo 19:00

OCT3 Heikki Nikulan kanssa
ke 1.2. Seinäjoki, Seinäjoki-Sali klo 19:00
to 2.2. Oulu, Musiikkikeskus klo 19:00
pe 3.2. Raahe, Keskuskoulu klo 19:00
la 4.2. Kuopion Musiikkikeskus, kamarimusiikkisali klo 19:30

OCT3 Verneri Pohjolan kanssa
ma 6.2. Mikkeli, Artium klo 19:00
ti 7.2. & ke 8.2. Jyväskylä, Suomalainen konservatorio
8.2. Jyväskylä, Nikolainkulma klo 19:00
to 9.2. Pori, Palmgren konservatorio klo 19:00

OCT3 Hongiston, Nikulan ja Pohjolan kanssa
ke 15.2. Helsinki, Kanneltalo klo 19:00
to 16.2. Kuusankoski, Kuusankoskisali klo 19:00

Projektkin yhteistuotanto: Suomen Jazzliitto / Vapaat äänet / Emouvance. Tuki Suomesta: ESEK, Opetusministeriö. Tuki Ranskasta: Ranskan kultuurikeskus, AFAA, Adami, Sacem, Spedidam, kulttuuriministeriö.