Iso Yrjö tien päälle

1239
lukukertaa

Suomen Jazzliiton 40-vuotisjuhlavuoden juhlaorkesteri Iso Yrjö aloittaa konserttisarjansa Vaasasta Vuonna 1966 perustettu suomalaisen jazzin katto-organisaatio Suomen Jazzliitto viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhlavuotta. Jazzliitto on koonnut juhlavuottaan varten Jazzliiton Yrjö-palkinnon saaneista, suomalaisen jazzin suurista nimistä koostuvan Iso Yrjö-orkesterin, joka aloittaa juhlavuoden konserttisarjansa 11.2. Vaasan Academill-salista. Konsertti on osa kolmipäiväisen Wasa Midwinter Jazzien ohjelmaa. Juhlaorkesterin taiteellisena johtajana toimii ensimmäisen Yrjö-palkinnon vuonna 1967 saanut Eero Koivistoinen. Vaasassa lavalle nousee Eero Koivistoisen ohella viime vuoden Yrjö-palkittu saksofonisti Jari Perkiömäki, trumpetisti Markku Johansson (Yrjö 1993), saksofonisti Kari Heinilä (Yrjö 2001), pianisti Seppo Kantonen (Yrjö 1985), basisti Pekka Sarmanto (Yrjö 1978), rumpali Jukkis Uotila (Yrjö 1991) sekä vibrafonisti Severi Pyysalo (Yrjö 1988). Iso Yrjö ?orkesterin ohjelmisto tulee koostumaan Yrjö-palkittujen omista sävellyksistä, jotka sovitetaan juhlaorkesteria varten uudella tavalla.

Iso Yrjö esiintyy Suomen Jazzliiton jäsenyhdistysten järjestämissä jazztapahtumissa ympäri Suomea tulevan vuoden aikana kaksoismiehityksellä. Vaasan konsertin jälkeen Iso Yrjö konsertoi Turussa 31.3., Kuopiossa 28.4., Kotkassa 8.6., Torniossa 2.7., Oulussa 5.8. ja Joensuussa 25.10. Juhlavuosi huipentuu Savonlinnassa 17.-18.11. järjestettäville Valtakunnallisille Jazzpäiville sekä Helsingin Savoy-teatterin juhlakonserttiin 25.11., jolloin Jazzliiton perustamisesta on kulunut päivälleen 40 vuotta.

Jazzliiton 40-vuotisjuhlavuonna tulee kuluneeksi myös 80 vuotta siitä kun s/s Andania-laiva rantautui Helsinkiin tuoden mukanaan suomalaisille aivan uutta musiikkia soittavan amerikansuomalaisten muusikkojen orkesterin. Tapahtumaa pidetään yhtenä tärkeänä alkusysäyksenä suomalaisen jazzmusiikin synnylle ja tuleville vuosikymmenille, joina jazzmusiikki juurtui osaksi maamme musiikkielämää. Suomalaisen jazzin 80-vuotista taivalta esitellään Jazz&Pop Arkiston ylläpitämässä suomalaisen jazzin näyttelyssä Suomijazzin svengaava historia – 80 vuotta!, joka tullaan pystyttämään Jazzliiton juhlavuoden Iso Yrjö -konserttien oheen.

Suomen Jazzliitto edistää jazzmusiikillista kulttuuria ja toimii jazzin edunvalvojana Suomessa. Jazzliitto toimii myös suomalaisten jazzin harrastajien ja jazzmuusikkojen yhteiselimenä. Jazzliiton eri puolilla maata vaikuttavat 42 jäsenyhdistystä toimivat itsenäisesti järjestäen omilla paikkakunnillaan mm. jazzkonsertteja, -tapahtumia ja -festivaaleja. Jazzliiton keskeisin toimintamuoto on kiertuetoiminta, jonka kautta liitto tukee jäsenjärjestöjensä toimintaa ja työllistää suomalaisia jazzmuusikoita. Vuosina 1983-2005 Jazzliitto on tuottanut kaikkiaan 175 kiertuetta, jotka sisälsivät yhteensä 1 359 konserttia. Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Jazzliiton kiertueille avainlipputunnuksen, joka korostaa suomalaisen työn ja sen laadun merkitystä.

Kiertueitten, yksittäisten konserttien, jazzyhtyeille myönnettävän matkatuen sekä vuoden pisimmän jazzfestivaalin eli Helsingin Jazz-Espan lisäksi Jazzliiton toiminnan keskeisiä osa-alueita ovat kansainvälinen yhteistyö sekä erilaiset tiedonvälitys- ja palvelutehtävät. Kansainvälinen yhteistyö on viime vuosina ollut tiivistä erityisesti pohjoismaiden kanssa Young Nordic Jazz Comets-yhtyekilpailun myötä sekä ranskalais-suomalaisten Vapaat äänet -projektien ansiosta. Suomen Jazzliitto hyväksyttiin Europe Jazz Networkin jäseneksi vuonna 2005.

Yksi Jazzliiton perinteisimmistä toimintamuodoista on jo vuodesta 1967 eri puolilla maata aina marraskuussa järjestetty tapahtuma Valtakunnalliset Jazzpäivät. Tapahtuman pääjärjestäjänä toimii vuosittain tapahtuman isännäksi erikseen valittu Jazzliiton jäsenyhdistys. Jazzpäivien aikana jaetaan myös Jazzliiton Yrjö-palkinto, merkittävin tunnustus, jonka suomalainen jazzmuusikko voi saada.

Suomen Jazzliiton toimintaa rahoittaa opetusministeriö. Myös Esittävän säveltaiteen edistämiskeskus ESEK, Luovan säveltaiteen edistämissäätiö LUSES sekä Helsingin Kaupunki tukevat säännöllisesti Suomen Jazzliiton toimintaa. Lisäksi yritysyhteistyön osuus toiminnan rahoittamisessa on merkittävä.

Edellinen artikkeliTUMfest 2006
Seuraava artikkeliTUMfest 2006
Jaa