Teddy Rok Seven Jazzliiton kiertueella

1403
lukukertaa
Teppo Mäkynen
Teppo Mäkynen Viapori Jazzin keikalla. Kuva: Pentti Ronkanen.
Teppo Mäkynen
Teppo Mäkynen Viapori Jazzin keikalla. Kuva: Pentti Ronkanen.

Suomen Jazzliiton kiertueelle joulukuun alussa lähtevä Teddy Rok Seven on seitsemänhenkinen kokoonpano, jonka musiikissa on vaikutteita niin 70-luvun jazz/funk/afro-beatista sekä tämän päivän hip hop/soulista ja nujazzista. Kaikki nämä elementit sulautuvat yhtyeen leaderin Teppo Mäkysen tuottamassa, säveltämässä ja sovittamassa musiikissa ainutlaatuiseksi hengelliseksi beat-matkaksi, jolle on löytynyt kuulijoita nuoremman polven lisäksi niin perinteisen kuin fuusiojazzinkin eri-ikäisistä ystävistä. Teddy Rok Sevenin viime vuonna ilmestynyt Universal four voitti parhaalle suomalaiselle jazzlevylle myönnettävän Jazz-Emman vuonna 2004 ja se oli samana vuonna ehdolla myös Teosto-palkinnon saajaksi.

Teppo Mäkynen on nuoresta iästään huolimatta yksi maamme kautta aikojen tunnustetuimmista rumpaleista. Mäkysen sävellyksiä on kuultu Teddy Rok Sevenin lisäksi mm. The Bronson ja Mr. Fonebonen tuotannossa. Mäkysen bändilistaan kuuluu myös muita mainetta niittäneistä kokoonpanoja kuten Platypus Ensemble, The Poppoo, Hurmio-orkesteri, Manuel Dunkel Quartet, Five Corners Quintet sekä yhteistyöprojektit UMOn kanssa. Akustisen musiikin lisäksi Mäkysen kiinnostuksen kohteena ovat elektronisen musiikin, sämpläyksen ja muun uuden ääniteknologian keinovarat, joista hyvänä esimerkkinä ovat NuSpirit Helsinki sekä Jarmo Saaren kanssa perustettu Reuna-yhtye. Jazzrytmit -lehden jazzkriitikko- äänestyksessä Mäkynen on valittu kuusi kertaa parhaaksi suomalaiseksi jazzrumpaliksi ja vuonna 2000 Finland Festivals nimitti hänet vuoden nuoreksi taiteilijaksi.

Ensimmäisen keikkansa Viapori Jazzeilla 2003 soittanut Teddy Rok Seven on Teppo Mäkysen ensimmäinen suuri sooloprojekti. Ensiesiintymisensä jälkeen kokoonpano on soittanut useilla eri festivaaleilla ympäri Suomen sekä Virossa ja Ruotsissa. Jupiter Recordsin tammikuussa 2004 julkaisema ja eglantilaisen Whatmusicin lisensoima sekä maailmanlaajuisesti julkaisema Universal Four ?albumi on kotimaisen menestyksen lisäksi saavuttanut runsaasti kehuja myös jazzkriitikoilta sekä yleisöltä kansainvälisillä areenoilla.

Teddy Rok Sevenin muut jäsenet ovat myös hyvin tunnettuja huippumuusikoita. Jukka Eskola on yksi tämän hetken kirkkaimmista trumpetistitähdistä Suomessa. Eskolan muita kokoonpanoja on mm. Jimi Tenorin orkesteri, Quintessence, Bomfunk MC’s, NuSpirit Helsinki ja Five Corners Quintet. Sielukas saksofonisti Timo Lassy soittaa myös Jimi Tenorin orkesterissa sekä maineikkaassa U-Street Allstars-yhtyeessä. Yhtyeen baritonisaksofonisti Mikko Innanen on tuttu mm. Nuijamiehistä, Gourmet-yhtyeestä, Mr Fonebonesta sekä suomalais-tanskalaisesta Delirium yhtyeestä. Kosketinsoittaja Ville Riippa soittaa Husky Rescue-yhtyeessä sekä työskentelee musiikin parissa myös tuottajana. Ilmiömäinen basisti Timo Hirvonen soittaa monessa eri kokoonpanossa ja on ollut menestyksekkäällä kiertueella oman In the Spirit of Jaco Pastorius-kokoonpanon kanssa keväällä 2004. Teddy Rok Sevenin perkussio-osastossa taituroi Mamba eli Abdissa Assefa, joka soittaa myös Giant Robot ja NuSpirit Helsinki-yhtyeissä.

Jukka Eskola – trumpetti, flyygelitorvi
Timo Lassy – tenorisaksofoni, huilu
Mikko Innanen – baritonisaksofoni
Ville Riippa – kosketinsoittimet
Timo Hirvonen – basso
Abdissa Assefa – perkussiot
Teppo Mäkynen – rummut

Kiertueaikataulu:
1.12.to Jyväskylä, JazzBar klo 21
2.12.pe Kuopio, Musiikkikeskuksen Jazzklubi klo 21
3.12.la Raahe, Tiiranlinna klo 21
4.12.su Oulu, Nuku klo 19
7.12.ke Pieksämäki, Poleeni klo 19
8.12.to Joensuu, Teatteriravintolan terassi klo 21
9.12.pe Savonlinna, Oopperakellari klo 20
10.12.la Helsinki, Umo Jazz House klo 21